• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka kartek z historii kolejki kaliskiej

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Czyli co? Mają zamiar reaktywować nieczynną od ponad 30 lat linię do Opatówka?:niepewny:;)
Przewozy towarowe z Opatówka do Żelazkowa, Zbierska i Turku osiągnęły swoje apogeum na przełomie lat 2004/2005 czyli już po zakończeniu pracy kolejki pod egidą PKP. Na tej trasie kursowały wówczas składy prowadzone podwójną trakcją (2 x Lxd2). W Turku koncern IKEA zbudował specjalnie bocznicę towarową.

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Michale ja tam wtedy jeździłem autobusem 5 z Kalisza na pętlę pod Cukrownią. Masz może skany albo namiar gdzie to można znaleźć?
Mam ten numer DRAHY. Jest w nim zdjęcie jak pociąg z wysłodkami prowadzony lokomotywą serii Lxd2 jedzie odgałęzieniem z Żelazkowa do Russowa. Postaram się wkleić to zdjęcie.
DRAHA: http://draha.logout.cz/draha.php

Ostatnio edytowane:

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
To perełka jest bo do Russowa zlikwidowali jak tylko Walensiany nastały. Tam był proces sądowy gdzie uznano co jasne, że rozbiórka z Kalisza była nielegalna no i wyrok i kara no i do dzisiaj nikomu włos z głowy nie spadł bo rozbierali to swoi dla swoich i było klepnięte. Akurat co tydzień mijam stacyjkę Kalisz Wąsk. i dobrze, że budynek chociaż stoi bo nic więcej nie ma.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Do niedawna (powiedzmy, że do roku 2010) istniała jeszcze bardzo ciekawa stacja Grzymiszew: ładny, drewniano-murowany budynek dworcowy, tor główny zasadniczy, tor główny dodatkowy i tor ładunkowy. Teraz to już całkowita ruina.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Dla Kolegi xxx:
choć być może Kolega zna ten film. Jest na nim uwieczniony w 1991 roku pociąg osobowy relacji Kalisz-Zbiersk prowadzony lokomotywą serii Lxd2, w fabrycznym, wiśniowym malowaniu.

Ostatnio edytowane:

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 1 0
Michale ja tam wtedy jeździłem autobusem 5 z Kalisza na pętlę pod Cukrownią. Masz może skany albo namiar gdzie to można znaleźć?
Podłączam się pod pytanie @xxx czy jest możliwość obejrzenia choć skanów tego czeskiego artykułu? Ja nie znam historii tej kolejki kaliskiej, ale chciałbym coś o niej poczytać, obejrzeć. Gdy byłem małym chłopcem, nie raz , nie dwa widziałem kampanię buraczaną z bliska na żnińskiej kolejce i w żnińskiej cukrowni, ale .... tam jest teraz hotel i basen - to se ne wrati, jak mówią Czesi.
A z innej beczki, czy myślicie Panowie, że dałoby się pociągnąć linię kolejowa do Turka z Kalisza częściowo w śladzie wąskotorówki, tak by odtworzyć (stworzyć) nowy kierunek połączeń między Pomorzem a Kaliszem/Ostrowem)? Wiem że to tak na boku temat, ale ostatnio dużo mówi się o tym programie Kolej + ... i cicho myślę że może... kiedyś.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.478 7 0
Spełniam prośbę obu Kolegów. Myślę, że nie naruszę praw do dóbr zawartych w tym czasopiśmie jeśli umieszczę jego okładkę i dwa wycinki (jeśli Administrator uzna, że jednak tak naruszyłem, proszę o usunięcie tych zdjęć).
Artykuł nosi tytuł "Polskie wąskotorówki w roku 1996" i został zamieszczony w numerze 2/1997 znakomitego czeskiego czasopisma "Draha".
Czasopismo to poświęcało bardzo dużo swoich łam na temat związany z kolejami wąskotorowymi w Polsce. Dzięki mojemu dobremu koledze Borysowi, który również zamieszczał w tym czasopiśmie swoje reportaże wraz ze zdjęciami, zgromadziłem kilkanaście numerów tego bardzo profesjonalnego czasopisma.

Załączniki

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Dość dawno chyba nikt nie zaglądał do Zbierska to może nadrobię.
Kolejka przeszła spory remonto torowiska. W weekendy odbywają się kursy turystyczne już nie do Petryk ale do Żelazkowa (wyremontowano kolejny odcinek). Przed stacyjką kilkanaście pustych samochodów, podróżni dopisali co widziałem w mijanym składzie z "Rumunem" na czele. Obok stacji powstała wiata dla turystów, mały skwerek i miejsce na ognisko. Buduje się jakiś kiosk. Zdjęć składu turystycznego nie robiłem bo pewnie wszyscy znają je na wylot.
Poszukałem kilku ciekawostek na zapleczu.
Wagonik wraca do właściwych barw. Wyremontowane i odmalowane jest też wnętrze.
100_0941.JPG
100_0943.JPG

