• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kierunek kolejowy w szkole prywatnej +jak zostać maszynistą

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Re: Kierunek kolejowy w szkole prywatnej +jak zostać maszyni

CoCu napisał(a):
By być maszynistą, trzeba być po kierunku elektrycznym bądź elektronicznym
A gdzie to kolega wyczytał? Może wkleisz jakiś fragment rozporządzenia dla potwierdzenia?

Cytres

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

A czy ktoś wie jak to się tyczy Metra Warszawskiego?
Jaki kierunek jest wymagany?
Ile zarabia maszynista w Metrze Warszawskim ?
Strasznie mnie to interesuje ale w jako maszynista metra nie wiem czy chciałbym pracować ,cały dzień pod ziemią :|
Jak na razie to marzy mi się weterynaria ;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22

Nie wyczytałem, ale w pracy mówiono o tym.
Ale może dobrze nawet że spytaliście, bo poszukałem tego. I mogę uściślić. Jednakże poszukiwania aktów prawnych (obecnie obowiązujących) wcale proste nie są. Obecnie wywraca się przepisy związane z osobami prowadzącymi pojazdy kolejowe i związane z ruchem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego do góry nogami, między innymi dlatego, że integruje się krajowe przepisy z przepisami unijnymi. Ma to na celu ułatwienie zatrudniania takich pracowników w Europie jako całości, bo przecież i tak obecnie przewoźnicy operują na obszarze wielu infrastruktur kolejowych w wielu krajach.

Maszynista na kolei - wykształcenie średnie i tytuł zawodowy technik mechanik, lub elektryk (elektrotechnik).
http://prawo.legeo.pl/site_media/dump/d ... 7/zal3.pdf
(strona 20)

Maszynista metra (a dokładnie to teraz "Prowadzący pociąg metra") - wykształcenie średnie i tytuł zawodowy technik elektryk lub elektronik. Jedynie.
http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_ ... df#zoom=90
(strona 35)

To tyle co znalazłem siedząc kilkadziesiąt minut przy kompie. Wszystko wciąż się zmienia. Ale wynikałoby z tego, że na kolei jest łatwiej, a w metrze trudniej się zatrudnić.

Kudłaty

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Czyli jak z tego wynika to pójście do tego cholernego ogólniaka to był największy błąd jaki w życiu zrobiłem, teraz za to będę musiał słono płacić...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22

Dla młodego mężczyzny, nie chcącego w przyszłości siedzieć za biurkiem, liceum nie koniecznie jest trafnym wyborem. Technikum daje Ci zawód i dyplom, ktory może się bardzo później przydać. Ja tak właśnie miałem.

Nawet w rządzie to już wiedzą. "Już", bo jeszcze kilka lat temu likwidowano technika i zawodówki. Ale ponieważ państwo nie może posiadać tylko pracowników biurowych, ktoś się zorientował, że brakuje ludzi z dyplomami, z zawodem wyuczonym. I znów się wraca do techników.

Kudłaty, masz jeszcze pewne teoretyczne wyjście. Załatwić sobie przeniesienie z liceum do technikum i następny rok rozpocząć w technikum. Ale albo będziesz musiał nadrobić przedmioty zawodowe, jakich w liceum nie mialeś, albo może cofną Cię o rok? Ale przypuszczam, że w technikum nie powinni robić problemów z przeniesieniem Cię z liceum. Gorzej może by było w drugą stronę.

Cytres, praca pod ziemią ma swoje wady i zalety. Niewątpliwą zaletą jest spokój, jakiego nie zaznasz na powierzchni. Spokój aż do znużenia, znudzenia i zaśnięcia. :D A praca to nie cały dzień, a 8 godzin. Z możliwością wyjścia z dziury na przerwie.

