To co zaprezentowałeś to tak jak napisał Adam BWP-2, chociaż nie do końca.Kadłub mają z jedynek a wieże z dwójek. Niestety nie wystarczy skrócić lufy, bo obydwie wersje znacznie od siebie się różnią. Inne wieże to główny w tym przypadku problem. Na pocieszenie powiem Ci że BWP-2 też były na naszym uzbrojeniu. Zdaje się że jakoś pod koniec lat 80-tych zakupiono 62 sztuki. 60 trafiło do Wesołej dwa pozostałe do jakiś lub jakiegoś ośrodka szkoleniowego. W 1994 postanowiono je wycofać ze służby ze względu na duże koszty eksploatacji. Sprzedano je do Togo i Angoli. U nas jeździły zarówno całe zielone jak i w takie łaty jak Twoje modele.
[DOUBLEPOST=1504877899,1504876976][/DOUBLEPOST]Popatrzyłem na poprzednie prezentacje i poczytałem co napisali poprzednicy. Pojazd, który pokazałeś wcześniej to nie BRDM-1 tylko tak jak napisali poprzednicy BTR-60 a dokładnie wersja PB. Nie znalazłem żadnej informacji o jakiś sztukach w wojsku(być może pojedyncze sztuki gdzieś były), ale dosyć sporo używało Zomo i policja. W wojsku były wersje bez wieży, jeden czy nawet dwa stoją w muzeum w Drzonowie( zresztą warto tam jechać, sporo ciekawego sprzętu). Co do BRDM-1 to były używane zarówno w LWP jak i Milicji.