• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Koła do starych wagonów PIKO

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zmierz średnicę oryginalnych osi . Jeżeli wyjdzie ci z pomiarów 11 mm to będą pasować. Co do wagonów to czasami blaszka utrzymująca osie może być lekko rozgięta przez co oś się może z jednej strony zapadać. Należy ją wtedy podgiąć delikatnie do osi wagonu.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
chf napisał(a):
Zmierz średnicę oryginalnych osi . Jeżeli wyjdzie ci z pomiarów 11 mm to będą pasować. Co do wagonów to czasami blaszka utrzymująca osie może być lekko rozgięta przez co oś się może z jednej strony zapadać. Należy ją wtedy podgiąć delikatnie do osi wagonu.
średnica się zgadza, pierwsze co zrobiłem to był pomiar starych kół :)

natomiast obawiałem się o to, ze tylko jedno koło jest izolowane, a drugie podłączone do osi, ale po chwili namysłu wiem że nie jest to problem :)

A ja sprzedam te same koła za jedną trzecią ceny.
czyli za ile ? bo potrzebuje 16szt do ośmiu wagonów

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
pepej napisał(a):
A ja sprzedam te same koła za jedną trzecią ceny.
czyli za ile ? bo potrzebuje 16szt do ośmiu wagonów
No właśnie! Ja też jestem ciekaw ile wynosi 1/2 lub 1/3 ceny, której... nikt nie zna :shock:
Przecież nie ma żadnej ustalonej ceny tych zestawów kołowych i nie ma tu nawet żadnego punktu odniesienia. Co więcej, śmiem twierdzić, że dzisiaj praktycznie nie da się takich zestawów kołowych sprzedać.
Myślę, że ich wartość jest, tak czy inaczej, mniejsza od kosztów najtańszej przesyłki pocztowej, więc ta cała "licytacja" jest po prostu... śmieszna :D

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Panie Krzysztofie, nie przeczytał Pan uważnie wątku ( w tym, linku podanego przez kolegę gdzie cena jest wyraźnie podana - 4,50 zł/szt) i wyciągnął Pan błedny wniosek. Za 16 sztuk kolega zapłaci 72 zł w modelmanii. Jeśli zadowoli się kołami schichtowskimi, zapłaci u mnie połowe tej kwoty i wcale nie będzie to wartość przesyłki!!!!!!! Ostatecznie puszcze te 16 sztuk za 30 zł łącznie z przesyłką. Czy nadal jest Pan rozbawiony?

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
garcia ramirez napisał(a):
Panie Krzysztofie, nie przeczytał Pan uważnie wątku ( w tym, linku podanego przez kolegę gdzie cena jest wyraźnie podana - 4,50 zł/szt) i wyciągnął Pan błedny wniosek. Za 16 sztuk kolega zapłaci 72 zł w modelmanii. Jeśli zadowoli się kołami schichtowskimi, zapłaci u mnie połowe tej kwoty i wcale nie będzie to wartość przesyłki!!!!!!! Ostatecznie puszcze te 16 sztuk za 30 zł łącznie z przesyłką. Czy nadal jest Pan rozbawiony?
schit kojarzy mi sie z jednym, wiec nie wiem czy warto :D

Proszę o jakiś opis, ewentualnie fotkę, bo cena jest zachęcająca

czy te schichtowskie koła też są metalowe ?

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Lucjanek napisał(a):
koła schicht są stosunkowo dobre a może nawet bardzo dobre
powiedziałbym że raczej marne i słabo wycentrowane wagony sie bujają jak na starych plastykowych kołach, no ale za tą cenę nie ma co wybrzydzać :D

Druga sprawa to że nie za bardzo nadają się do starych wagonów PIKO, co ja sie wczoraj namęczyłem to głowa mała :shock: :D okazało się bowiem ze stare wagony Piko maja galwaniczne połączenie od sprzęgów poprzez dociążenie , aż do blaszek trzymających koła. Co przy jednostronnie izolowanych kołach powodowało zwarcia w przypadku gdy koła były włożone odwrotnie , ba nawet jak koła były włożone poprawnie to problem zwarcia występował przy spięciu kilku wagonów, których koła izolowane stały na różnych szynach. Mówię Wam nie ma to jak iskrzenie na sprzęgach :D

ostatecznie rozebrałem wszystkie wagony i odizolowałem blaszki trzymające koła od dociążenia i problemy się skończyły :)

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ja cały czas używam starych kół Schichta i są bardzo przydatne do oświetlenia starych Donnerów Bi Piko właśnie ustawiając je przemiennie i z mocowania pobierając prąd z jednej strony plus z drugiej minus...
Ps. Dalej są te koła do wzięcia ????

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
a ja wymieniłem wszystkie stare osie na nowe jednostronnie izolowane. Jest o niebo lepiej. Mowa tu o starym Piko, choć pewnie Schichtom też by nie zaszkodziło.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 5
Tabor 26