• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kamień Pomorski

OP
OP
M

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 0 0
Zmieniła się trochę koncepcja gdyż zastosuję moduły z łukiem o promieniu 3600 mm. Tutaj mam pytanie o zasilanie a mianowicie który przewód ma być koloru niebieskiego a który czerwonego?
Makieta moduły 3600 zasilanie.jpg

Czy tak jak na rysunku jest prawidłowo?

Ten pierwszy moduł prawie skończony lecz muszę z niego zrezygnować ponieważ po zwiększeniu łuku mam za dużo segmentów ale będzie mi służył jako diorama do prezentacji taboru.
1-.jpg

2-.jpg

3-.jpg

4-.jpg

Zrobiłem trochę eksperymentów z zielenią ale jeszcze dużo muszę się nauczyć. Nie wszystkie kolory zgadzają się z tym co widać na ekranie monitora przy zakupie. Zresztą na zdjęciach które zamieściłem zieleń ma też troszkę inną barwę, występuje większy kontrast między kolorami.
5-.jpg

Tutaj udało mi się uchwycić właściwe kolory.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 0 0
Dziękuję za miłe słowa. Jak jest z tym zasilaniem torów?

okablowanie2.jpg

To rysunek kolegi z forum. Nie pamiętam którego i nie chcę podważać praw autorskich chodzi mi jedynie o prawidłowe podłączenie przewodów odnośnie kierunku jazdy. Przy lutowaniu przewodów do rozjazdów pasuje wiedzieć dokładnie jak to zrobić prawidłowo. Jak mam traktować pokazaną na rysunku strzałkę? Jako wjazd na stację czy jako wyjazd ze stacji?

OP
OP
M

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 0 0

Dziękuję za odpowiedź, wszystko wiadomo. Jeszcze tylko jedno pytanie na chwilę obecną. Posiadam cztery sztuki LN-boxów,
w których segmentach je umieścić czy z jednej strony makiety czy po obydwu stronach?

obonek

Użytkownik
Reakcje
64 0 0

Dziękuję za odpowiedź, wszystko wiadomo. Jeszcze tylko jedno pytanie na chwilę obecną. Posiadam cztery sztuki LN-boxów,
w których segmentach je umieścić czy z jednej strony makiety czy po obydwu stronach?

Z tego co widzę Twoja stacja (moduł) jest niepodzielny. Ma tylko jeden sposób ustawienia. Jako metodę połączenia pomiędzy fragmentami modułu, użył bym dla bezpieczeństwa złącz XT60 lub XLR, tylko na końcu dałbym bananki i to bardzo dobrej jakości. Te ze zdjęć powyżej lubią płatać figle. Złącza XLR lub XT60 zagwarantują ci pewność połączenia oraz brak pomyłek w polaryzacji. Jak zepniesz to raz i amen, bez kombinowania. Przy układaniu części modułu nie będziesz musiał się zastanawiać, wpinasz i z głowy...

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.683 183 19
Kolega w poście 116 pokazał czym planuje łączyć zasilanie torów pod modułami.
Mamy na swoich modułach podobne i po jakimś przebiegu imprezowym się sprawdzają.

OP
OP
M

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 0 0
Złącza XLR lub XT60 zagwarantują ci pewność połączenia oraz brak pomyłek w polaryzacji. Jak zepniesz to raz i amen, bez kombinowania.
Dokładnie takie złącza XT60 mam zamiar zastosować (mam ich całe pudełeczko). Trochę ciężko się do nich lutuje przewody ale to kwestia wprawy. Jeśli chodzi o bananki to które są w miarę przyzwoite jakościowo?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.264 146 86
Koledzy z SKMK stosują takie połączenia z 15 pinami (Mate N Lock MNL15) między segmentami w obrębie jednego modułu (np. stacji).

Na zdjęciach jest 9 pinowe (MNL9) ponieważ moja makieta nie będzie tak skomplikowana i nie będę potrzebował tylu różnych połączeń między segmentami. Na samych końcach będą złącza XRL.

20250707_120736(1).jpg

20250628_110624(1).jpg

Gniazda będą znajdować się w specjalnych obsadach (druk 3D/czarny ABS). Wtyczki (na zdjęciu MLN 8 - takie akurat miałem pod ręką) jak widać będą luźno zawieszone. Te złącza posiadają specjalna budowę i nie sposób je źle podłączyć.

Ostatnio edytowane:

obonek

Użytkownik
Reakcje
64 0 0
Dokładnie takie złącza XT60 mam zamiar zastosować (mam ich całe pudełeczko). Trochę ciężko się do nich lutuje przewody ale to kwestia wprawy. Jeśli chodzi o bananki to które są w miarę przyzwoite jakościowo?
Poszukam w zapiskach i podeślę na priv te które mam sprawdzone.... Te ze zdjęcia w postach to lubią nie łączyć pomiędzy trzpieniem a resztą.... nawet jak wykręcisz z nich śrubki i zalutujesz, to potrafi się pojawić brak kontaktu pomiędzy samym trzpieniem a resztą... Zdarzają się też takie które wymiaru nie trzymają.... i tu jest wtedy ciekawie....

obonek

Użytkownik
Reakcje
64 0 0
Poszukam w zapiskach i podeślę na priv te które mam sprawdzone.... Te ze zdjęcia w postach to lubią nie łączyć pomiędzy trzpieniem a resztą.... nawet jak wykręcisz z nich śrubki i zalutujesz, to potrafi się pojawić brak kontaktu pomiędzy samym trzpieniem a resztą... Zdarzają się też takie które wymiaru nie trzymają.... i tu jest wtedy ciekawie....
Chodzi o bananki....

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.683 183 19
Rozsuwasz płaskim śrubokrętem i każdy łączy, a na kabelek dajesz konektory i zaciskasz.

OP
OP
M

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 0 0
Kolejne pytanie na które szukam odpowiedzi. Na jakiej zasadzie odbywała się jazda do stacji Kamień Pomorski Port? W latach 70-tych linia była czynna i pociągi po tej linii jeździły.
Byłem na wakacjach w Kamieniu Pomorskim więc trochę pooglądałem. Nie spodziewałem się takiej pustki na stacji. Spotkałem tylko ten pojazd:
1.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 10