• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Tory przebiegają po działce która nie należy do Skóry tylko że większym problemem jest to że na torach stoją różnego rodzaju badziewne knajpy. A te działki (pod torami) mają częściowo prywatnych właścicieli
P.S Skra też nielegalnie zajął tereny pod fokarium:confused:

jastarnik84

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Te budy to mozna w wiekszosci przypadków rozfebrać. Gorzej z przejazdem przez fokarium, chociaz przy tym sezonowym szumie te pare pociągów pewnie niezakłóciłoby spokoju.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.782 13 0
Co do ciekawostki na stacji we Władku, o której pisał wcześniej Maciek , to na torze są postawione podkłady "na krzyż", ponieważ włoscy "spece" od układania torówo_O, tak położyli tory na łuku wyjazdowym ze stacji - co widać doskonale wyjeżdżając z Władka w kierunku Swarzewa, stojąc w ostatnim wagonie, że praktycznie każda lokomotywa musiałaby wózkami prostować łuk...:mad:.. Miałem zrobić właśnie fotkę TEGO miejsca, jak przejeżdżałem przez stację, ale w końcu zapomniałem. Może komuś się uda to sfotografować....?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Znalazłem zupełnie przez przypadek jak znalazłem kartę SD z telefonu (jakość nie powala:()
zdjęcia z 21 września 2012 r.
Jastarnia
Zdjęcie0801.jpg
Zdjęcie0802.jpg
Zdjęcie0803.jpg
Zdjęcie0804.jpg
Zdjęcie0805.jpg
Zdjęcie0806.jpg

Między Jurata a Helem na granicy Gmin przy ośrodku WDW Jantar 7 pażdziernik 2012 r.
Zdjęcie0819.jpg
Zdjęcie0820.jpg
Zdjęcie0821.jpg

Kuźnica przy cmentarzu koniec października 2012 r

Zdjęcie0840.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Danielu, jakby co ja pod koniec wakacji jadę z Młodym na Półwysep. Wezmę sadzarkę od Maćka to dosadzę gdzie trzeba;) Lakier też dokupiłem:D

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
I w ten sposób wyciągnąłem od Mistrza jego tajemnicę sukcesu:podstepny: Od dziś nasyp i paprotki staną się dla mnie synonimem:D

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Tak sobie pomyślałem będąc na Helu, jak to szkoda, że tory do portu są nieprzejezdne. Moim zdaniem okazjonalny pociąg turystyczny byłby gratką. Np w relacji Gdynia-Hel. Parowóz, kilka wagonów zabytkowych.
Wjechanie na sam Hel pociągiem specjalnym byłoby cudem - były takie próby, ale PLK nie chce się zgodzić, zasłaniając się zbyt niską przepustowością linii.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Wjechanie na sam Hel pociągiem specjalnym byłoby cudem - były takie próby, ale PLK nie chce się zgodzić, zasłaniając się zbyt niską przepustowością linii.

To po jaki ch:cenzura: podniecali się że modernizacja linii zwiększy przepustowość i prędkość pociągów :mad:. Na chwile obecna jeździ po 20 pociągów w każdą stronę i nie ma problemów a poprzednimi latami (przed modernizacją ) było nawet 24 pociągi w każdą stronę. Im się po prostu nie chce do rozkładu dorzucić jednego pociągu :(