• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik KĘPKI TRAW

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.803 4 0
To ja dopytam jeszcze jaki klej na kępki traw polecacie? Gęsty wikol? Gdzieś słyszałem, że jakiś do drewna jest dobry, ale co lepsze?

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wikol jest właśnie klasycznym klejem do drewna i jego "przetworów" (płyt wiórowych, spilśnionych, kartonu, papieru, tektury itd.).
Ma jedną niepowtarzalną zaletę: po zaschnięciu jest zupełnie przezroczysty i zarazem matowy a więc praktycznie nie brudzi powierzchni, a póki jest świeży mozna zmyć go z narzędzi czy rozpylacza (oraz rozcieńczać w razie potrzeby) zwykłą wodą.
Drugim w rankingu byłby klej polimerowy, ale to rzeczywiście tylko do kępek.
Niektórzy wola z wyboru cyjanoakryle (cyjanopan, kropelka) ale wg mnie są one trudne w obsłudze (błyskawicznie zasychają, nie zawsze łapią a co gorsza często łapią lepiej palce czy narzędzia), no i są toksyczne przy wdychaniu.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
W kwestii formalnej: "po zaschnięciu jest zupełnie przezroczysty i zarazem matowy"
Zatem jest przezroczysty, czy matowy? Jeśli jest matowy (na powierzchni) to skąd wiesz, że jest przezroczysty (wewnątrz), skoro tego nie widać przez matową powierzchnię?

Z mojej praktyki wynika, że tańsze wikole (polskie) są po wyschnięciu nieprzezroczyste ("matowe"), natomiast droższe (niepolskie) są pięknie przezroczyste. Jeśli klejenie będzie miało miejsce w widocznym miejscu, to wybór jest oczywisty, w przeciwnym razie szkoda pieniędzy. Nie podaję nazw producentów; wystarczy pójść do marketu budowlanego i od razu widać o co chodzi.

Z "kropelkami" itp klejami trzeba naprawdę uważać, ponieważ chirurgiczne odklejanie palców nie należy do przyjemności, nie mówiąc o powiekach (tu dochodzi jeszcze poważna kwestia podrażnienia rogówki). Praca z głową i dobra wentylacja to w tym przypadku podstawa.

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
(...)
Zatem jest przezroczysty, czy matowy?
Trochę masz rację z tym "matowym", powinienem napisać raczej że "nie jest błyszczący", byłoby to bliższe prawdy. Prawie 100% światła przepuszcza a tę odrobinę której nie przepuszcza i nie pochłania, tę rozprasza (a nie odbija).

Ostatnio do kupienia w sieci Tesco jest Super Vicol po 1,42 zł, sprawuje się bardzo dobrze. Tak czy inaczej Wikol jest to opcja i najtańsza, i wystarczająco dobra do większości zastosowań.