• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jakie napędy do zwrotnic PIKO?

Reakcje
55 3 0
Zapewne minimalny zakładając, że sterownik odłącza PWM po dojściu ramienia do pozycji docelowej i serwo nie będzie reagować silnikiem na próby poruszenia orczyka. Z praktyki wiem, że siła docisku będzie w takiej sytuacji więcej niż wystarczająca do zapewnienia prawidłowego dolegania iglic nawet w przypadku małych serw 9g.
W przypadku sterowania z Arduino realizuje się to oczywiście funkcją "detach()". Czy komercyjne sterowniki zachowują się w tej sytuacji inaczej i nadal wysyłają PWM próbując korygować pozycję?
Nie jestem pewien czy te tanie serwa 9g mają wystarczającą powtarzalność żeby się dały ustawić, by trzymać iglicę bez żadnego docisku. A stosowanie serw Hiteca czy Futaby tej klasy ekonomicznie mija się z celem.
PS testu na pobór prądu nie ma sensu robić. Wszystkie serwa luzem jakie mam są cyfrowe, a one biorą stały prąd niezależnie od obciążenia. W samolocie gdzie silnik bierze 30-40 A to bez znaczenia, czy serwo bierze 100 czy 500 mA. Na makiecie przy ok 20 serwach to już ma znaczenie.

Ostatnio edytowane:

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
203 0 0
Panowie, widzę że posiadacie wiedzę specjalistyczną, ale jak słusznie zauważył @Tsmolinski dla mnie niezrozumiałą. Ja potrzebuję konkretnej info co kupić oraz jak zamontować i podłączyć.;)
No napisałem koledze poradnik jak to zaprogramowac i tam jest wyszczegolnonione oprocz uchwytow do serw co kupic. Tylko czy to koledze bedzie odpowiadalo?

Reakcje
55 3 0
Zrobiłem jednak eksperyment. Serwo 12 gramowe, ale o takich samych wymiarach ja polecane przez kol. Dzuliana SG90 przy podnoszeniu 300 g (chyba taka siła docisku iglicy wystarczy aż nadto) pobrało w ruchu niecałe 100mA a w położeniu ustalonym prawie nic. Wnioski są dwa
1. Kolego Pd5 użyj tego poradnika kol. Dzuliana. Serwa po prostu wtykasz wtyczkami w gniazda szpilkowe, a dekoder podłączasz do torów przez wsuwki czy lutowanie. Prądu nie zabraknie, a za jakieś 650 - 700 zł masz obsłużoną całą makietę bez pajęczyny kabli.
2. Moje serwa są cyfrowe tylko w wyobraźni sprzedawcy.
Edycja jeszcze jedno mnie naszło, są serwa 360 stopni. Mając pewną smykałkę techniczną i modelarską można zrobić obrotnicę za 20 procent wyrobu sklepowego.

Ostatnio edytowane:

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.257 12 0
Panowie, widzę że posiadacie wiedzę specjalistyczną, ale jak słusznie zauważył @Tsmolinski dla mnie niezrozumiałą. Ja potrzebuję konkretnej info co kupić oraz jak zamontować i podłączyć.;)
Odezwij się w sprawię napędów do kolegi @Młodzikowski . On u siebie zastosował napędy autorskie swojego szwagra wykonane na bazie serwomechanizmów z wyłącznikami krańcowymi (w tym przypadku odpada regulacja zakresu działania serwa) zamkniętych w zintegrowanej obudowie. Na pewno wyjdą taniej od rozwiązań firmy MTB a masz możliwość podłączenia ich analogowo bez żadnych płytek sterujących. Gdyby pojawiły się one wcześniej to ja na pewno zastosowałbym je u siebie i trochę kasy zaoszczędził.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.245 26 8
Mialem kilka dni przerwy, ale wczytałem się w końcu w propozycję kolegi @Dzulian i brzmi to ciekawie, a dodatkowo widzę, że te serwa SG90 są także w propozycji @Amatorek. Gówna różnica to zastosowane tam dekodery. Rozumiem, że gdybym zdecydował się na to rozwiązanie, nie ma tu opcji użycia wspomnianych wcześniej dekoderów m83 Maerklina i muszę dołożyć [na każde 8 zwrotnic] dekoder ESU SwitchPilot 3 Servo 51832?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.604 53 1
Dekodery rozjazdów @railbox wydają się być ok i obsłużą serwa SG90.
Ten sterownik na 4 serwa i za jego pomocą serwa można przerzucać analogowo przełącznikami hebelkowymi.

Zrzut ekranu 2026-01-10 040227.jpg 4 SERWA TU LINK,

Ten jest na 8 serw cyfrowy.

Zrzut ekranu 2026-01-10 040309.jpg 8 SERW TU LINK

Dekodery ESU przytoczone wcześniej przez kol. @Dzulian też się jak najbardziej nadadzą, choć ciut droższe.

Serwa SG90 obsłużą rozjazdy bezproblemowo i tanio. Po ich ustawieniu docisną iglicę i dobrze trzymają.
Wielu ludków ma je poinstalowane i są zadowoleni,
a nawet jak się jakieś z nich kiedyś zepsuje, to wymiana w 5 minut za 8zł.

