• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w ZSRR

Reakcje
1.641 14 6
Jak by nie patrzeć to Rosja jest następcą tworu który nazywał się po polsku ZSRR, po rosyjsku CCCP. Po rozpadzie ZSRR dawna republika, a obecnie samodzielne państwo Kazachstan wynajmuje państwu Rosja kosmodrom. Jak widać na zdjęciach rakiety są przewożone na wagonach kolejowych. Może należało by dodać do tytułu Koleje CCCP dopisek i Rosji.Nie ma sensu tworzyć nowego wątku. Ale to są tylko moje przemyślenia, można się z nimi zgodzić lub nie.

Reakcje
1.649 20 1
Jak by nie patrzeć to Rosja jest następcą tworu który nazywał się po polsku ZSRR, po rosyjsku CCCP. Po rozpadzie ZSRR dawna republika, a obecnie samodzielne państwo Kazachstan wynajmuje państwu Rosja kosmodrom. Jak widać na zdjęciach rakiety są przewożone na wagonach kolejowych. Może należało by dodać do tytułu Koleje CCCP dopisek i Rosji.Nie ma sensu tworzyć nowego wątku. Ale to są tylko moje przemyślenia, można się z nimi zgodzić lub nie.
No i ja się z tym nie zgadzam. Skoro wątek ma się tyczyć CCCP, to i wpisy winny dotyczyć tego okresu.
Jak kogoś jarają fotki z Bajkonuru z 2009 r., to powiniem założyć wątek pn. Zdjęcia z Bajkonuru znalezione na flickr.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.502 69 0
Zło jest w człowieku nie w maszynie, wielu z nas się ślini do parowozów które wczasach II wojny światowej kończyły kursy na obozowych rampach,
koleje radzieckie to równie interesujący temat jak te z za oceanu, a jankesi to też nie gołąbki pokoju.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.460 552 30
wielu z nas się ślini do parowozów które wczasach II wojny światowej kończyły kursy na obozowych rampach
A mogły to być bardzo różne parowozy, nawet budowy polskiej, ex-PKP, wcale nie tylko BR 52, najczęściej pokazywane na ilustracjach. A stwierdzenia o "ślinieniu się" to może sobie darujmy.

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
144 1 0
Choć w obecnych czasach trudno jarać się tym co ruskie, to ja wspomnę o elektrowozie dla kolei przemysłowych (przemysł wydobywczy) OPE1 (ОПЭ1), produkowanym od 1969 r
To nie do końca taki zwykły elektrowóz. Dzisiaj mówi się na to lokomotywa dwutrakcyjna, w tamtych stronach mówią na to trakcyjny agregat. Jeden człon zawiera aparaturę elektryczną zaś drugi agregat prądotwórczy podobny to tego z M62 umożliwiający jazdę bez sieci trakcyjnej. Do tego można doczepić też wagon samowyładowczy z napędem zasilany z lokomotywy tak jak na tym zdjęciu:
https://parovoz.com/gallery/RU36/20101027_287201.jpg
Powstały też jednokabinowe maszyny chyba bardziej odpowiednie dla przemysłu.
OPE1A na prąd przemienny: https://parovoz.com/gallery/UADN/20130228_408575.jpg
i PE2 na prąd stały: https://parovoz.com/gallery/UZTS/20220919_702391.jpg

Ostatnio edytowane:

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.132 23 0
Chciałem właśnie zapytać o ten wagon samowyładowczy z napędem. Stanowi on de facto dodatkowy moduł napędowy? Można dołączyć tylko jedną sztukę, czy więcej?
Konstrukcja tego elektrowozu jest bardzo interesująca. Kiedyś nawet myślałem nad stworzeniem jego modelu ;)

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Zamieszczę tu, bo nie wiem czy istnieje jakiś temat o miniaturach w 1:87 rosyjskich lokomotyw w dziale modelarskim. Niedawno ruszyła kolekcja zatytułowana Наши поезда. Kolekcja obejmuje 50 numerów i każdy z nich ukazuje się co miesiąc. Oczywiście w prenumeracie są jakieś dodatkowe gadżety itp. Link do kolekcji:

Kolekcja "Nasze pociągi" w nowej serii MODIMIO

Na You Tube można znaleźć filmy z prezentacji lokomotyw, które ukazały się do tej pory.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.441 39 7
Zamieszczę tu, bo nie wiem czy istnieje jakiś temat o miniaturach w 1:87 rosyjskich lokomotyw w dziale modelarskim. Niedawno ruszyła kolekcja zatytułowana Наши поезда. Kolekcja obejmuje 50 numerów i każdy z nich ukazuje się co miesiąc. Oczywiście w prenumeracie są jakieś dodatkowe gadżety itp. Link do kolekcji:

Kolekcja "Nasze pociągi" w nowej serii MODIMIO

Na You Tube można znaleźć filmy z prezentacji lokomotyw, które ukazały się do tej pory.
Nie znam realiów modelarskich u sowietów, ale 124zl za numer:eek: