• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

kartonowa 311D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.970 122 22
Oznaczenie to już zupełnie inny temat. I tutaj są nieścisłości związane z jego nadaniem, które wymieniłeś zresztą.
Ale ta "Janina" to póki co jest całkowitym zaskoczeniem. Każdy kto kupi ten model kartonowy, na okładce widzi wielki napis "Janina". My tu na forum już od dawna piszemy o tej maszynie i nikt jeszcze takiego przezwiska (czy jak to tam nazwać), nie użył. Dlatego jestem ciekaw, skąd to wzięli. Nawet dmvip, jako autor modelu, tego nie wie. :D
dmvip, a spytaj się może ich o to. Skoro wydali Twój model, to chyba masz prawo o coś pytać.

Reakcje
49 0 0
Jeżeli chodzi o ST40, to kiedyś na początku eksploatacji oznaczone były tak lokomotywy 060DA czyli obecne ST43, nie wiem jednak czy było to oznaczenie tylko przy przyjęciu tych lokomotyw na inwentarz PKP, czy też obowiązywało ono jakiś czas. Mam nawet w jednej z książek zdjęcie 060DA z oznaczeniami ST40.

Co do samych oznaczeń to zauważcie, że np. EU43 wyprodukowane przez Adtranz Pafawag miały właśnie oznaczenia EU43, gdy zostały sprzedane do Włoch, a zakupiono E186 to one także dostały oznaczenia EU43.
Problemem jest natomiast to, że lok 311D nigdy nie jeździł jako lokomotywa PKP, poza tym jak już zastało napisane cyfry oznaczają między innymi kolejność powstania projektu i wprowadzenia do eksploatacji.

Natomiast co do nazwy to faktycznie nie spotkałem jeszcze takiej. Może wzięli je od przedsiębiorstwa KWK Janina z Libiąża :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.970 122 22
Ja myślę, że oznaczenie ST40 powstało ze względu na eksploatację tych maszyn przez LHS. A LHS to nie wiem, czy jest w strukturach PKP, czy też nie, ale chyba żądzi się prawami takimi jak PKP, odnośnie przepisów. W końcu "Gagariny" LHS też mają oznaczenie ST44. I też się różnią nieco od innych, bo mają wózki przystosowane do szerokego toru.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
1) Też pierwsze słyszę ten pseudonim ale i lokomotywa młoda więc jeszcze nie całkiem znana
2) Pseudonim kiepski. Już lepszy robocop albo wcale.
3) Cieszyć sie, że powstała i gratulować twórcom. Od początku kibicowałem bo chciałem mieć też taką.
4) Zbesztać tego co te węże tak zmalował na pokazowym egzemplarzu. Dzieci patrzą i sie uczą.
5) Nieźle sobie leci GPM z cenami. 50 zł za wycięty korpus do sklejania i malowania, chciałem mieć malowaną budę i jeżdzące podwozie ale trzeba będzie to przemyśleć jeszcze.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie ma co rozpaczać nad potoczną nazwą. Niech sobie ją nazywają w pipidówach nawet Honorata czy Kunegunda. Pożyjemy i zobaczymy jaka się przyjmie. Może będą miały cudowne parametry i ochrzczone zostaną polskim Kopciuszkiem dawnym Gagarinem. Pewnie będzie też kilka oficjalnych nazw jak 311D lub ST40 i najlepiej nimi sie posługiwać a nie promować coś na siłę.

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 18 1
Wątek stary jak świat, jednak siedząc i czekając aż mój komputerek zrobi co ma do zrobienia tak se skakałem po stronach i wpadłem na moją 311D i debatowaniu o tej nieszczęsnej "JANINIE".
A nie wiem ilu z was koledzy widziało wydany model i opis lokomotywy? otóż w środku widnieje nazwa "robo-gagar" a nie jakaś tam janina szkoda że nazw nie dali odwrotnie :( ale cóż chyba tak już zostanie :)

A

Anonymous

Gość
Znalazłem rozwiązanie zagadki ,,ksywki,, JANINA, to nie ksywka ale komuś w wydawnictwie pomerdały się nazwy, lokomotywa jest w jakiś sposób powiązana z Kopalnią Węgla Kamiennego Janina(wozi węgiel lub jest dzierżawiona od PCC) i ten kto szukał materiałów na jej temat musiał trafić tutaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:311D- ... 080510.jpg

Zobaczcie jaka jest nazwa pliku , dla laika wyjdzie że Janina to ,,ksywka,,.

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 18 1
No i chyba mamy rebusa rozwiązanego :) ale na zmianę nazwy chyba i tak już nic nie poradzimy, z potężnej lokomotywy ktoś zrobił "ci....ę"

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Wiem, że to temat o kartonowej wersji.
Ale co byście powiedzieli o odlewanym modelu (korpus i dwie kabiny)?
Chodzi mi po głowie przygotowanie matki i formy dla tej lokomotywy.
Będę miał jednak pytanie odnośnie dawcy organów.
Wg mojej wiedzy najprościej było by zaadaptować podwozie od PIKO ze względu na niedużą szerokość elementów napędu.
ROCO ma podwozie odlewane na szerokość budy ST44 i wysokie więc możę być problem ze zmieszczeniem mechaniki w zwężonej budzie.
Nie wiem jak u Gutzold ale obawiam się, że podobnie.
Co myślicie o przygotowaniu odlewów najpierw pod PIKO, a później ewentualnie dopasowanie innego napędu (być może odlew podwozia do którego będą pasowały części ROCO)?
Czy może od razu odpuścić sobie PIKO?
Pozdrawiam KamilW

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 18 1
Jak obserwuję powstające 311D z polistyrenu i każda będzie przygotowana do odlewania itd... ale czy ktoś mógł by pokazać choć kawałek budy prototypu posadzonej na jakimkolwiek podwoziu?

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.260 10 1
Mam takie pytanie do was, czy ma ktoś z was scan tej sklejanki GPM? Noszę sie już od jakiegoś czasu z wykonaniem tego modelu z blach ale zupełnie nie miałem dotychczas jakichkolwiek podstaw w postaci projektów itp.

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
No to teraz dałeś do pieca ;) Ja tu się męczę z pcv i paroma blaszkami... :p Co do skanów to nie lepiej kupić wycinankę i samemu zeskanować? :) Chodziło mi po głowie zrobienie całości z blaszek na projekcie, ale koszta blach trochę odstraszają. No nic, skoro zapowiadasz, to trzymam Cię za słowo i chętnie zaopatrzę się w blaszki do zmontowania Robo-Gagara :)

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.260 10 1
Nie poddawaj się, wersja z blach nie powstanie szybko. W związku z dość skomplikowaną budową trzeba będzie nad nią popracować konkretnie. Poza tym najpierw będzie moja flagowa TT :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 9
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 5