Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
U "stałego bywalca" stan bez zmian, dziwi mnie tylko, że pomimo zabrania mniejszej lokomotywy pozostał od niej tender (widać jego kawałek z tyłu). A może ten zabrany parowóz to był jednak tendrzak? Niestety tego nie pamiętam
Czy ktoś fotografował przed modernizacją szlak Kozłow-Miechów-Kraków? W zeszłym roku prowadzono prace w torach ale wczoraj przy okazji wycieczki do Krakowa zauważyłem jak prace nabrały tempa. Nowe konstrukcje słupów ,stare perony pamiętajace chyba lata 50 odchodzą
Ostatnia wizyta na Lobzowie okazała się nieco bogatsza w pociągi, choć może bardziej w lokomotywy. No to parę fotek tychże. Kraków Łobzów, sierpień 2025.
1. Nic specjalnego, ale zawsze coś - Gama 111Ed-042 Kolpremu:
Z krótkiej sierpniowej wizyty na Bieżanowie, Dragon Lotosu z sympatycznym składem dosyć zróżnicowanych cystern, w tym naszych 452R oraz, pod koniec składu, cysterna GATX, której model zapowiedział Albert Model. Tutaj akurat w innym niż zapowiedziane modele, białym malowaniu z niebieskim logo GATX .... być może AM wyda taki w przyszłym roku. Dodam, że te cysterny w tym właśnie malowaniu są jednymi z najczęściej spotykanych na naszych szlakach.
Skład przystanął w sąsiedztwie nieznanych mi wagonów zbiornikowych i, na skrajnym torze, węglarek Promobil, które stoją tu już od zeszłego roku.
Zdjęcia robione z kładki nad torami, słupy nie do ominięcia ale nawet zbytnio nie przeszkadzają, 6 sierpnia 2025 r.
Miło mi poinformować, że w ramach "18 Weekend z zabytkami" szykuje się w niedzielę MEGA kolejowa atrakcja!!! Pociąg ciągnięty parowozem ze Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce będzie kursował dwa razy między Bochnią , a Brzeskiem , bilety są darmowe. Piękny parowóz będzie "odymiał" naszą stację w godzinach 12-16 , tak, że wszyscy chętni zobaczą kawał historii kolei. Starostwo na tą okoliczność wydało piękną gazetkę, w której mam swój udział, zapraszam do lektury. Rozkład jazdy dostępny na : https://bochnianin.pl/134975/kolejowa-niespodzianka-na-170-lecie-pierwszego-pociagu-w-bochni/