• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Kępki trawy - jak zrobić

rafdol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja najpierw wikolem przyklejam pyłki. Czekam aż wyschnie. Potem (na przyklejone pyłki) nanoszę wikol w miejscach, w których będę sadził trawę.

Reakcje
1.786 13 0
Tak naprawdę to jest mnóstwo sposobów na sadzenie traw...
Można zacząć od najniższych ( ponieważ zwykle te najniższe rosną najbliżej gruntu i to też zależy gdzie), potem dosadzam ciut wyższe ( 2mm) , nastepnie 4,5mm, a potem 6mm....., by uzyskać efekt rozkrzewionych chwastów, na finalnie posadzone wyższe trawy, pryskamy lakier ponownie i sadzimy na czubki trawy 2mm lub 1 mm i mamy rozkrzewione wyższe chwaściorki...:) . Pamiętać należy o tym, by nie wszędzie wyrosły nam potężne chwaściory , bo są miejsca gdzie trawka jest zupełnie niska i wygląda jak darnina lub niemalże mchy i takie miejsca czasem mieszają się z miejscami traw i chwastów o wyższym przyroście. - i tu się do posypania nadają z kolei pyłki gąbkowe, imitujące miejsca słabo porośnięte roślinnością. .
Należy się poprzyglądać porządnie na fotki roślinności, która występuje przy i na terenach kolejowych , lub poobserowować takie miejsca w naturze.....I należy pamiętać ,że w tym wszystkim jeszcze rosną krzewy , krzewinki i drzewa.

Jak to wszystko wyschnie, to na drugi dzień można na wybrane regiony traw posypać droniusieńki jak mąka piaseczek , sypiąc na dane miejsca piasek z góry ( około 30 cm) , by się wbił w podłoże i stworzył wrażenie roślin wyrastających ładnie z gruntu... ale to już wyższa szkoła jazdy....Na koniec znów delikatnie lakier na wybrane partie roślin i bliziutko roślin, prawie natychmiast ,sypiemy przez drobniutkie siteczko pyłki kwiatuszków o wybranym kolorze ( najlepiej żółte , białe niebieskie i czerwone -makowe imitujące maki). Tylko należy się przyjrzeć najpierw w naturze w jakich miejscach , a zwłaszcza przy torach, jakiego rodzaju kwiatki się pojawiają... One muszą rosnąć zgrupowane i jeśli to kwitnące pasy przy torach, to też raczej nieregularnie.... To co opisałem, to tylko "kropla w morzu" pomysłów na sadzenie zieleni niższej , wyższej i krzewów , oraz drzew.

rafdol

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cytuję daniela: "Najpierw i tak pierwszą warstwę sadzimy na utwardzony piaseczek rozcieńczonym wodą wikolem , a potem drugie i trzecie nasadzanie robimy na lakier Dupli Color lub Deco Color"
Czy mógłbym prosić o jakiś link do tych lakierów. Na allegro, szukając po takich frazach, dostaję lakiery do samochodów, przeważnie kolorowe i z połyskiem, a to chyba nie o to chodzi.

Reakcje
1.786 13 0
Nie mam linków do tych lakierów ,ale można je bezproblemowo nabyć w Castoramie,( "Merlin Monroe"):ROFL: -Leroy Merlin, lub w zwykłych sklepach z farbami i lakierami lub chemią gospodarczą..
To lakiety Dupli Color lub Deco Color i dla mnie nie ma znaczenia czy to matt czy połysk..( chociaż matowy jest bardziej pożądany) i tak na makiecie wszytko z czasem matowieje, a na trawkach połysk i tak widać, bo trawki - poza firmą Polak - połysk mają.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Czy mógłbym prosić o jakiś link do tych lakierów. Na allegro, szukając po takich frazach, dostaję lakiery do samochodów, przeważnie kolorowe i z połyskiem, a to chyba nie o to chodzi.
Z połyskiem, który stosuję do drzewek to kupuj najtańszy- w granicach 10zł, matowy to znam tylko Crafts Spray, grupy Motip Dupli. Ten widywałem tylko w Leroy M.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 24 5
Danielu mam pytanko czy metode którą opisałeś robisz na Klej "za jednym zamachem" Chodzi o to czy smarujesz klejem lub lakierem i wtedy stopniowo krótkie,średnie ,długie.Czy przed każdą zmianą długości dolewasz jeszcze klej,(chodzi o to czy warstwami),a może sadzisz długie dopiero jak wyschnie, wtedy klej i następne.
Mam u siebie taki problem ,że na modułach jest trawka od 1 - 4 mm ale chce podosadzać jeszcze 5-6 mm.czy klej nie pozalewa tych krótkich trawek?

