... a co do przewagi wózków 2-osiowych nad systemem Talgo to nie czuję się kompetentny, by to rozstrzygać. Ciekawe, skąd kolega Sebastian wie, że jest to niestabilne, że z taką pewnościa to twierdzi? .
No chyba,ze cos przeoczylem I sie myle.Tradycyjny wagon jest bardziej stabilny przy wykolejeniu niz wagony w Talgo.Te zachowuja sie w podobny sposob jak przyczepa kampingowa,ktora odpiela sie podczas jazdy.Zreszta widac to na filmie.Wagony te sa mocowane jedna strona na osi poprzedniego wagonu,podobnie jak przyczepa do auta. I dopoki nie ma zakloconej rownawagi to jedzie bez problemu.Nie trzeba zakretu jak na filmie ,wystarczy wykoleic jeden wagon na prostej I efekt bedzie ten sam.
Dziwi mnie tylko,ze jakos lokomotywa ciagnaca sklad nie wyleciala od razu z torow tak jak to bylo z wagonami.A zostala wykolejona przez wykolejajace sie wagony ?
Na tym filmie w okolo 3:55 widac jak jest spinany taki zestaw,tuz pod podloga na przejsciu miedzy wagonami.
Chcialbym jednak zaznaczyc ,ze jest to tylko moja opinia na ten temat I nie mowie,ze mam racje.Jesli jestem w bledzie,to prosze o naswietlenie sprawy.