Obok na transporterze wagon kiedyś tak liczny, że nikt nie zwracał uwagi.
100_0942.JPG

Ten pojazd jest dla mnie nowością w tym miejscu. Pierwszy raz widzę ten malutki wagonik na tej kolejce. Brak opisu, tabliczek, cech. Maźnica budowy dla mnie zupełnie nie znanej.
100_0946.JPG
100_0947.JPG
100_0948.JPG

Wózek motorowy w stanie dość smutnym. Jednak zachowały się tabliczki. Jedna uszkodzona ale druga w doskonałym stanie. Obok w szopie z niestety zapadającym się dachem stoi drugi w stanie dobrym.
100_0952.JPG
100_0950.JPG
100_0951.JPG

Po wymianie podkładów i szutrowaniu torów można zobaczyć takie widoki gdzie splata się bardzo stare, nowsze i całkiem egzotyczne dla wąskich torów przytwierdzenie sprężyste.
100_0953.JPG

Ostatnio edytowane:

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
No i dzięki Twej relacji Adamie, wiem gdzie się w najbliższym czasie wybiorę!
Polecam bo smaczków jest tam wiele więcej. Jak trafisz na stację Zbiersk to trzeba iść w lewo w kierunku warsztatów. Tam przy starym murowanym budynku jest buda i pies to trzeba go ominąć. Zazwyczaj ktoś tam pilnuje ale po wyjaśnieniu celu nie powinno być kłopotu z obejrzeniem tego co tam zgromadzili. Tam też ostatnio zlikwidowano pudło 2 osiowego staruteńkiego wagonu
100_0547.JPG

ale jest jeszcze pudło takiej poczty z drzwiczkami dla psów. To już raczej ostatnie chwile tego pudła bo teren jest czyszczony. W środku na stoliku dzienniki pracy służby drogowej.
100_0540.JPG

100_0543.JPG

Jak będziesz w Zbiersku to polecam pobliski Pleszew. Ostatnio ściągnęli tam taką długą, spalinową jednostkę z kolei NS. Cały zabazgrany a NS tylko na tabliczkach widać ale ciekawej architektury pojazd :)
Kiedy tam byłem ostatnio napotkałem młodego człowieka z kamerą na statywie i chwilkę porozmawialiśmy. Na filmie uwiecznił akurat min. ten "kosmiczny" pojazd :)

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 1 0
https://raportkolejowy.pl/nowy-tabor-dla-skpl-cargo-sp-z-o-o-prosto-z-holandii/
Te jednostki DM90 przechodzą podobno ,,spolszczenie" czekają na dopuszczenie do ruchu w Polsce, kilka z nich stoi w Ostrowie Wlkp. tuż przy ul. Dworcowej. Nie mam aktualnych zdjęć ale na rynku kolejowym często o nie pytają, kiedy wejdą do eksploatacji, na razie cisza i SKPL milczy. Widziałem zdjęcia z Zagórza w Bieszczadach gdzie stoi jedna jednostka DM90 już w barwach SKPL, może tam będą użytkowane najpierw.
O tu coś jest: https://www.rynek-kolejowy.pl/mobil...ka-juz-jutro-debiut-dm90-w-polsce-106965.html

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.563 60 3
https://raportkolejowy.pl/nowy-tabor-dla-skpl-cargo-sp-z-o-o-prosto-z-holandii/
Te jednostki DM90 przechodzą podobno ,,spolszczenie" czekają na dopuszczenie do ruchu w Polsce, kilka z nich stoi w Ostrowie Wlkp. tuż przy ul. Dworcowej. Nie mam aktualnych zdjęć ale na rynku kolejowym często o nie pytają, kiedy wejdą do eksploatacji, na razie cisza i SKPL milczy. Widziałem zdjęcia z Zagórza w Bieszczadach gdzie stoi jedna jednostka DM90 już w barwach SKPL, może tam będą użytkowane najpierw.
O tu coś jest: https://www.rynek-kolejowy.pl/mobil...ka-juz-jutro-debiut-dm90-w-polsce-106965.html
Ale o tym było, pierwszy artykuł jest z 2020

Ostatnio edytowane:

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 1 0
...są wąskotorowe??? I co to ma wspólnego z historią wąskotorowej kolejki kaliskiej?
Nie ma nic wspólnego jak już Panowie @Andrzej Harassek i @Kpt. Nemo zauważyliście, odpowiedziałem na część wypowiedzi Kolegi @xxx ale mój błąd polegał na tym, że nie zacytowałem owej części wypowiedzi, dot. nota bene kolejki pleszewskiej i jej obsługi przez SKPL oraz jazdy po splocie wąskiego i normalnego toru.
Może Pan Panie Andrzeju usunąć mój wpis lub założyć nowy wątek o DM90.
Pozdrawiam

