• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejna polemika Jan-Kol v. PiotrB

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

jan-kol

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 0 0
Model Trix przemalowany, z nieodpowiednią ramą oraz wózkami...275zł. Paranoja za pseudo modelarstwo? U mnie model gotowy o prawidłowej konstrukcji kosztuje 220zł...I nadal jest to prosta przemalowanka fabrycznego modelu...Głupota i cwaniactwo rośnie wykładniczo.
Cytat ze strony sklepu Piotra: "Rynek modeli kolejowych w Polsce ciągle jest bardzo ubogi. Wzorów modeli PKP ciągle jest bardzo niewiele albo są źle zrobione" No więc po co dalej klepiecie modele żle zrobione? To wy "brudzicie" w tym rynku prowadząc pseudo modelarstwo. Sami siebie oczerniacie :D A modeli PKP jest już dośc pokażna ilość, a nie "bardzo niewiele".

PiotrB-32

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tak właśnie kolega Marcin znowu zaczyna wojnę.... Ja nawet słowa nie napisałem o "Twoich" super modelach simms ..
Specjalnie napisałem Twoich w cudzysłowiu...bo Ty tylko zleciłeś projekt:)

http://www.modela.lv/ENG/difmodels.htm

Chłopie! Przecież zdrowy normalny człowiek nic nie może u Ciebie kupić. Jak zleciłem Ci prostą konwersję to to policzyłeś 500 zł i nawet Ci się nie chciało buforów na prostokątne wymienić (St44). I trwało to wszystko bagatela 9 msc....
Wielu znajomych chciało coś u Ciebie kupić i zamówić (różni ludzie) i NIGDY NIE UDAŁO CI SIĘ DOTRZYMAĆ ŻADNEGO TERMINU!

Ponadto "Twoje" super modele nadają się co najwyżej na półkę. Bo nie jeżdżą!

A opisy przy moich modelach są bardzo dokładne...każdy widzi co kupuję. PRZYPOMINAM RÓWNIEŻ ,ŻE KAŻDY Model Simms ROCO PKP jak dotąd osiągał na aukcjach cenę powyżej 300 zł a jest dużo gorszy wagon od mojego..

Acha i ciesze się ,że simmsy potaniały u Ciebie bo sprzedawałeś je po 250.. :D To pewnie na święta...

Powiem Ci więc krótko ... zajmij się swoimi sprawami bo masz czym!

OP
OP
jan-kol

jan-kol

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 0 0
Przepraszam bardzo, ale Simms jak i inne modele powstały tylko i wyłacznie w moim mieszkaniu, w moim warsztacie, a firma Modela robila tylko odlewy. Inną sprawą był model Uaoos do przewozu aluminium Impexmetal Konin, którego wykonastwo Ireneusz Rokosz zlecił tej firmie (ja wykonałem dokumentacje) i zapłacił za formy, wykonanie modelu matki...a że Pan Modris Knets zamieszcza zdjęcia tych wagonów...co z reszta moim zdaniem działa na nasza korzyść, gdyż jest to jakaś reklama (wszak niektórzy odbierają ją na opak) to juz jest jego prywatna sprawa.

To jest nieprawda co napisano powyżej. Nie ma Pan Panie Piotrze żadnej sprawdzonej informacji, że moje modele powstają poprzez zlecenie ich wykonania w jakiejś firmie :!: :!: Ja wyznaję zasade, że jeśli coś mogę zrobić sam, to to robie, bo wiem, że to zrobię tak, jak ja chce, jak ja to widzę, dlatego modele matki opracowuję sam, a kwestia odlewów to inna sprawa-nie trzeba browaru kupować, by sie piwa napić. Tak to wygląda w rzeczywistości.

Wszystkie modele mogę nazwać całkowicie lub w wiekszej cześci moimi (współpracuję, jak powszechnie wiadomo z Kolegą Romanem Kozakiem, który nierzadko wkłada w modele również jakieś swoje pomysły).
A kto niby mówi, że moje modele Simms nie jeżdzą?? To kolejne Wasze domniemania? Jakoś nikt mi się nie skarżył nigdy na to że moje modele nie jeżdzą i wciąż są zamówienia-dziwne-co nie?

