• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Lublinie i okolicach

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.814 465 99
Jeszcze taka uwaga. Zauważyłem, że pracujące tu lokomotywy IC SM42 mają przydział "Zakład Centralny". Kiedyś raczej przydziały tego typu lokomotyw były - nazwę to - lokalne.
----------------------------------------
Przy okazji fajne miejsce w sieci Internet -- po wpisaniu frazy "LUBLIN" na tej stronie ciekawa GALERIA Z LUBLINA z lat 70-tych XX w.

Wpisując "RYKI" otrzymamy kilka fotek Pt31-13 ze stacji Ryki i szlaku Dęblin-Łuków.

Wpisując "Rozalin" otrzymamy fajne fotki Px48-1745 i Lxd2-284 z Nałęczowskiej Kolei Dojazdowej 750mm.

Ostatnio edytowane:

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 5 0
w IC w składzie Wybrzeża z Łodzi do Gdyni prawie każdy wagon ma inne przypisanie.
Widziałem w jednym składzie wagony z przypisaniem: Wrocław, Gdynia, Przemyśl, ...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.814 465 99
w IC w składzie Wybrzeża z Łodzi do Gdyni prawie każdy wagon ma inne przypisanie.
Widziałem w jednym składzie wagony z przypisaniem: Wrocław, Gdynia, Przemyśl, ...
Akurat z wagonami to częste. Miałem na myśli te manewrowe lokomotywy używane na stacji Lublin. Kiedyś była to Wschodnia DOKP, inna niż DOKP Centralna. Manewry wykonywały lokalne lokomotywy ze Wschodniej DOKP przypisane do stacji Lublin. Teraz widzę, że Centralny Zakład Spółki obsługuje tu manewry.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.814 465 99
Ciekawe ujęcia (schyłkowe) z jeszcze istniejącej parowozowni Chełm (1993 rok). Na filmie Ty2-388 oraz jak mniemam Ty2-186 (przybyła tu ze Skarżyska-Kamiennej). Tą drugą widać z dwóch stron. Jest Też Ol49-34 i Ty51 o nie znanym mi numerze.

Chełm Parowozownia 93 r. SP 42 -079 i Ol 49-34

PS. Stawiam na Ty2-186 choć wydawało mi się że tam na tabliczce jest Ty2-194 (ta też przybyła do Chełma ze Skarżyska), ale mam album "Ostatnie czynne parowozownie" gdzie widać Ty2-194 jeszcze w Skarżysku i tam na fotce nie ma inżektora pod budką z lewej strony, wężownica jest po prawej stronie na pomoście obok sprężarki, a fotka z końca lat 80-tych była.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.814 465 99
Koledzy, mam.pytanie. W Lublinie jest taki kanał przy kranie do nawadniania lokomotyw parowych:

IMG_20250830_121539.jpg

Czy ktoś orientuje się jaką głębokość mają/miały w PRL tego typu kanały licząc od stopki szyny mniej więcej? Byłem tam kiedyś, zrobiłem dokumentację fotograficzną i akurat nie zmierzyłem tego, a teraz chodzi mi po głowie diorama tego miejsca pod jeden z modeli, stąd pytanie. Nie bardzo mi się widzi ciągnąć się do Lublina tylko w tym celu...

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.426 85 12
Koledzy, mam.pytanie. W Lublinie jest taki kanał przy kranie do nawadniania lokomotyw parowych:

Zobacz załącznik 1138928

Czy ktoś orientuje się jaką głębokość mają/miały w PRL tego typu kanały licząc od stopki szyny mniej więcej? Byłem tam kiedyś, zrobiłem dokumentację fotograficzną i akurat nie zmierzyłem tego, a teraz chodzi mi po głowie diorama tego miejsca pod jeden z modeli, stąd pytanie. Nie bardzo mi się widzi ciągnąć się do Lublina tylko w tym celu...
...zakładając, że wysokość stopnia masz ok 20--25 cm ( z tego co pamiętam to wymiar ten był chyba znormalizowany, ale pewien nie jestem), to wychodzi maksymalnie metr ( są widoczne cztery stopnie) wysokości ściany kanału. Nawet na zdjęciu ten kanał wygląda na jeden z płytszych... Tu przyjmując średnio, że na stopień mamy 22,5 to daje nam 90cm ...

Pozdr,...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.814 465 99
...zakładając, że wysokość stopnia masz ok 20--25 cm ( z tego co pamiętam to wymiar ten był chyba znormalizowany, ale pewien nie jestem), to wychodzi maksymalnie metr ( są widoczne cztery stopnie) wysokości ściany kanału. Nawet na zdjęciu ten kanał wygląda na jeden z płytszych... Tu przyjmując średnio, że na stopień mamy 22,5 to daje nam 90cm ...

Pozdr,...
Dzięki za reakcję. Już na to wpadłem policzyłem stopnie i samo wyszło :) ale w sumie niepotrzebnie poruszyłem ten wątek bo to nie na ten dział dyskusja.