• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka pytań :)

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy, ale już od dłuższego czasu czytam wasze posty. Sam zamierzam wrócić do zabawy z przed kilku lat (mam na myśli makietę w skal iH0). Ale chciałbym najpierw zadać wam (mistrzom) kilka pytań:
1. Jak mogę zastąpić kupny nasyp? (zarówno posypkę jak i korek)
2.Jak (głównie z jakiej masy) robicie tunele.
3.Jak wybudować ładny peron?
4. I ostatnie pytanie (sądzę że nie będzie ie wiedzieli ) Czy w Radomiu jest sklep modelarski?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Jak tylko zacznę budowę, albo plany to obrazu wrzucę tu zdjęcia :)

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tak, szukałem w wielu wątkach, ale nie udało mi się nic znaleźć :( Jeżeli możesz to daj link do takiego wątku

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymlis napisał(a):
1. Jak mogę zastąpić kupny nasyp? (zarówno posypkę jak i korek)
że jak ? Albo masz tory z plastykowym kupnym nasypem np. Roco geoline albo robisz nasyp z korka i szutru! Nie mam pojęcia co ty chcesz tu zastępować ? Korek kupisz w każdym markecie budowlanym najczęściej na dziale paneli podłogowych. Z szutrem lepiej nie eksperymentować bo byli już tacy, którym dynie miedzy torami wyrosły.

Korek ewentualnie możesz zastąpić płytą pilśniową o grubości 3mm tylko gorzej sie to układa i trzeba wycinać wyrzynarką (w szczególności łuki)

I na koniec jeszcze mała dygresja - powiadasz że w wieku 13 wracasz po kilku latach do modelarstwa ? zaprawdę niesamowite :D ale działaj i prezentuj swoje wypociny :grin:

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
pepej napisał(a):
I na koniec jeszcze mała dygresja - powiadasz że w wieku 13 wracasz po kilku latach do modelarstwa ? zaprawdę niesamowite :D ale działaj i prezentuj swoje wypociny :grin:
:D Co chcesz Piotrek od chłopaka :?: :arrow: Nigdy w przedszkolu nie bawiłeś się plastikową/drewnianą ciuchcią :?:

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
Może w N-ce tory się nie zapadają. W H0 moduły na tekturze z torami a-la śląskie tramwaje widziałem.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki. Chodziło mi o to, czy muszę kupować korek i szuter, ale skoro mówicie, że tak będzie lepiej to się was osłucham. A jeśli chodzi o moje Hobby to mogę wam powiedzieć że trzecie słowo które w życiu wypowiedziałem (po mama i tata) to było słowo Pach-pach. Od najmłodszych lat interesowałem się kolejkami, a moją pierwszą makietę w skali H0 (miałem jakieś 8-9 lat)odkupiłem od kolegi mojego brata. Jednak w domu rodzice zrobili remont i kolejka została złożona na strychu. I ja teraz postanowiłem ją odrestaurować :D.
Mam kilka podstawowych rzeczy takich jak wagony, i 3 loki, tory, kilka ładnych domków, ale reszta była wykonana z kartonu (gotowy zestaw mehano). a i mam jeszcze pytanie odnośnie torów: Czy jeżeli wyczyściłem je denaturatem to to wystarczy? i jak będą się one łączyć z obecnymi na rynku torami (mam na myśli nowe tory na polskim rynku)

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Dominik napisał(a):
xendx napisał(a):
nie mylić z tekturą, która się do tego celu zupełnie nie nadaje ;)
Problem zapewne rozbija się o istnienie tak zwanej tektury falistej, która w tym zastosowaniu się nie nadaje.

A słownik na to:
tektura (Europa)
(p.łc. tectura 'okładzina') gruby, sklejony z kilku warstw papier, zazwyczaj szary, używany do wyrobu opakowań, pudeł, kartonów, twardych okładek.
karton (Europa)
(fr. carton) technol. gruby papier wykorzystywany gł. do wykonywania rysunku technicznego, na miękkie okładki książek, opakowania.

Albo przemądrzała Wikipedia :arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karton , która przekierowuje "Tektura" na "Karton"

Tektura – najgrubszy materiał papierniczy (ma do 11 mm grubości). Powstaje przez sprasowanie kilkunastu warstw masy papierniczej. Do jej wyrobu używa się grubszych włókien ścieru drzewnego, szmat, makulatury, nie dodaje się jednak wypełniaczy. Tektura nie nadaje się do pisania. Rozróżnia się kilka gatunków tektury: białą, brązową, szarą, techniczną.

