• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaki parowóz pasuje do trójosiowych wagonów FL

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Nie chcąc zakładać nowego tematu tu zapytam.
Co najbardziej pasowało by do tego zestawu? Fajnie by było gdyby było naszej rodzimej konstrukcji a nie jakieś spolszczone niemce jak Ty2 itp.
Odpowiedź jest jedna Pt31 - czarny z Lublina epoka IIIc. Wymieszać jeszcze z wagnami z Lublina i masz pociąg Gdynia-Lublin. Lub w drugiej wersji Lublin-Kraków. Albo machasz ręką na przydziały i pociąg dalekobieżny w IIIc[DOUBLEPOST=1365941430][/DOUBLEPOST] Jako skład retro-express ;) czarny dym :ninja:

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.428 17 2
A jak nie czarna petuszka( mam oliwkę i nie chcę się jej pozbywać ani dublować lokomotywy) O które wagony z Lublina Ci chodzi?

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Innej polskiej konstrukcji parowozu nie masz. Inne opcje dostępne to:

1) Pm2 z Parowozowni Bydgoszcz Główna w pociągu Gdynia - Wrocław (Pm2 z Bydgoszczy obsługiwały odcinek trakcyjny z Gdyni do Poznania)
2) Pm3 z Parowozowni Bydgoszcz Główna w pociągu Gdynia - Wrocław (Pm3 z Bydgoszczy obsługiwały odcinek trakcyjny z Gdyni do Poznania) - mam złożony taki skład, ale z wagonami z Wrocławia Głównego.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.756 112 11
A jak nie czarna petuszka( mam oliwkę i nie chcę się jej pozbywać ani dublować lokomotywy) O które wagony z Lublina Ci chodzi?
Dziwne ze nikt jeszcze nie napisal Ok1, bylo ich chyba wiecej niz wszystkich osobowych i pospiesznych razem zebranych. Roco i Fleischmann mieli/maja w ofercie, przerobka z P8 nie byla by chyba trudna i wspaniale nadawalby sie do skladu 3-osiowych boczniakow w tamtej erze i tej. Jesli chodzi o polskie konstrukcje to duuzo trzeba by zbierac, pienazkow znaczy sie;)
20130414_092004.jpg
autorem zdjecia jest Herbert Stemmler, Ok1-54 w Malborku. Zdjecie jest w Eisenbahn Kurier Special 52.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Akurat do tych 4 osiowych wagonów, które pokazał Popowe Ok1 średnio się nadaje, gdyż są to wagony od składu pośpiesznego dalekobieżnego, a Ok1 w latach 60 prowadziła lokalny ruch osobowy. Jako lekki pociąg pośpieszny mogłaby to jeszcze ciągnąć Ol49.

L

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.756 112 11
To by dopiero MK stojacy na szlaku ze statywami i tele-lupami roznistemi byli wpienieni;) sam nie wiem czy taki kawal by mi sie podobal;)[DOUBLEPOST=1365946938][/DOUBLEPOST]
Akurat do tych 4 osiowych wagonów, które pokazał Popowe Ok1 średnio się nadaje, gdyż są to wagony od składu pośpiesznego dalekobieżnego, a Ok1 w latach 60 prowadziła lokalny ruch osobowy. Jako lekki pociąg pośpieszny mogłaby to jeszcze ciągnąć Ol49.

L
Chodzilo mi bardziej o te 3-osiowe, tylko nie ta osobe zacytowalem (pierniecie muzgu).

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Dzięki. A piekna Helenka by się nie nadała?
Pm36-1 od lipca 1959 do końca maja 1961 stacjonował w Gdyni (a daty rewizji tych wagonów od Parowozika to zdaje się 1960), więc pasowała by idealnie, z tym że z tego co wiem, to niezbyt chętnie podpinano ją do pociągów pośpiesznych, gdyż mimo iż projektowana do obsługi składów pośpiesznych (ale lekkich) sprawowała się dużo gorzej niż Petuchy przy pociągach pośpiesznych, więc używana głownie była przy lokalnych składach osobowych.

L

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Zdjęć nie ma, a przynajmniej nic mi nie wiadomo żeby były, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć że wagony od Parowozika były prowadzone Pm36-1 z czasów jej stacjonowania w Gdyni. Raczej nie jako planowy parowóz, ale może w jakimś zastępstwie.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
No właśnie:rolleyes: ...., a może dlatego ,że pierwsza jest duża litera T.... ?
To jest błąd logiczny, który lubię wydłubywać i zawsze trafi się ktoś kto strzeli z biodra takim argumentem.
Akurat Tp4 nie jest najlepszą okazją, bo to faktycznie był ciężkawy parowóz towarowy, który też sprawdzał się przy ciężkich manewrach.
Ale wyciąganie wniosków dotyczących przeznaczenia lokomotywy z polskiego oznaczenia serii jest głupim błędem. I o to mi chodziło.
Mieliśmy towarowy Ot1, osobowy TKt48 i pospieszny Om101.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
990 82 5
To jest błąd logiczny, który lubię wydłubywać i zawsze trafi się ktoś kto strzeli z biodra takim argumentem.
Akurat Tp4 nie jest najlepszą okazją, bo to faktycznie był ciężkawy parowóz towarowy, który też sprawdzał się przy ciężkich manewrach.
Ale wyciąganie wniosków dotyczących przeznaczenia lokomotywy z polskiego oznaczenia serii jest głupim błędem. I o to mi chodziło.
Mieliśmy towarowy Ot1, osobowy TKt48 i pospieszny Om101.
Przygody psa Cywila-piękny skład osobowy z początku epoki IVa prowadzony parowozem Tp4!!!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 9
Tabor 12
Tabor 9