• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jakiego tłucznia użyć w skali N

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
268 1 0
Chciałbym zapytać, czy moglibyście mi wskazać, jakiego tłucznia użyć w skali N? Bo jak rozumiem, jego rozmiar powinien się mieścić w granicach 0.2-0.4 mm. Nie mam w tej skali doświadczenia, wiec pytam praktyków, czy należy się do tego stosować restrykcyjnie, czy w praktyce nie gra to wielkiej roli bo i tak nieraz idzie się na kompromisy? Oczywiście w granicach rozsądku. Ale zaznaczam, że zależy mi na jak najwierniejszym odwzorowaniu rzeczywiści. Szlak będzie obsługiwany przez spalinówki i elektrowozy.

Wysypałem na próbę trochę tego, co mam, wiec popatrzcie, który Waszym zdaniem jest najlepszy. A może żaden i powinienem poszukać czego innego? No a jeśli któryś się nadaje, to czy będzie dobrze znosił ewentualne kolorowanie?

NOCH 09172

p2.jpeg

Woodland Scenics B79

p1.jpeg

minitech 51-0021-04

p3.jpeg

NOCH 09181

p5.jpeg

NOCH 09161

p6.jpeg

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.764 147 0
"Zalecany" jest Woodland o frakcji "fine" - np szary B75
Ale on i tak jest nieco przeskalowany. ja "ostatnio" zmieliłem i wygląda lepiej, ale niezmielony też będzie OK.

Kolorystycznie - te są znośne
minitech 51-0021-04
NOCH 09172

Woodland Scenics B79 to jest na pewno "frakcja fine"? wygląda jak piasek ;)

OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
268 1 0
Tak w ogóle to się machnąłem przy dwóch pierwszych tłuczniach. Pierwszy to Woodland Scenics B79 and drugi (piasek) to NOCH 09172

Woodland Scenics B79 to jest na pewno "frakcja fine"? wygląda jak piasek ;)
Kupiłem, bo dobrze wyglądał jak na moje oko nowicjusza w N-ce. Nie ma napisane, że jest "fine", tylko, że jest dla każdej skali.
p7.jpeg
Jak? W młynku do kawy czy jakoś inaczej? Czy mogę prosić o szczegóły? Bo może powinienem zmielić minitecha lub NOCHa, które już mam?

Ostatnio edytowane:

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
922 48 0
Nie ma napisane, że jest "fine", tylko, że jest dla każdej skali.
Ale ma napisane medium i pasuje raczej do H0.

Osobiście uważam, że kruszywa WS są bardzo dobre ale weź gradację fine czyli:
  • Brown - WS B1372 (słoik z dozownikiem), WS B72 (worek) - do starych torów,
  • Grey - WS B1375 (słoik z dozownikiem), WS B75 (worek) - do nowych torów.

Produkty Polaka miały tu ostatnio złą prasę.

Pozdrawiam,

micrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
150 0 0
Ja na swoich modułach używam szuter Polaka, nie narzekam.
Inni trochę narzekają za kolor, bo jest bardziej czarny, ale mi odpowiada.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
922 48 0
"Medium brown" oznacza kolor
Zbieżność nazwy koloru, z gradacją, mogłem coś pomieszać, ale wiemy o czym mówimy. W przypadku koloru chodzi o to, że WS ma brown medium jaśniejszy B72 (nieco rudy) i brown dark ciemniejszy B71, dla starszych torowisk.

Pozdrawiam,

P.S. Ja nie muszę mielić bo robię w H0, a kształt kruszywa WS jest dla mnie wystarczająco odpowiedni.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mario

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
268 1 0
No ale jak to mielicie? Bo nie mam pojęcia czy użyć starego młynka do kawy czy jakoś inaczej? No i jak długo mielić, żeby nie zrobić z tego pyłu? To są pewnie niezbyt mądre pytania ale jeśli chodzi o szutrowanie w N-ce to jestem początkującym.