Wyróżnia się tekturę litą oraz falistą. Tektura falista powstaje z połączenia kilku warstw papieru falą papierową, która powoduje znaczne zwiększenie sztywności arkusza. Jest używana przeważnie do produkcji opakowań zbiorczych (kartonów). Wyróżnia się trzy najpopularniejsze typy fali w tekturach trzywarstwowych:

* fala B,
* fala C,
* fala E (mikrofala).

Tektury pięciowarstwowe powstają z połączenia powyższych typów fal (np. fala BC, CE itd.).

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Szymlis napisał(a):
jak będą się one łączyć z obecnymi na rynku torami (mam na myśli nowe tory na polskim rynku)
To zależy od tego jakie tory masz? Może jakaś fota, albo szczegółowy opis?

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
hmm to zmierzyłem linijką i:
wysokość około 2.5mm
rozstaw: 16.5
Normalne tory h0 firmy Mehano z przed kilku lat. O to zdjęcia:

http://images48.fotosik.pl/133/0ee41cb9e0d74339med.jpg
http://images44.fotosik.pl/134/7f2cf749f4fdc44dmed.jpg

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Jak możesz to wywal te tory i kup Roco lub Tillig c83 ewentualnie Piko A-Gleis. Te tory wykonane są ze srebra, a nie jak Mehano ze stali. Wymienione przeze mnie znacznie lepiej przewodzą prąd.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tak, tylko że po wyczyszczeniu ich przewodzą prąd w miarę ładnie. Ale skoro tak radzicie... Jednak zacząć wolał bym na tych torach ( w dostępnym miejsu układał bym te, a w tunelach nówki, żeby w razie czego ich nie wymieniać) ponieważ moje fundusze są ograniczone...

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moją makietę plenuje zrobić na płycie o wymiarach 2,5m na 1,5m Czy uważacie że to dobre wymiary? A i jakiej płyty radzili byscie użyć. (tylko żeby nie był za droga :D )

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
bawiąc się w te hobby, nie ma zbytnio na czym oszczędzać, bo później może wyjść tak, że będziesz musiał dopłacać. Ja miałem furę torów ze stali, wszystko poszło na allegro za ca. 300zł, 500 dołożyłem i kupiłem całe nowe torowisko na moją makietę od Piko. Wiem, że to nie jest szczyt jakości, ale są dobre. Mam je dwa lata, około raz na miesiąc lub dwa je przeczyszczę denaturatem i wszystko śmiga. Tory to jest jedna z najważniejszych rzeczy na makiecie i tu lepiej zainwestować w coś porządnego. Na tym forum, pamiętam, że byli tacy, co rwali całe torowiska i kupowali nowe. Pozdro przyjacielu, posłuchaj rady.

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra. W najbliższym czasie kupie nowe tory. Tylko mam jeszcze pewien problem. Jak mam zaplanować taką makietę? Mam program na komputerze o nazwie Railroad exe. (wyczytałem że to jest dobre do planowania) , ale kompletnie nie umiem się nim obsługiwać. I jeszcze jedo pytanie: Czy taniej wyjdzie mi kupić torowisko w zestawie, czy każdy tor odzielnie. tylko, że jak mam wyliczyć ile torów potrzebuje :!: :!:

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Musisz mieć plan wtedy będziesz wiedział ile i jakich torów Ci trzeba.
A co do kupowania razem czy osobno to musisz już sobie policzyć.
Czasem opłaca się kupić osobno a czasem w zestawach. Nie ma na to reguły...

OP
OP
Szymlis

Szymlis

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wpadłem na taki pomysł: Kupie każdego rodzaju toru po jednym (R1, R2, R3, i taak dalej)
odrysuje je w kartonie i po układem kartoniki o wymiarach torów na blacie tak, jak chciałbym widzieć tory. Wtedy sobie spokojnie policzę ilość potrzebnych torów, a następnie policzę czy taniej wyjdzie zestaw czy wszystko osobno. A jeśli chodzi o sterowanie, to zdecyduj się na analogowe(tańsze, a poza tym nie bedę miał problemów z jego zrbieniem, tata jest elektrykiem)