Cytres

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

Masz racje to się może robić nudne tak 8 godzin jeździć z Kabat na Młociny i z powrotem :devil:
Ale za to można bez problemu zajrzeć w każdy zakątek zajezdni metra :D
No i oczywiście prowadzenie starej i poczciwej 81 8) bo Alstomy mnie nie przekonują.
Ale sądzę że można większość tych rzeczy osiągnąć nie będąc maszynistą ,trzeba tylko chcieć i mieć znajomości :D

A wie ktoś ile zarabia maszynista w metrze ? (oczywiście Warszawskim)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22

Spoko, nie jeżdzi się całe 8 godzin, więc da się przeżyć. :D

"Zajezdnia" metra nazywa się STP Kabaty, czyli Stacja Techniczno Postojowa Kabaty.
Można zajrzeć nie tylko w zakątki STP, ale i inne, będąc pracownikiem metra. Na przykład: myślisz, że dowolna stacja metra to tylko perony i przejścia podziemne, czyli to co widzisz?

Wagony serii 81 mają i zwolenników i przeciwników wśród pracowników. To stara technologia, mająca jakiś tam swój urok, ale to tak jak z EU07 na kolei - można mieć sentyment, ale jeżdżąc czymś takim, wciąż będziemy w tyle za resztą Europy. Ale nadzieją są nowe pociągi Siemensa, które pojawią się w naszym metrze.

Jak chcesz oglądać zakątki STP, to jest możliwość. Podczas Dni Transportu Publicznego są zawsze organizowane wycieczki tam, w grupach i z przewodnikiem. Musisz się po prostu zainteresować tym.

A weterynaria to fajna sprawa, która może Ci dać więcej satysfakcji niż bycie maszynistą, ale ponoć nie jest to łatwy kierunek na studiach, zaś i ta praca ma swoje wady.

Cytres

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

Miałem okazję zobaczyć te Simensy na zdjęciach i całkiem ładnie się prezentują.
Oczywiście że stacja metra to nie tylko perony ,z tego co zauważyłem po bokach są zejścia w "tajemnicze miejsca" np. Tunele. Miałem też okazję zauważyć że przy nie ,których stacjach jest mała bocznica,czy może ktoś wie do czego ona służy?
Wiem że weterynaria to ciężki kierunek ale dla chcącego nic trudnego :D
ale jak każda praca ma swoje wady i zalety.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22

Napiszę Ci o tych "bocznicach" później, jak wrócę z pracy.
Teraz idę się pobawić w kreta. :p

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22

Póki co, pociąg Siemensa to jedynie wizualizacje. Wygląd to kwestia gustu. Co faktycznie przybędzie do Warszawy, to zobaczymy. Metro jest właśnie na etapie ustaleń z producentem, na zasadzie co my chcemy-co oni mogą zrobić.
Zresztą, wygląd nie jest tak istotny, jak inne cechy - na przykład techniczne czy użytkowe.

Po bokach stacji, jak to nazwałeś, są tak zwane perony technologiczne. Nimi dostać się można do różnych pomieszczeń stacji, których wbrew pozorom mało nie jest. Na końcach peronów technologicznych są faktycznie zejścia na tory.

Te "małe bocznice", to się nazywają torami odstawczymi. Jak sama nazwa wskazuje, umożliwiają odstawianie pociągów na przerwę w ich kursowaniu. Dodatkowo umożliwiają awaryjny zjad pociągu, czyli "schowanie się go", by nie blokował całej linii. Dzięki nim, możliwe jest także zawracanie pociągów.

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Witam Kolegów, wracam do tematu wybrania "szkoły" - dziś dzwoniłem do Kolejowej Szkoły Policealnej ponieważ jest tam kierunek technik automatyk SRK - niestety dowiedziałem się że w ostatnim roku tym kierunkiem, wraz ze mną, były zainteresowane dwie :( osoby... ten kierunek bardzo mnie interesuje i od dłuższego czasu szukam szkoły która uczy w tym konkretnie kierunku - oczywiście szkoła dla dorosłych ponieważ już najlepsze lata spędziłem w liceum elektronicznym... Macie jakieś informacje?

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: Zawód maszynista

Melchior napisał(a):
Piotr Wąskotorowy napisał(a):
Po gimnazjum zamierzam iść do technikum kolejowego.
Skąd ja to znam... ;)

Obecnie jestem na drugim roku, na kierunku "Technik Transportu Szynowego", po egzaminie zawodowym, wiadoma droga.
Nie jest to może to, co człowiek sobie wymarzył, ale najgorzej też nie jest.
Ważne, że się robi to, co kocha.

