• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kalki KALKA-część X

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
xendx napisał(a):
http://kolej.krb.com.pl/oznaczenia/oznaczenia.htm
Stary wielkie dzięki!!!! :grin:

rocketman- możesz zaimponować czymś ciekawszym? Jak na razie to kalki dostępne są u "alegratka" i to za rozsądną cene. Zaskocz nas :shock:

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
P.S. Nie kupuj kalkomani 1 kolorowej tam gdzie powinna być kolorowa (patrz Alegratka). Tak powstał nowy standard "wyblakłe oznaczenia" który zaczyna funkcjonować obok stosowanego w modelach fabrycznych "pominięte oznaczenia" !! Ludzie się przyzyczają do uproszczeń. Wszystko ze względu na oszczedność i tak mamy tanie jak woda wyblakłe kalkomanie na allegro u wspomnianego sprzedawcy!
http://www.allegro.pl/item532722099_h0_ ... kalka.html

Ja naliczyłem się tu 3 kolorów a nie widzę 1 koloru tak jak ty.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 82 5
Listonosz dziś przyniósł, kalki na chłodnie prezentują się bardzo ładnie.
Nie moja epoka, ale orły podnoszą moją dumę narodową..ta czerwień na tle śnieżnej bieli :smile:

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No i czego robicie problem, są kalki źle, nie było by kalek też źle. Z tego co wiem to nie jest taka prosta sprawa z tymi kalkami,nie wspominajac o kosztach. Śledząc kolejne etapy wystawiania kalek przez "allegratka", kalki są coraz lepsze i kolorowe,kto wie może w najbliższej przyszłości będzie można kupić dużo lepszy wyrób (bardziej kolorowy ;) )

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.627 18 0
Co do Pana Andrzeja zgadzam sie z ZIBIN1964.

Sam trochę kalek zrobiłem i wiem że nie jest to takie proste. Domowym sposobem udało się mi zrobić większość kolorów (kolorowa drukarka laserowa). Niestety nie jestem w stanie zrobić białego, który z tego co wiem nie jest robiony w kraju tylko za granicą.
Sam koszt kalkomanii, którą można wydrukować samemu nie jest niski, jeden arkusz 180x240 to 15zł. I trzeba jeszcze pamiętać o kosztach prób, które wykonywane są przed wydrukiem samej kalkomanii.

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
...tylko jest pytanie- byli by chętni na kalke z logo PKS? Z tego co wiem to na samochody cieżarowe były inne i na autobusy inne(ze skrzydełkami), dobrze by było mieć pod ręką takie i takie.

M.Smoczkiewicz

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
A czy wiecie Panowie, że na przedstawionym zdjęciu to POLSKI autobus m-ki BAŁTYK :!:
Produkowano je na północy Polski, prawdopodobnie w Słupsku, wykorzystując do tego celu ramę, taką samą jak dostarczana do Czechosłowacji do produkcji Skody Karosy. W latach 60 - tych Rafineria Nafty "Trzebinia" posiadała taki, wykorzystywany turystycznie - byłem na kilku wspaniałych wycieczkach - a wtedy pasażerowie, szczególnie w drodze powrotnej śpiewali "Panie szofer gazu, panie szofer gazu, boooo pół litra jest w garażuuuuu...."
To były piękne dni - a, to z innej piosenki......Pozdrawiam - Marek :cool:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 3
Techniki modelarskie 0