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Sporo czasu minęło od ostatniego wpisu w tej kartce. Zdjęcia z marca 2025.
Zbiersk ma się dobrze, nawet bardzo dobrze. Przeprowadzono remont torowiska. Dawna wiata dla WM-ki z dziurawym dachem została odbudowana i nie straszy. Szopa dla Faur-ów też odmalowana, tynki ładne. Wszystko wygląda schludnie, obok parkingu ustawiono na torze wagon osobowy w malowaniu i oznakowaniu epoki IV. Obok jest jakieś pomieszczenie może bar, wagon od WC ma poprowadzoną rurę więc coś się tam szykuje.
100_1722.JPG 100_1725.JPG 100_1732.JPG
Na linii od Zbierska do Florentyny torowisko jest naprawione. Podsypka wymieniona, wyremontowane przepusty na ciekami wodnymi, wymienione podkłady, krzaki i drzewa wykarczowane jest wzorcowo. Tutaj skład platform po transporcie tłucznia.
100_1747.JPG 100_1735.JPG
Obok wagon do niwelowania roślinności załadowany środkami chemicznymi.
100_1744.JPG 100_1731.JPG
Tabor jest remontowany i spora część prezentuje się wyśmienicie.
100_1736.JPG 100_1737.JPG
Część taboru jest w formie nieco bardziej nostalgicznej.
100_1757.JPG
Na transporterach bywają różne ciekawostki. Za wagonami widać plac z nowymi podkładami.
100_1729.JPG 100_1771.JPG
Pomiary i czas na nie jaki poświęciłem spowodowały, że na koniec wizyty słońce miało tylko pożegnalną poświatę.
100_1767.JPG
Tam się dzieje jeszcze więcej ale to może w kolejnych kartkach.
To jest takie miejsce na ziemi gdzie bywa dołem do góry :)
100_1745.JPG

Ostatnio edytowane:

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Dla zainteresowanych rozkład jazdy. Zaznaczony dzień kiedy pociąg będzie prowadzony parowozem. Zdjęcia przez szybkę no mówi się trudno, są jakie są.
100_2025.JPG 100_2026.JPG
Zmiana przy peronach. Brankard odjechał od stałego składu prezentacyjnego ale na stację przybył wagon gospodarczy. Wagonik ten był wydany w modelu w skali H0e.
100_2029.JPG
Dla zainteresowanych mogę wysłać zdjęcia wnętrza zarówno technicznego jak i socjalnego z piecykiem. Był otwarty i skorzystałem z okazji aby zajrzeć jak jest urządzony.
Nieco dalej po ostatnim dużym remoncie szklaku w kierunku Petryk wypoczywa platforma często załadowana szutrem.
100_2030.JPG

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Dzisiaj w ostatnim na chwilę obecną czasie postanowiłem zobaczyć parowóz. Obawiałem się czy mimo pogody będzie planowany ruch. Postawiłem na ostatni kurs dnia aby ludzi było jak najmniej, zgiełk coraz bardziej mnie drażni.
Jak mówili tak słowa dotrzymali i parowóz jest.
Tutaj w drodze z Petryk pociąg wjeżdża na stacje Zbiersk.
100_2046.JPG
Po przyjeździe odjazd od składu i parowozik udał się w kierunku warsztatów w celu wodowania i nawęglania.
100_2048.JPG 100_2049.JPG
W oddali widać taczkę z węglem w workach, który za chwilę ląduje w zasobnikach.
100_2051.JPG
Po uzupełnieniu zapasów parowozik przemknął obok nieczynnego Px48. Zdjęcia zza szyby ale widok prawie jak dawniej na starych zdjęciach.
100_2052.JPG
Podczepianie do pociągu złożonego z 4 wagonów 4 osiowych. 2 letniaki i 2 osobowe ex jakieś OBB lokalnej kolejki. Aura była taka jak widać na szybie.
100_2053.JPG
Mechanik dojechał idealnie jak na filmie "Człowiek na torze", na muśnięcie tarczy.
Tutaj już na stacji Petryki gdzie odbyło się wodowanie z hydrantu.
100_2058.JPG
Już gotowy przed podczepieniem.
100_2060.JPG
Oblot.
100_2064.JPG 100_2066.JPG
Powrót do Zbierska po wyremontowanym szlaku. Idealnie wykoszone obrzeża, rowy odwadniające no jest czysto i jak należy.
Obecnie był to ostatni dzień pod parą ale w rozmowie z przemiłą panią sprzedającą bilety dowiedziałem się, że jest szansa na parowóz w sierpniu.
Cieszył też fakt obecności samochodów na parkingu z rejestracjami z całej Polski. Jeszcze są ludzie ceniący kulturę techniczną lub ciekawi wartościowych małych podróży. Tak też Las w Zbiersku zagościł znowu od bodajże 1989 roku i kłęby pary o niepowtarzalnym zapachu spowiły okolicę.