po pierwsze proszę moderatora o zmianę nazwy tematy z kłótnia na polemika...nie zamierzam z nikim się kłócić...
Chciałbym sam się zacytować!
PiotrB-32 napisał(a):
Po krótkiej przerwie zapowiedź następnego tematu;
Uniwersalny wagon teleskopowy Simms. Wagon wzorowany na modelu Roco. Będzie to piękny model całkowicie ruchomy z prawidłowymi oznaczeniami oczywiście wagonu z południowej DOKP. Oczywiście model lekko niezgodny - tak jak i model firmy Roco (tak naprawdę Roco zrobiło niemiecki wagon z tabliczkami PKP).
Na pewno będzie lepszy od wagonu formy Roco - wszystkich jednak którzy chcą kupić prawdziwy wagon zachęcam do kontaktu z JK. Widziałem zdjęcia i zrobił naprawdę fajny model....
NIE MA WIĘC MOWY O TYM CO PISZE KOLEGA DAMIAN....
Co do podpierania się autorytetem P Krzysztofa to robię to tam gdzie zapłaciłem mu za projekt oznaczeń - zadaj sobie odrobinę trudu i zanim coś powiesz zapoznaj się z materiałami...
Co do kolegi Cocu odpowiadam:
Nie ma nic złego w tym ,że ktoś korzysta z czyiś usług! Fajnie by jednak było aby umiał się do tego przyznać.
Drogi Kolego Marcinie!
Szkoda ,że umiesz ustosunkować się selektywnie do niektórych moich uwag. Od samego początku masz do mnie jakieś wąty ale był czas ,że wydawało mi się ,że znaleźliśmy sensowny konsensus... Niestety wydawało mi się bo po raz kolejny bez najmniejszego zastanowienia przypuszczasz absurdalny atak.
A tak się składa ,że według mnie jesteś ostatnią osobą która ma prawo to robić. Zarzucasz mi mówienie nieprawdy i to publicznie. Tymczasem ja dokładnie sprawdziłem jak to jest z Litewską firmą.
Twoje ceny to Twoja sprawa ale fakty są następujące. Koszt wytworzenia modelu matki na Litwie to od 200-500 euro każdy następny odlew to 5-10 euro. Sprzedając więc model za 220 zł skalkulowałeś sobie zwrot kosztów po sprzedaży około 15 szt.... i TY MNIE ŚMIESZ ZARZUCAĆ ,ŻE TO JA CHCĘ ZAROBIĆ????
Różnica między nami jest taka ,że ja jako kolekcjoner mam Twoje modele i wiem co im jest...ty natomiast moich modeli nigdy nie miałeś w ręce więc nie do końca wiesz o czym mówisz.
Modele Pana Jana-Kola renomowanej firmy są oznaczone w głównej mierze za pomocą kalek. Kalki te są kładzione w sposób beznadziejny bo wzięciu modelu do ręki zostają w palcach. Mechanicznie są bardzo,bardzo słabe i zasadniczo nadają się tylko na półkę. Mnie to nie przeszkadza ale uważam ,że powinno to być dokładnie opisane....Na stronie Pana JK znajdujemy kolejne pozycje. Np wagon 211k. Proszę przyjrzeć się jego własnym zdjęciom jak ten model słabo jest zrobiony!
Ponadto u Pana Marcina trudno jest cokolwiek kupić z tej prostej przyczyny ,że jest osobą niesłowną i niedotrzymującą terminów.
Na koniec chciałem powiedzieć ,że każdy ma prawo do własnej pracy twórczej lepszej lub gorszej. Geneza modeli powstających w Krakowie jest prosta. Robimy je dla siebie w krótkich seriach a to co zostanie idzie na sprzedaż. Te serie są naprawdę krótkie co sprawia ,że są to unikalne pozycje. Każdy jednak model jest dokładnie opisany na naszej stronie więc osoba zainteresowana może zapoznać się na ocznie. Ponadto robimy prezentacje w klubach całej Polski gdzie ja osobiście zawsze jestem ciepło przyjmowany. Bo dla kolekcjonerów nie ma nic bardziej fajnego jak rozmowa o swoich kolekcjach...
Staramy się też oczywiście podnosić jakość naszych modeli. Wiadomo ,że czym dokładniejszy model tym bardziej cieszy z stąd podjęliśmy współpracę z PMR Koj i innymi znanymi.