A w czym Twoj model jest taki dobry...raczej nie Twój tylko Trixa...Proponuję patrzeć co się pisze.
A simms nigdy u mnie nie kosztował 250zł-chyba coś Wam sie pomieszało. Tylko kłamstwem potraficie grać? Ośmieszacie się.
Śmiechu warte w ogle to jest, siedze i boki zrywam :D :D "tonący chwyta się brzytwy" tylko sie nie potnijcie...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.972 122 22
Nie chcę, by wyglądało to stronniczo, ale czemu fakt, że ktoś zleca wykonanie jakiś podzespołów modeli innym jest zły? Szczególnie, jeśli mają to być elementy waloryzujące model na bardziej polski?

Co zaś się tyczy modeli wagonów Simms produkcji Roco. Zgadza się, że osiągają wysokie ceny. Ale czy ktoś, kto się temu dziwi, włożył trud w to, by się dowiedzieć czemu tak jest? Są dwa modele, każdy z innym numerem. Jeden starszy, już niedostępny w handlu od dawna. Dla zbieraczy prawdziwy rarytas. Mało kiedy się pojawia na Allegro. Jakiś czas temu był taki okres, że jednocześnie niemal pojawiło się klika, a teraz znów ich nie widać. Drugi zaś model pochodził z jakiegoś zestawu wagonów. Dostanie go, to też "wydażenie" dla kolekcjonera. Więc i to jest rarytas. To modele fabryczne, poszukiwane przez zbieraczy.
A czym jest wagon Trix przemalowany na PKP? Przemalowanką. I tylko tym, bo w odróżnieniu od tego samego modelu wiadomo kogo, nie zrobiono przy nim nic więcej by go uczynić bardziej polskim.

Mogę zapłacić dużo za model fabryczny PKP, bo to jest jakiś rarytas w kolekcji, nawet mimo znikomej wierności z oryginałem. Ale płacić za model, który został przemalowany na PKP nie mam zamiaru, jeśli model i tak tylko przypomina PKP, a nim nie jest. To niewielka ozdoba kolekcji.

Czy pare osób nie może zrozumieć, że duże pieniądze za modele ręcznie robione się płaci przez to, że oferują coś więcej niż modele fabryczne? Kosztują wiele, bo i wyglądają jak należy. Ale płacenie dużych pieniędzy za ręcznie zrobiony model przypominający PKP, jest nie na miejscu w takim razie.

I to nie jest wypowiedź stronnicza. Oceniam teraz pewien tok myślenia i postępowania, a nie konkretnego producenta. Mnie nie interesuje kto jest autorem i kim jest, tylko to, co zrobił i jak. I zachwycam się tu na forum dobrymi modelami i dobrą robotą.

Reakcje
0 0 0
Powiem a właściwie to napiszę tak: Wagon wykonany przez PiotraB-32 jest jak wagony i lokomotywy Piko w w malowaniu PKP , Tylko czemu nie kosztują adekwatnie? Rozumiem że Piotr chce zarobić stąd cena, ale wmawiać ludziom że to wagon PKP to przesada. Podpierać się przy tym renomą K.Koja to już jawne żerowanie na jego reputacji, która moim zdaniem na tym cierpi. co do ostoi to jak widać na przykładzie Jan-Kola da się ją przerobić na PKP aby nie raziła.

PiotrB-32

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
po pierwsze proszę moderatora o zmianę nazwy tematy z kłótnia na polemika...nie zamierzam z nikim się kłócić...

Chciałbym sam się zacytować!:)
PiotrB-32 napisał(a):
Po krótkiej przerwie zapowiedź następnego tematu;
Uniwersalny wagon teleskopowy Simms. Wagon wzorowany na modelu Roco. Będzie to piękny model całkowicie ruchomy z prawidłowymi oznaczeniami oczywiście wagonu z południowej DOKP. Oczywiście model lekko niezgodny - tak jak i model firmy Roco (tak naprawdę Roco zrobiło niemiecki wagon z tabliczkami PKP).
Na pewno będzie lepszy od wagonu formy Roco - wszystkich jednak którzy chcą kupić prawdziwy wagon zachęcam do kontaktu z JK. Widziałem zdjęcia i zrobił naprawdę fajny model....
NIE MA WIĘC MOWY O TYM CO PISZE KOLEGA DAMIAN....
Co do podpierania się autorytetem P Krzysztofa to robię to tam gdzie zapłaciłem mu za projekt oznaczeń - zadaj sobie odrobinę trudu i zanim coś powiesz zapoznaj się z materiałami...

Co do kolegi Cocu odpowiadam:
Nie ma nic złego w tym ,że ktoś korzysta z czyiś usług! Fajnie by jednak było aby umiał się do tego przyznać.

