• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Koła parowozu Px29

AXELro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć.

Zamówiłem u Pani Erwiny model Px291704. Zastanawia mnie jednak jedna rozbieżność między modelem a oryginałem. Chodzi tu o koła parowozu. W oryginale wyglądają zupełnie inaczej, oczywiście mowa tu o ilości i grubości szprych.

Czy ktoś z Was zgłębiał temat jak przerobić/poprawić/zamienić koła z fabrycznego podwozia na takie bardziej przypominające choćby oryginał ??

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 46 1
Koła, a szerzej cały napęd w modelu p. Papp przysposobiony jest z jakiegoś innego, starego, najbardziej pasującego rozstawem osi modelu (nie pamiętam jakiego, ale gdzieś była o tym już dyskusja).
Nie wiem czy jest możliwość wymiany. Jedynie jakiś druk pewnie można by rozważyć, czy coś...
@piotr66 produkuje Px48, może te jego koła by przypasowały.
https://forum.modelarstwo.info/threads/px48-w-2024-piotr66.59390/post-1174309

Ostatnio edytowane:

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.141 7 0
BR 99 HERR-ZEUKE H0m( staroć), w kołach tego modelu loka niestety tylko pięć szprych( w Px-ie jest siedem), ale dość podobne przeciwagi i średnica (kół ) do oryginału, wg mnie to lepsze niż piętnaście(!) szprych w jednym kole(!) z kompletnie niepodobnymi przeciwwagami w tym co masz teraz.