• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Kępki trawy - jak zrobić

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Braci modelarska,

jak najlepiej robić kępki trawy (np takiej większej pośród małej trawy albo pośród piachu)?
Elektrosadzarką? Najpierw siać wyższą/ciemniejszą trawę w miejscu, gdzie ją chcę a potem jak już tamto wyschnie dosiewać dookoła krótszą? (jak wyschnie, bo jeśli zrobiłbym to od razu, to mała mogłaby pokryć/przykryć tą większą/ciemniejszą)

Pozdrawiam

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Trawy różnych producentów, różnie reagują na elektrosadzarkę. Najpierw wyczuj trawę, potem rzucaj się na takie tematy. Najlepiej się pracuje z Buschem, ale nie umywa się w kolorystyce z Polakiem. Kępki możesz robić nakładając klej małym pędzelkiem, albo wykałaczką. Klej oczywiście musi bardzo długo schnąć, ja stosuję klej do tapet z wikolem, sam wikol za szybko dostaje kożuch na powierzchni.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Klej musi być długo mokry=musi długo schnąć, siejesz jedną trawkę, dosiewasz drugą, sypiesz na to posypki, piasek.

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ja biore wykalaczke i nia robie male kropeczki (tam gdzie chce kepki). Uzywam nie kleju tylko lakieru bezbarwnego i potem sadzimy elektrosadzarka. Wychodza piekne kepki tam gdzie chcemy. Z lakierem Daniel loko podpowiedzial. ;)

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Troszkę mnie w domu już nie ma i nie pamiętam nazwy lakieru jakiego używam. Napisz na szybko do Daniela to pewnie Ci poda. Mi zostało trochę z malowania schodów w domu i pięknie się nadaje do trawki. Nie tylko kępki tak robię ale ogólnie sadzę trawę na lakier. Na wikolu mi się to wszystko "babrało" ;)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Ja również drugi raz jak sadzę trawę to używam lakieru bezbarwnego (spray). Pierwsze warstwę zawsze robię na Wikol, czasami jak wyschnie i chce coś poprawić to wtedy pryskam lakierem i sadzę, według mnie lepiej się na nim przy drugim nasadzeniu pracuje. Zbyszek, nie zauważyłem, żeby wpijał się w podłoże.

OP
OP
C

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cytuję daniela: "Najpierw i tak pierwszą warstwę sadzimy na utwardzony piaseczek rozcieńczonym wodą wikolem , a potem drugie i trzecie nasadzanie robimy na lakier Dupli Color lub Deco Color"

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zalezy. Ja niskie trawki czasami dwa razy klade bo sa przeswity. Potem jak wyschnie mozesz zasadzic troszke wyzsze trawki zeby to bardziej naturalnie wygladalo. Zaczynasz od najnizszych i konczysz na najwyzszych....
Ciamacz... my tutaj pitolimy o sadzeniu , a Ty dawaj jakies fotki jak to wychodzi .... :p

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Zalezy. Ja niskie trawki czasami dwa razy klade bo sa przeswity. Potem jak wyschnie mozesz zasadzic troszke wyzsze trawki zeby to bardziej naturalnie wygladalo. Zaczynasz od najnizszych i konczysz na najwyzszych....
Ciamacz... my tutaj pitolimy o sadzeniu , a Ty dawaj jakies fotki jak to wychodzi .... :p
No widzisz, a ja robię zupelnie odwrotnie, klej do tapet z wikolem smaruję dosyć grubo, na to trawa najdłuższa- zabawa z różnymi odcieniami. Następnie trawki krótsze i posypuję pyłami ziemistymi i proszkiem gąbkowym.
Z tym lakierem muszę wypróbować, bo z efektów przy drzewkach jestem zadowolony, trawy tej co mam, co prawda lakierował nie będę, ale próbę zrobić muszę.

OP
OP
C

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wrzucę foty. Na razie próbuję i efekty mnie nie zadowalają. Więc nie chcę wstydu przynieść :)
Ale wrzucę, żeby Was prosić o opinię co robię nie tak :D Problemem jest to, że dobijam makietę/zabawkę, na której dużo rzeczy było zrobione na odwal. Wolałbym robić od nowa niż poprawiać

OP
OP
C

ciamacz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie,

piszecie o pyłkach ziemistych. Czy one są zamiast malowania podłoża/mieszania wikolu z farbą?
Chcę zrobić trawę "po bożemu" i nie wiem jak zaimitować ziemię - właśnie malując kolorowym wikolem czy posypując pyłem.

P.S. Dobrym pomysłem jest aby najpierw na wikol przykleić przesianą prawdziwą ziemię (o ile się da tak drobno) a dopiero na to siać trawę?
A może zamiast ziemi można sypać...mieloną kawę? :D Ma taki ładny, brązowy kolor