System ARCOMORA zaproponowany przez kolegę @Amatorek wydaje się być ciekawy i tani.
Sam jestem nim zainteresowany i też rozważam jego montaż.
Jednak mimo wcześniejszego pobieżnego opisu, który to dla mnie wykonał znający się na elektronice kol. Amatorek nie znam go i nie wiem, czy łatwo to samemu złożyć, bo trzeba coś w tym polutować, zaprogramować itd.
Jest on chyba tylko cyfrowy i nie wiem, czy i jak można sterować nim przełącznikami ON/ON (hebelkami),
jeśli tak właśnie byś chciał.

Zrzut ekranu 2026-01-10 040823.jpg TU LINK

Jeśli nie, to wygodnym rozwiązaniem do cyfrowego sterowania rozjazdami sterownikami Railbox, czy ARCOMORA wydaje się być DUŻY tablet (nawet starszy, wymaga minimum Androida 7.0-Z21 i 5.0-Railbox) z aplikacją np. Z21, czy Railbox podłączony do systemu.
Klikając w rozjazd przerzucasz go, lub ustalasz drogę przejazdu i jednym kliknięciem w ikonkę przerzucasz kilka rozjazdów jednocześnie i widzisz drogę przejazdu. Bardzo to fajne i w to celuję.

Zrzut ekranu 2026-01-10 043825.jpg Zrzut ekranu 2026-01-10 044701.jpg Zrzut ekranu 2026-01-10 045359.jpg
TU LINK

Zrzut ekranu 2026-01-10 045812.jpg TU LINK

Zasilanie serw osobno i osobno doprowadzony sygnał DCC.
Nawet bardzo duża ilość tych serw i ich sterowników na oddzielnej linii zasilającej nie będzie problemem, bo przecież nie wszystkie pracują jednocześnie. Najwyżej kilka z nich pracuje w tym samym czasie przy wcześniejszym zaprogramowaniu i wywołaniu ustalonej drogi przejazdu itp.
@Pd5 Odsprzedaj gdzieś te dekodery Marklina i idź w nowoczesność i funkcjonalność na nowej makiecie.
Po szczegóły montażu, to dopiero jak się na coś zdecydujesz...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.245 26 8
Bardzo dziękuję za te informacje i wynika z tego, że niezależnie od tego jaki docelowo będzie dekoder, chyba czas na zamówienie tych serw SG90, a czekając na dostawę bedę musiał zdecydować, który dekoder? Nie wiem czy dam radę to wszystko potem zmontować i podłączyć, ale będę probował.
Co do sterowania makietą, to używam Central Station Maerklina, która daje radę z AC, DC, MFX, DCC itd….

PS
Zastanawiam się jeszcze gdzie polecacie kupić te serwa, bo widzę że rozpiętość cenowa eBay / Ali / Modelarstwo Bogos jest dość znaczna
https://bogos.pl/pl/p/Naped-podmakietowy-serwo/2880
https://a.aliexpress.com/_EIpRzOC
https://www.ebay.pl/itm/406471227870

Ostatnio edytowane:

krzyzan

Użytkownik
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
197 0 0
To chyba nie do końca z tymi dekoderami do serwomechanizmów. @railbox robi takie płytki, i tak samo widziałem jakieś rozwiązania autorskie u kolegów z LGKM, zapytaj o to kolegę @Scenika
Rozwiązanie o którym tu wspominasz to servopointy + serwa sg90
Na servopointach programujesz: adres dcc, zakres oraz prędkość.
Servopointem można sterować przez DCC lub przycisk chwilowy.
Servopointy są wzorowane na pomysłach Paco's tu link

servopoint.jpg

Reakcje
55 3 0
Ja tylko mniemam, ale jak w aparaturach RC jest taka funkcja, to tu też. Zresztą tam jest standard 90 stopni, a i tak bywa że za dużo. BTW jak będziesz kupował przez Temu, to zamów tak 50 % plus.

Amatorek

Aktywny użytkownik
Reakcje
269 2 0
--- ciach ---

System ARCOMORA zaproponowany przez kolegę @Amatorek wydaje się być ciekawy i tani.
Sam jestem nim zainteresowany i też rozważam jego montaż.
Jednak mimo wcześniejszego pobieżnego opisu, który to dla mnie wykonał znający się na elektronice kol. Amatorek nie znam go i nie wiem, czy łatwo to samemu złożyć, bo trzeba coś w tym polutować, zaprogramować itd.
Jest on chyba tylko cyfrowy i nie wiem, czy i jak można sterować nim przełącznikami ON/ON (hebelkami),
jeśli tak właśnie byś chciał.

Zobacz załącznik 1163532 TU LINK

--- ciach ---

Po szczegóły montażu, to dopiero jak się na coś zdecydujesz...

LINK: Tutaj na stronie 6 oraz 25 są szczegóły podłączeń. Można też użyć dedykowanego modułu do analogowych sterowników rozjazdów. Programowanie też tam jest opisane.

Teraz to montaż tego modułu jest dziecinnie prosty ponieważ płytka przychodzi już z elementami SMD przylutowanymi i pozostają tylko złączki i konektory do wlutowania. ;)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.604 53 1
ale rozumiem, że można tam jakoś ustawić mniej niż 180 stopni i będzie działać/
W samych serwach nie ustawiasz niczego, jedynie podłączasz kabelki.:)
Wychylenie ramienia i prędkość obrotu ustawiasz w tych sterownikach analogowych, lub dekoderach cyfrowych.
Serwo tylko wykona to, co tam zaprogramujesz.
Co do sterowania makietą, to używam Central Station Maerklina, która daje radę z AC, DC, MFX, DCC itd….
Nie znam kompletnie tego.