• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaka skala szutru i jaki kolor podkładów?

xxx550c

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam . Mam dylemat bo nie wiem na co się zdecydować czy pomalować podklady na brąz czy na beton. Szyny pomalowałem na rdzawo. Peron zrobiłem asfaltowy więc chyba lepiej by było pomalować na brąz ?
Chyba że zrobię nowoczesny peron i pomaluję na beton. Proszę o pomoc.

Reakcje
3 0 0
Witam . Mam dylemat bo nie wiem na co się zdecydować czy pomalować podklady na brąz czy na beton. Szyny pomalowałem na rdzawo. Peron zrobiłem asfaltowy więc chyba lepiej by było pomalować na brąz ?
Chyba że zrobię nowoczesny peron i pomaluję na beton. Proszę o pomoc.
Podkłady betonowe różnią się od drewnianych dość wyraźnie, więc kwestia wyboru malowania jest dla mnie trochę niejasna. Drewniane mają inny kształt, posiadają imitację faktury drewna itd. Byłoby dobrze zobaczyć jakieś zdjęcia, wtedy można powiedzieć coś konkretnego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.583 558 30
Peron zrobiłem asfaltowy więc chyba lepiej by było pomalować na brąz ?
Chyba że zrobię nowoczesny peron i pomaluję na beton.
A co ma piernik do wiatraka? Tak, jak napisał kolega jarofal, kolor zależy od materiału, z jakiego są zrobione podkłady. Modelowy tor zwykle odwzorowuje podkłady drewniane, ale niektóre firmy oferują też modele toru na podkładach betonowych, więc zależnie od tego należy dobrać kolor, uwzględniając też stan toru, jaki chcemy modelować: czy nowy, świeżo położony, czy po paru latach eksploatacji, a więc zabrudzony rdzą z pyłu z klocków hamulcowych.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Oko oku nie równe, nie łudź się że wyliczysz do jednego ziarenka. Zawsze lepiej wziąć więcej to będzie na kupki, ładunki czy drogi. A jak dopiero zamawiasz to też się nie łudź że załatwisz temat jednym zamówieniem. Kup na początek torebkę i sam zobaczysz. Jak będziesz miał inny profil nasypu na nic ci porady innych, jak masz inną konstrukcję nasypu to też musisz próbować samemu.

OP
OP
X

xxx550c

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Mam pytanie jaką wielkość szutru wybrać - oczywiście do skali H0. Czy wybrać TT, N a może jednak H0 ? Albo wymieszać szuter H0 z TT lub TT z N. Szuter Polaka.