Drogi Kolego Marcinie!
Szkoda ,że umiesz ustosunkować się selektywnie do niektórych moich uwag. Od samego początku masz do mnie jakieś wąty ale był czas ,że wydawało mi się ,że znaleźliśmy sensowny konsensus... Niestety wydawało mi się bo po raz kolejny bez najmniejszego zastanowienia przypuszczasz absurdalny atak.
A tak się składa ,że według mnie jesteś ostatnią osobą która ma prawo to robić. Zarzucasz mi mówienie nieprawdy i to publicznie. Tymczasem ja dokładnie sprawdziłem jak to jest z Litewską firmą.
Twoje ceny to Twoja sprawa ale fakty są następujące. Koszt wytworzenia modelu matki na Litwie to od 200-500 euro każdy następny odlew to 5-10 euro. Sprzedając więc model za 220 zł skalkulowałeś sobie zwrot kosztów po sprzedaży około 15 szt.... i TY MNIE ŚMIESZ ZARZUCAĆ ,ŻE TO JA CHCĘ ZAROBIĆ????
Różnica między nami jest taka ,że ja jako kolekcjoner mam Twoje modele i wiem co im jest...ty natomiast moich modeli nigdy nie miałeś w ręce więc nie do końca wiesz o czym mówisz.

Modele Pana Jana-Kola renomowanej firmy są oznaczone w głównej mierze za pomocą kalek. Kalki te są kładzione w sposób beznadziejny bo wzięciu modelu do ręki zostają w palcach. Mechanicznie są bardzo,bardzo słabe i zasadniczo nadają się tylko na półkę. Mnie to nie przeszkadza ale uważam ,że powinno to być dokładnie opisane....Na stronie Pana JK znajdujemy kolejne pozycje. Np wagon 211k. Proszę przyjrzeć się jego własnym zdjęciom jak ten model słabo jest zrobiony!
Ponadto u Pana Marcina trudno jest cokolwiek kupić z tej prostej przyczyny ,że jest osobą niesłowną i niedotrzymującą terminów.

Na koniec chciałem powiedzieć ,że każdy ma prawo do własnej pracy twórczej lepszej lub gorszej. Geneza modeli powstających w Krakowie jest prosta. Robimy je dla siebie w krótkich seriach a to co zostanie idzie na sprzedaż. Te serie są naprawdę krótkie co sprawia ,że są to unikalne pozycje. Każdy jednak model jest dokładnie opisany na naszej stronie więc osoba zainteresowana może zapoznać się na ocznie. Ponadto robimy prezentacje w klubach całej Polski gdzie ja osobiście zawsze jestem ciepło przyjmowany. Bo dla kolekcjonerów nie ma nic bardziej fajnego jak rozmowa o swoich kolekcjach...

Staramy się też oczywiście podnosić jakość naszych modeli. Wiadomo ,że czym dokładniejszy model tym bardziej cieszy z stąd podjęliśmy współpracę z PMR Koj i innymi znanymi.

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak sobie przeczytałem... niechcący... :D

Ot i ŻENADA, Panowie. Szkoda, że nie wkładacie tyle energii w własny warsztat - ile w pyskówki. :D
Bo tak szczerze mówiąc: obydwu Wam WIEEEELE brakuje do przyzwoitego poziomu.
Widać po efektach, więc się tematu "nie zakrzyczy" raczej... :D (i nie pomoże pisanie sobie, że ma się NAJlepszą ofertę czy też INNI robią źle... :razz: )
I tak sobie myślę, że dobrze się trafi gdy ktoś wreszcie (może właśnie producent z prawdziewgo zdarzenia) pogodzi Was przy okazji...
Bo jak się pojawią dobre modele za proporcjonalne pieniądze - nikt Waszych malowanek kupować nie będzie. Więc i problem zniknie, nie? :LOL:
No. :grin:

Zdrowia życzę i Wesołych Świąt!
S.

Aha! Mniemam także, że ów ktoś - nie będzie się oglądał na to co tam ktoś inny sobie planuje czy "już właśnie robi" :D i zleje wszelkie bzdety na zasadzie "nie wchodzimy sobie w drogę" - tylko wykosi jak leci to na co będzie miał ochotę (Eaosy, Ryflaki, Gagsy, Sraksy... :LOL: ) i skończy się Dzień Dziecka!
Czego wszystkim SZCZERZE życzę...

