• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kalki Kalkomania

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
63 0 0
Bipa1966 napisał(a):
Witam....po zastanowieniu sie nad tym moim nieszczesnym wagonem postanowilem spolszczyc go choc troche :D To co wyszlo widac....nie jest to co prawda jakies wielkie halo...ale to moj pierszy raz :D Model prysniety 1 warstwa....jeszcze do dotarcia na mokro. Prosze mi powiedziec....czy sa jeszcze jakies ewidentne elementy, ktore by dyskwalifikowaly ten model do przerobki na PKP'owski wagon.....??
No nieźle!
Mam tylko jeden propos - usuń te wręgi na blachach końcowych - najbardziej pasuje mi to na ten sam typ który oferuje Tillig i Roco w malowaniu PKP. Co reszta na taki pomysł? Trzeba by ocenić po długości ale format spawania blach pachnie mi EaNos'em.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Z orginalnych zdjec wynika iz wregi na tych koncowych blachach istnialy....tak wynika ze zdjec powyzej.....chyba ze nie mowimy o tym samym :D Ale dziekuje za cenna uwage ...moze ktos cos jeszcze zaproponuje :D

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Fajna stronka...przyda sie :D A co do wagonu....widzi mi sie ze to Eaos [W412w]...wagon ma 14 040m co podzielic przez skale daje....16137mm.!!! Moja konwersja nie jest moze wyrobem firmy Roco hehehe....ale mysle iz mozna upodobnic ten model w miare do rzeczywistego wygladu wagonu??

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wraca temat wagonu jaki wykonalem :D Troszke czasu mi to zajelo...nikt z nas nie ma go za duzo :LOL: Przerobka polegala na ...usunieciu 2 belek burtowych i zamontowaniu 3. Tak przynajmniej wynika z dokumentacji zdjeciowej. Nastepnie zamontowalem uchwyty przestrzenne w roznych miejscach wykonane z cienkiego drutu. Potem wagon zostal pomalowany...spatynowany...i pokryty lakierem blyszczacym. Po wyschnieciu polozylem kalki...oj bylo tego !! :D Przedostatnia rzecza jaka wykonalem bylo pokrycie calego wagonu lakierem bezbarwnym. Potem to juz tylko montaz i wykonanie imitacji resztek ladunku jaki byl przewozony. Zalaczam kilka fotek.... jako iz tak obszerna konwersje wykonywalem po raz pierwszy... prosze o wyrozumialosc :D Wszelkie uwagi...w tym rowniez krytyczne ...mile widziane ! :LOL: Byc moze na bazie moich doswiadczen ...mlodszym modelarzom przyda sie taki temat ktory mam nadzieje bedzie dalej rozwijany :D

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
:oops: taaaak...zauwazylem to dopiero po wrzuceniu fotek :shock: Nooo...nie te latka juz hehehe...a i pozno wieczorem kalki kladlem ! Dziekuje za spostrzegawczosc ! :D

A

Adam-H0

Gość
To z wiekiem to znam - jak cos robie to ekstra okulary i LUPA ;)
jak brudzisz - patynujesz wagon to wozki i kola tez - wyglada niezle - jak na poczatek to super robota - zrob reszte i nie trzeba sie wstydzic roboty - napisy na koleji tez bywaja dogory nogami - musze poszukac zdjecia dla jaj przykleilismy austriackie logo dogory nogami zeby byl gag dla modelarzy - ale bledy np. brak liter albo zly adres zdarzaja sie czesto

nawet moj wagon ma specjalnie nazwe ulicy z bledem tak jak w orginale - Sgns AEE SLB - Salzburg

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Hehe, chciałem się przyczepić tego białego kleksa z wapna,
a tu kalkomania do góry nogami :)
Co do kleksów to staraj się pędzlem to rozciągnąć udając grawitację, patrz zdjęcia prawdziwe w tym samym wątku, nie ma okrągłych kleksów.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzieki wszystkim za cenne uwagi :D Z ta kalka sam troche zawalilem....posiadam lupe...i moglem ja wykorzystac....a po prostu zapomnialem.... :oops: Wozki sa spatynowane...moze nie widac za bardzo na fotkach...ale spoko nie zapomnialem o nich :LOL: Byc moze w stosunku do zabrudzen na samym pudle wagonu sa zbyt malo zaznaczone...tak wiec poprawie ! Z wapnowaniem prawda....wyglada jakby wrona nas... :D Ale coz to byl moj pierwszy raz...poprawie sie ...obiecuje :LOL: Juz wiem ze farba byla troszke za gesta....tu byl blad !!! Ale generalnie mysle ze wyszlo ...OK :D Nie popadajac w samozachwyt :D Najwiecej roboty bylo z usunieciem slupkow....ale dalem rady !

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 3