Warto odnotować, że zmieniają się przepisy dotyczące kategorii wzroku. Kiedyś była to I za niedługo ma być dopuszczona wada do -5,+5 Dioptrii, więc jest nadzieja dla "okularników"

A na jakiej uczelni/szkole jesteś

Kudłaty

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Koledzy, a gdyby pójść na Politechnikę Śląską na Wydział Transportu Szynowego? Co o tym myślicie?

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Byłem na polibudzie we Wrocławiu, moloch, znaczysz tyle co zeszłoroczny śnieg, byłem na kierunku ELEKTROTECHNIKA i jako jeden z wykładów mieliśmy FILOZOFIĘ :) :LOL:

Cytres

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

Panie ,filozofia ważna rzecz :x A jak coś się zepsuje i nie wie się jak naprawić to trza filozoficznie dojść do tego jak się zepsuło i jak naprawć ;)

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Co racja to racja :) w wielu takich przypadkach filozoficzne :idea: podejście to jedyny ratunek :D

Reszta wykładów była ok, ale poległem na matmie, w warszawskiej wce.pl podoba mi się to że program nauczania TECHNIK ELEKTROENERGETYK... jest typowo techniczny. Szkoda że nie ma chĘtnych na SRK :(

matel_service

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Witam serdecznie zainteresowanych nauką w szkole kolejowej.

Owszem sprawa chętnych na te kierunki nie jest w dobrej kondycji, ale wszystko spowodowane jest tym, iż dzwoniący, dostając odpowiedź iż w danym momencie są chętne dwie osoby, zniechęca się, a takich osób dziennie są 2-3, gdyby każda osoba która w końcu nie złoży dokumentów nigdzie, złożyła je do naszej placówki, byłoby prawdopodobieństwo że klasa ruszy, chociaż i tak cały czas mamy tę nadzieję.

Dlatego zapraszamy do naszego biura przy ul. Chmielnej 98 w Warszawie z dokumentami do zapisu. Chętny nic nie traci, a może tylko zyskać, ponieważ nie pobieramy opłaty wpisowej.

Poniżej znajdują się kierunki na jakie można się zapisać

Kolejowa szkoła policealna:
technik automatyk sterowania ruchem kolejowym
technik dróg i mostów kolejowych
technik elektroenergetyk transportu szynowego
technik elektryk
technik logistyk
technik spedytor
technik transportu kolejowego

Technikum uzupełniające dla dorosłych:
technik dróg i mostów kolejowych
technik elektryk

Wszystkie osoby które mają chociażby cień wątpliwości, mogą pisać tutaj, dzwonić do naszego biura pod numer 22 620 67 50 lub pisać pod numer gadu-gadu 37305947

Zapraszamy http://www.wce.pl

remi_stal

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Polecam
WCE ~ WARSZAWSKIE CENTRUM EDUKACYJNE
"Kolejowa Szkola Policealna dla dorosłych"
"Szkoła Średnia dla dorosłych"

tak jak kolega wyżej.
Myślę że warto sprawdzić.
Pozdrawiam.

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0

Najprędzej zrobisz uprawnienia na kolei państwowej albo samorządowej. W ogóle to spróbujcie się zahaczyć do pracy na kolei. I jak nie na maszynistę to inne stanowisko (później łatwiej się przenosić), więc dobrze mieć wykształcenie w kierunkach kolejowych. Mi zabrakło roku żeby dostać się na trakcję elektryczną w warszawskiej Kolejówce, ale nie żałuję, później udało mi się skończyć trakcję na studiach na polibudzie. z Polibudy polecam także transport.
Też kiedyś chciałem zostać maszynistą, kwestia jest taka że już dziś bym badań na maszynistę nie przeszedł ze względu na wzrok (więc chłopaki miejcie też jakąś alternatywę na ten wypadek), ale pracuję na kolei, a pracowałem już na różnej ówczesne PKP Przewozy Regionalne, PKP Intercity, Szybka Kolej Miejska w Warszawie, teraz w towarówce i cały czas przy taborze, i cały czas wiedza o kolei się pogłębia.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1

Panowie orientuje się ktoś jak wygląda teraz kwestia zatrudnienia w Kolejach Mazowieckich? Aha, a czy weszła w życie ta ustawa gdzie obniżone zostały progi dla osób z wadą wzroku?