PiotrB-32

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
wiemy mistrzu ,żeśmy ciency (przynajmniej ja wiem :D )..nie każdy jednak może kręcić musicale Super Star -czy jakoś tak z wejściówkami po 300 czy cóś :twisted:

ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT!

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak wiecie to wnioski wyciągajcie.
I uczcie się.
A jak żal za tyłek ściska - to przerzućta się na banany.

:D

S.

"... nie każdy jednak może kręcić musicale Super Star ... "

Nic nie stoi na przeszkodzie aby wziąść i zrobić za 500... :D
Wesołych!
:)

OP
OP
jan-kol

jan-kol

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 0 0
Ale Cie Piotrze zazdrość zżera :D :D A model ręcznej roboty to nie model do dotykania brudnymi i tlustymi palcami, tylko do postawienia na makiecie lub w gablocie. To nie zabawka dla dzieci i nie dzieciom jest przeznaczona.

A co do moich terminow to jest moja sprawa-sprobuj sam zrobic wszystko od podstaw, opracowywac modele, biegac po stacjach z miarka w reku i aparatem, odpisywac na maile, skladac, sklejac-zobaczymy czy bedziesz Mądralo dotrzymywal terminow...A dobrego modelu nie robi się w jeden dzień.
Jakos dziwnie sie sklada, ze tylko Ty jeden krytykujesz moje modele, a inni jakoś są zadowoleni :D Ja dokladnie i skrupulatnie zapisuje sobie od samego poczatku komu co sprzedalem i jakos na mojej liscie nie ma Pana Piotra B i pozycji-"zamówił jakikolwiek model"-wiec skad wiesz jakie one sa, kiedy ich nie masz? Co mowisz, ze kupiles ode mnie, kiedy ja Ci ich nigdy nie sprzedałem??

I jesli budujesz modele dla siebie to po kiego grzyba je pchasz do sprzedaży i z takim wielkim rozmachem strone z ofertą budujesz-jesteś niewiarygodny i smieszny :D I co? Nadal twierdzisz, ze ja zamowilem wykonanie modeli w firmie Modela? Moze Pan Modris Ci powiedzial to, ze od poczatku do konca zrobil model? :smile:

A pisanie, ze "Twój" model wagonu simms jest tylko troszke inny od PKP-owskiego to już żenada...zastanów się co piszesz, ten "Twoj" model to prosta przemalowanka niemieckiego wagonu :!: i nie Twoj tylko TRIXA :D Kolejne kłamstwo-wciaż kłamstwa. Ty go nie budowałeś, jedynie zepsułeś model innego zarządu kolejowego, bo to co przedstawiasz jest nieprawdą i nie ma potwierdzenia w rzeczywistości, a przecież to rzeczywistość staramy się odtwarzac??

A jak piszesz JK to święty ma wiedzieć co i kogo masz na mysli? boisz sie Jan-Kol napisać? :D

A Shepard niech sie nie wypowiada, bo slyszalem, ze jego modeli z pudelka sie nie powinno wyjmować i to od paru osob, bo czesci w rekach zostaja...Np. sprzedawałeś model Sebastianowi B. z USA...to gwoli temu, by nie bylo, ze jestem goloslowny.

PiotrB-32

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
jeśli już wszyscy się wypowiedzieli to temat do zamknięcia, bo nic mądrego z tego nie będzie....
Jak będę chciał to sobie panienki zatrudnię i napiszę na nich PKP:) i wara od tego...JA ZA TO PŁACĘ!
Do Sheparda akurat bym nie pyskował bo gość może i trudny ale nauczyć się od niego można wiele...
Na tym kończę ten temat:)

K

Kpt.Nemo

Gość
Chłopacy nie ośmieszajcie się, obaj.
Do pozostałych apel, trza utworzyć najjaśniejszą komisyję, mogę łaskawie stanąć na czele jej, członków tak z dziesięciu, oba zmuszone zostaną do stawienia się przed gronem znamienitym, obejrzym i wyrok wydamy nieodwołalny, pogrążonego co racji nie miał po wsze czasy napiętnujemy.
A zaprawdę komisyja niezależną i niezawiśniętą będzie co jako przewodniczący gwarantuję bo ani tego ani drugiego na oczy żem nie widział, a nawet jeśli, to nie świadomie, modeli jejich też nie posiadam a jako starszy nad maszyną oko techniczne choć już słabe, mam.

No co chłopacy zamiast się smutkować i plwać na się, stancie w szranki.
;)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.