• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaki parowóz pasuje do trójosiowych wagonów FL

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Daniel, z OKl2 to możesz mieć spory problem jeśli chodzi o jego dostępność czy to w sklepach czy na alleg.... Roco od dawna go nie produkuję .
Natomiast, powtórzę jeszcze raz, do tych trójosiowców jest właśnie OKi2-67 z parowozowni Wągrowiec, więc idealnie pasuję do wagonów Fleischmana.
Oczywiście nie mam zamiaru Cię do niczego zmuszać, zrobisz jak zechcesz ale w sumie jak masz podany loczek jak na " tacy " to dlaczego nie kupić właśnie tego z Wągrowca. A składzik będzie się pięknie prezentował :)

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.786 13 0
OKl2 przyjedzie do mnie z Lokomodel z Wilczej ,ale nie pamiętam jego nr i przydziału ( zaraz to sprawdzę....)[DOUBLEPOST=1365867058][/DOUBLEPOST]Już mam - to OKl 2 z Katowic:)
OKl2 Katowice.jpg

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.786 13 0
No trudno - nic nie poradzę nie ma innych w sprzedaży:( , a z czasem zmienię kalki:). Po za tym to skład skansenowy więc i zestawienie także umowne.....(na razie);) .

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Tp4 nie nadawał się za bardzo do ruchu osobowego, gdyż - przez brak wózka toczonego jego prędkość maksymalna musiała być ograniczona do 55km/h co jak na ruch pasażerski jest trochę za mało. Niektórzy mogą podnieść argument, że na liniach lokalnych pociągi osobowe nie rozwijały większych prędkości, więc Tp4 mógł tam prowadzić składy osobowe, ale zapominają, że parowóz ten miał dosyć duży nacisk na oś - coś koło 17,5 tony (w końcu był projektowany do obsługi linii głównych), co jak na większość lokalnych linii, gdzie standardem było 15ton na oś było zbyt wiele. Dlatego też Niemcy, po I Wojnie Światowej dokonali rekonstrukcji ponad 600 egzemplarzy tego parowozu poprzez dodanie przedniej osi tocznej (polska seria Tr5) by móc wykorzystywać je na liniach lokalnych o słabszej nawierzchni.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Okl, względnie Tp4, ale najszybciej jakiś Tkt.
Co ty piszesz??? Dlaczego TKt i jaki TKt? I dlaczego Tp4?
Wagony są z Chodzieży z dyrekcji poznańskiej. Z wydanych modeli najlepiej pasuje właśnie OKi2. Oprócz tego dobry jest OKo1. Historycznie mógłby taki skład pewnie jeżdzić i z bydgoskim Oi2, ale jego model odpowiada już późnym latom 60-tym, a wagony są w malowaniu z 1 połowy 50-tych.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.421 17 2
Nie chcąc zakładać nowego tematu tu zapytam.
Co najbardziej pasowało by do tego zestawu? Fajnie by było gdyby było naszej rodzimej konstrukcji a nie jakieś spolszczone niemce jak Ty2 itp.
Wiem, że wagony nie są naszej konstrukcji ale czajniki zbieram tylko naszej konstrukcji

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 9
Tabor 12
Tabor 9