• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.547 0 0
Witam Państwa.
Niestety na tej stronie nie wszystkie prezentowane zdjęcia są własnością tych którzy je publikują. Po prostu są kradzione. Więc przy wklejaniu ich do artykułów proszę się upewnić co do praw własności kopii fotografii.
Robert Korma
Czy zdjęcia prezentowane na tej stronie mają adnotację, że są własnością tego, który je publikuje?

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
86 1 0
Widzę, że w myśl powiedzenia uderz w stół a nożyce same się odezwą ktoś zaczyna pisać od rzeczy. Wystarczy spojrzeć na aukcje czy to Allegro czy e-Bay i skonfrontować z prezentowanymi zdjęciami i wszystko wiadomo.
A tak może więcej jawności. Nieznanemu nie odpowiada się.
Pozdrawiam R.Kroma
Robert !
Wiesz tu na naszym Forum , zasadniczo wszyscy w jakimś sensie jesteśmy kolegami , koleżankami ,znajomymi i przyjaciółmi :) . Nie za bardzo grzecznie odpowiedziałeś koledze :( .
Myślę ze "nick" każdego z nas jest wystarczający ,no chyba ze jeszcze Chcesz abyśmy podawali swoje nr. PESEL ? aby każdy z nas był jawny i wiarygodny ! No proszę Cię !!!:D
Pozdrawiam ,
Maciek Jabłoński (to tak dla ścisłości żeby nie było że występuję niejawnie):D

Ostatnio edytowane:

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
Widzę, że w myśl powiedzenia uderz w stół a nożyce same się odezwą ktoś zaczyna pisać od rzeczy. Wystarczy spojrzeć na aukcje czy to Allegro czy e-Bay i skonfrontować z prezentowanymi zdjęciami i wszystko wiadomo.
Pozdrawiam R.Kroma
To znaczy co ? , uważąsz że skoro się odezwałem to JA KRADNĘ zdjęcia ???
Proszę o publiczne przeprosiny !!

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
To nie awantura tylko użytkownik o nicku robertkroma(dopiero od 4 dni na forum) posądził mnie o kradzież zdjęć czego nigdy w życiu nie robiłem, a jeśli zamieściłem jakieś zdjęcie z internetu to zawsze podaję autora i skąd ono jest więc żądam wyjaśnień oraz przeprosin, chyba mam do tego prawo co ? Danielu loko !!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.237 663 30
Gwoli ścisłości, kolega Robert jest zarejestrowany od roku i 4 dni (22 lutego 2013, a mamy 2014).

Reakcje
1.788 13 0
Jeżeli zostałeś niesłusznie obrażony czy oskarżony, to przeprosiny oczywiście się należą.. Nie znam sprawy i nie wiem o które fotki chodzi , więc jak by nie jestem w temacie, ale smuci mnie tylko fakt ,że co chwilę wybuchają na Forum jakieś afery i kłótnie...

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
Jeżeli zostałeś niesłusznie obrażony czy oskarżony, to przeprosiny oczywiście się należą.. Nie znam sprawy i nie wiem o które fotki chodzi , więc jak by nie jestem w temacie, ale smuci mnie tylko fakt ,że co chwilę wybuchają na Forum jakieś afery i kłótnie...
Chodzi o to że :
Witam Państwa.
Niestety na tej stronie nie wszystkie prezentowane zdjęcia są własnością tych którzy je publikują. Po prostu są kradzione. Więc przy wklejaniu ich do artykułów proszę się upewnić co do praw własności kopii fotografii.
Robert Korma
Bo jak wiadomo -kradzież powinna być napiętnowana i delikwent który dopuścił się kradzieży powinien być usunięty z forum oczywiście po udowodnieniu mu winy i o to mi chodzi w moim wpisie:

Proszę napisać konkretnie, które zdjęcie jest KRADZIONE a nie pitolić !
Bo narazie to jest pitolenie a nie konkretne przedstawienie sprawy !

No więc czytam dalej a tu:
Pozdrawiam R.Kroma
Nosz kurde , pisanie o nożycach to jawne oskarżenie !!
No więc proszę mi udowodnić że gdzie i kiedy niby miałem się dopuścić kradzieży.
ps , ja też nie wiem o jakie fotki chodzi , ba, ja nawet nie wiem w ogóle o co chodzi :)

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
736 2 0
ps , ja też nie wiem o jakie fotki chodzi , ba, ja nawet nie wiem w ogóle o co chodzi :)[/quote]

„Nie wiem. Ja nic nie wiem” – dróżnik przejazdowy Sałata, „Człowiek na torze” 59’09”