OP
OP
C

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mnie zastanawia też coś innego - "potem dosadzam ciut wyższe ( 2mm) , nastepnie 4,5mm, a potem 6mm.....," - sadzisz jedna na drugiej, obok siebie, czy jak? Nie wyobrażam sobie klejenia trawy do trawy a z kolei z sadzenia ich obok siebie jak wychodzi "efekt rozkrzewionych chwastów"

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Mnie zastanawia też coś innego - "potem dosadzam ciut wyższe ( 2mm) , nastepnie 4,5mm, a potem 6mm.....," - sadzisz jedna na drugiej, obok siebie, czy jak? Nie wyobrażam sobie klejenia trawy do trawy a z kolei z sadzenia ich obok siebie jak wychodzi "efekt rozkrzewionych chwastów"
Masz już sadzarkę, to próbuj, ćwicz na kawałkach kartonu, styropianu, czegokolwiek;)
Każdy jakoś zaczynał.

OP
OP
C

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ćwiczę na makiecie-zabawce, która coś tam ma. Trawę już robiłem. Ale Wy piszecie o jakiś etapach. Też bym zrobił, ale nie wiem "cu" :)

Dzisiaj kupiłem kilka odcieni i będę robił. Z tego co mi się wydaje, to ciemniejsza trawa w miejscach zacienionych, jaśniejsza w otwartych (bo wypalona przez słońce i lekko wysuszona) a brązowa w "wytartych" lub wypalonych

Reakcje
1.786 13 0
N
Ćwiczę na makiecie-zabawce, która coś tam ma. Trawę już robiłem. Ale Wy piszecie o jakiś etapach. Też bym zrobił, ale nie wiem "cu" :)

Dzisiaj kupiłem kilka odcieni i będę robił. Z tego co mi się wydaje, to ciemniejsza trawa w miejscach zacienionych, jaśniejsza w otwartych (bo wypalona przez słońce i lekko wysuszona) a brązowa w "wytartych" lub wypalonych
...Nie zawsze.... na to nie ma jakieś konkretnej reguły ,bo jak lato jest wilgotne i ciepłe to wszędzie jest soczysta zieleń i gdzie nie gdzie wyższe suche badyle...
Jeśli chodzi o technikę nasadzania warstwowego to klej wikol raz daję, a potem stosuję lakier na trawki już wcześniej posadzone. Spokojnie przez tę metodę, można je sobie "wydłużyć" lub dodać do traw wyższych 1mm i uzyskujemy wtedy efekt rozkrzewionych chwaścików...

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 24 5
No o to mi chodziło.Wtedy trzeba ponownie użyć kleju bo się nie przykleją.Z tego co Daniel pisał wychodzi że robi wszystko od razu póki klej mokry.Jedynie te chwasty to jak podeschnie psika lakierem i dosypuje trawki 1 mm.(tak zrozumiałem).Ja wczoraj posadziłem długie ,dzisiaj wyschło i będe kombinował.Trening czyni mistrza.

Reakcje
1.786 13 0
....po paru minutach dosadzam:)
Danielu, czy dosadzasz te wyższe trawki, jak pierwsze (2mm) porządnie już wyschną czy od razu?
[DOUBLEPOST=1364037068][/DOUBLEPOST]
No o to mi chodziło.Wtedy trzeba ponownie użyć kleju bo się nie przykleją.Z tego co Daniel pisał wychodzi że robi wszystko od razu póki klej mokry.Jedynie te chwasty to jak podeschnie psika lakierem i dosypuje trawki 1 mm.(tak zrozumiałem).Ja wczoraj posadziłem długie ,dzisiaj wyschło i będe kombinował.Trening czyni mistrza.
....Ale kleju rozrzedzonego wodą, którego używam do utwardzania piaseczku - wtedy sadzę pierwsze trawki , a potem już lakier przy wielokrotnym nasadzaniau.... tylko trzeba tory i inne obiekty osłaniać...

Sabajan

Znany użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
3 0 0
Jeśli po paru minutach, to wikol jest jeszcze rzadki i nie "ustabilizował"jeszcze krótkich trawek. Czy w takiej sytuacji te wyższe (cięższe) trawki nie kładą tych 2mm ?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Jeśli po paru minutach, to wikol jest jeszcze rzadki i nie "ustabilizował"jeszcze krótkich trawek. Czy w takiej sytuacji te wyższe (cięższe) trawki nie kładą tych 2mm ?
Nie kładą, ja akurat sadzę w odwrotnej kolejności: długa, potem coraz krótsze. Sam decyduje, gdzie dosiewam tylko krótkie, a gdzie długie.
Trawa generalnie sadzi się dość rzadko, a takie kępki uzyskuje się miejscowym sadzeniem, na zasadzie ''strzepywania popiołu z papierosa''.
Dlatego klej musi być długo mokry-sam wikol się nie nadaje. Dostaje odrazu korzuch na powierzchi, a rozwodniony jest zbyt rzadki i spływa po pochyłościach terenu.

Sabajan

Znany użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
3 0 0
Mam pytanie odnośnie dosadzania na lakier. Czy technika jest taka sama jak na wikol, tzn wbijam gwóźdź i podpinam do niego elektrosadzarkę? taki lakier przewodzi prąd?