• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zrobić samemu gniazdo dekodera (8-pin i 21-pin) na loko.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Nie ma żadnych wariantów, a jedyne, co jest ważne, to który przewód (i ew. jakiego koloru) dołączyć do którego styku, a to akurat RP-9.1.1 opisuje całkiem jasno.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Temat stary, ale odświeżę, może mi ktoś powiedzieć z czego zrobić gniazdo (męskie) 21 PIN mocowane na płytce? Ew. jakiś link do sklepu elektronicznego jeśli ktoś ma to bym poprosił, szukałem już nieraz ale nie mogę znaleźć jakoś niczego co by się nadało.
Jak chodzi o 8 PIN to zwykły toczony goldpin i żadna filozofia, ale 8 pinów to zdecydowanie za mało.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Hmm ale z tego co widzę to to jest gniazdo żeńskie, czyli takie jak ma dekoder, a mi potrzebne męskie, montowane do płyty.
Ale za ten link też wielkie dzięki bo w Gagarku Roco będę robił nową płytkę z elektroniką a mam w nim fabryczny MX645 8 PIN i nie wiedziałem co z tym zrobić:)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.977 629 30
Czy te listwy, które polecacie, się do tego celu nadają? Pytam, bo kiedyś próbowałem wykorzystać takie, ale większego typu (2,54 mm), do gniazd 8-pinowych i okazało się, że wprawdzie mają ten sam raster, to jednak otwory są nieco większe, a kołki o przekroju prostokątnym i w sumie nie są kompatybilne z takimi, stosowanymi w modelach. Ciekaw jestem, czy podobny problem nie występuje przy tych mniejszych 1,27 mm?