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
„Nie wiem. Ja nic nie wiem” – dróżnik przejazdowy Sałata, „Człowiek na torze” 59’09”
A, to ten.....:ROFL:
''Ja jestem tylko pomocnikiem aptekarza, Panie oficerze. A właścicielem jest ta panienka''(y)
Tak na marginesie, ciekawe ile osób zapisując sobie na dysku zdjęcia z sieci, kopiuje adresy stron i nazwiska autorów?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.237 663 30
Pewnie mało kto, ale jeśli chce się takie fotki później wykorzystywać szerzej, to należałoby tak robić. Ja staram się w nazwie pliku zmieścić informacje o fotce, łącznie z nazwiskiem autora, jeśli jest wskazane, ale już bez adresu strony. Ale często te informacje nie są dostępne na stronie, z której ściągam zdjęcie. Ale generalnie mam wątpliwości, co do zamieszczania nieswoich zdjęć np. tu na forum i dlatego z reguły tego nie robię. Jeżeli już mi się to zdarzy, to staram się jednak podać źródło.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.334 65 4
Witam wszystkich i odpowiadam.
1. Nie jestem na forum od kilku dni.
2. Moja pierwsza odpowiedź dotyczyła podanej strony fotopololska.eu a nie prezentowanego zdjęcia.
3. To nie jest mój nick tylko imię i nazwisko i jeżeli ktoś na temat Poznania i kolei w Poznaniu czyta i szuka materiałów to najprawdopodobniej z moją książką się spotkał.
4. Materiały do takich książek, niestety zbiera się latami i kosztują niemało, więc nieraz zyski z wydania takiej książki nie pokrywają kosztów uzyskania materiałów.
5. A dlaczego tak napisałem, bo znalazłem na tej stronie fotopololska.eu dwie kartki, które kupiłem, są one zapisane a ktoś z Krotoszyna twierdzi, że był sprzedającym
te pocztówki (mimo że otrzymałem je z Niemiec i z mam namiary sprzedającego, oczywiście Niemca) A administratorzy strony fotopololska.eu prawo własności (bo kartki są zapisane) a nie autorskie (gdyby były czyste) mają to w pompie i pozwalają na piractwo.
6. Oczywiście dla prywatnego posiadania zdjęcia (że takie jednak było) nikt nie zabrania ściągnięcia pliku ze zdjęciem, ale umieszczanego później go na stronach www. jest już niezgodne z prawem o ile dotyczy tak ja w moim przypadku zapisanej pocztówki czy zdjęcia.
Stąd moje ostrzeżenie, że nie wszyscy na tamtej stronie wkładający zdjęcia, kopie czy obojętnie jak to nazwać postępują zgodnie z prawem.
7. Niestety kilka kartek jakie już miałem, a nie kupiłem także pojawiły się na tamtej stronie i podejrzewam takie same działanie.
Nie zapisana kartka, zdjęcie ma prawa autorskie 75 lat, ale już zapisana, z adnotacją stanowi już ochronę praw własności, gdyż drugiej w ten sam sposób zapisanej nie ma. I o to chodzi. Bo jednak koszt zakupu jak widziałem np. fortów z Poznania to rząd nie raz 150-200 Euro. A i zdjęcia taboru PKP czy negatywy kosztują już podobnie.

Pozdrawiam Kobert Kroma[DOUBLEPOST=1393431499,1393430335][/DOUBLEPOST]A i jeszcze jedno,
Jak Państwo włożycie kawał czasu na napisanie książki, objedziecie pół Polski aby zrobić swoje zdjęcia, wydacie kupę kasy na zdjęcia, pocztówki, mapy, "zmarnujecie" dużo czasu na napisanie książki i co najważniejsze znajdziecie wydawcę, i w końcu książka lepsza lub gorsza będzie wydana i zobaczycie ją w pdf-ie np na chomiku jako kopię zeskanowaną z druku za 1 sm-a, to powiem Państwu odechciewa się wszystkiego. Więc też nie dziwmy się, że aż tyle książek o tematyce kolei nie ma. Mamy kontakt z kilkoma kolegami z Niemiec, którzy przesyłają nam materiały dotyczące wagonów motorowych, oczywiście niemieckich i wiecie co, oni przysyłają nam skany z książek, są one pomocne ale są to skany skserowanych stron, a nie skany bezpośrednio z czasopisma, czy książki. Tak w Niemczech przestrzega się praw własności i praw autorskich. Dlatego w necie nie ma aż tak dużo zdjęć taboru obojętnie z jakiej epoki, nie ma rysunków. Prawie nie ma nic.
A u nas, odpowiedzcie sobie Państwo sami. Tak jak koledzy co napisali książkę o Ty2 powiedzieli, pisali i zbierali materiały kilkanaście, kilkadziesiąt lat. Taka prawda.
Pozdrawiam Robert Kroma

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
196 3 0
To po co było pisać o nożycach?? , uraziło mnie to ponieważ nigdy nie parałem się takim procederem jakim jest kradzież zdjęć.
Mało tego , zawsze uważam że trzeba tępić piractwo w zarodku.
Moje i Adriana projekty są na wszystkich chomikach i głównie ruskich serwerach do ściągnięcia za friko, a sprzedaż jest zerowa i też się odechciewa wszystkiego bo na nich nie ma bata !
Jedynym skutecznym sposobem jest nic nie robić, tylko kto to wytrzyma :)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.334 65 4
Witam, jeżeli tak wyszło to przepraszam.
A co do piractwa dlatego żadnych starych zdjęć, kartek nie wystawiam na żadnym forum, a tym bardziej jeżeli do publikacji otrzymałem je od kolegów.
A tak wydana książka ze zdjęciami każdego z nas cieszy, jak węzeł poznański, wagony motorowe czy Ty2 z tendrem kondensacyjnym.
R.Kroma[DOUBLEPOST=1393443506,1393442688][/DOUBLEPOST]A tak a propos,
czy ktoś widział lub ma jakiekolwiek zdjęcia czy sztychy z dworca w Poznaniu sprzed 1880 roku? Chodzi o budynek stacyjny z całą kładką nad peronami do dworca marchijskiego, ewentualnie budynki stacyjne kolei prywatnych i parowozownię kolei poznańsko - wrocławskiej, oprócz kolei starogrodzkiej?
Robert Kroma

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
28 marca 2013 - SU42-536 z pociągiem osobowym z Ostrowa Wielkopolskiego do Leszna jedzie szlakiem Biadki - Durzyn. Skład wagonowy jedzie w zastępstwie za zdefektowane szynobusy.

Jako ciekawostkę dodam, że SU42-536 w czasie wiosennych zaszynobusów, zaliczyła pożar na stacji Leszno. Czy obecnie jest naprawiona pojęcia nie mam.

77852.jpg