• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zmienić adres lokomotywy?

Piko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.

Pewnie wielu z Was śmieszy takie pytanie, ale dla mnie stanowi problem :(
Przeszukałem już całe forum (te, jak i Martela) szukając informacji jak zmienić adres na poszczególnej lokomotywie.

Kupiłem zestaw sterowania cyfrowego PIKO z lokomotywą oraz drugą osobną lokomotywę (także PIKO) z fabrycznie zamontowanym dekoderem.
Obie z nich mają ten sam adres "1". Na jednej z nich chciałbym przestawić adres na numer 2 (lub inny).

Jak to zrobić?
Instrukcja obsługi jaką posiadam jest w j. niemieckim :(

I co znaczą adresy A B C i D ?
Boje się że jak zacznę kombinować sam to mogę uszkodzić dekoder.
Prosiłbym o w miarę szczegółowe wytłumaczenie jeśli jest możliwość :)

Z góry dzięki.

Reakcje
0 0 0
A,B,C,D to są kanały na jakich nadaje pilot.

Zmiana adresu jest wyjaśniona w instrukcji obrazkowo.
Prześlij skan lub poszukaj słów adress czy lok adress (nie pamiętam dokładnie)

Dekodera nie uszkodzisz ;)

OP
OP
P

Piko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Faktycznie z obrazków można "wyczytać" jak programować dana lokomotywę ;)
Ale właśnie.. jak to jest z tymi kanałami? Czy kanały też można dowolnie ustawiać dla poszczególnej lokomotywy?

W instrukcji na obrazku jest napisane aby przycisnąć, np:

( _/_/_ ) ( _/_/_ ) [1] ( _/_/_ ) albo ( _/_/_ ) ( _/_/_ ) [1] [2] [3] ( _/_/_ )

ale o kanałach nic nie pisze :(
Czyli można ustawić adres A1 dla jednej lokomotywy i adres B1 dla innej?
Dla mnie to trochę skomplikowane jak na początkującego ;)

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Ech, ta dzisiejsza młodzież..

"Uszkodzić dekoder" - no pewnie, przecież jak zaczniesz klepać w klawisze to możesz zepsuń komputer.

Domyślnie lokomotywa ma adres 3, a nie 1. W celu zmiany jakiegokolwiek CV, w tym CV1, który zawiera adres, należy zostawić na torze tylko lokmotywę, którą chcemy przeprogramować, a potem postępować zgodnie z instrukcją manipulatora. Założę się, że można gdzieś zdobyć instrukcję po polsku lub angielsku.

OP
OP
P

Piko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Blue napisał(a):
Ech, ta dzisiejsza młodzież..

"Uszkodzić dekoder" - no pewnie, przecież jak zaczniesz klepać w klawisze to możesz zepsuń komputer.

Domyślnie lokomotywa ma adres 3, a nie 1. W celu zmiany jakiegokolwiek CV, w tym CV1, który zawiera adres, należy zostawić na torze tylko lokmotywę, którą chcemy przeprogramować, a potem postępować zgodnie z instrukcją manipulatora. Założę się, że można gdzieś zdobyć instrukcję po polsku lub angielsku.
Za bardzo mi nie pomogłeś, bo nawet nie wiem o czym mówisz (CV? CV1?).
Jak już mówiłem dla mnie to nowość na której w ogóle się nie znam Blue, i nie wiem czy jest możliwość uszkodzenia dekodera, czy nie.
Możliwe że domyślnie jest adres 3 a nie 1, ale z tyłu pod każdą z nich jest napis: 1, i obie działają pod przyciskiem 1 na pilocie :)

Już ustawiłem adres jednej z nich na inny, ale zastanawiają mnie jeszcze te kanały.
Czy można programować dekoder , np na adres A1 albo B1 itd?

Reakcje
0 0 0
a mówiłeś że forum czytałeś :twisted: . dziwne że nie trafiłeś na stronę GBB. :twisted: Tam masz wyjaśnione co to CV i dużo więcej. zeskanuj lub zrób dobre zdjęcia instrukcji, to może coś pomożemy.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Kanały nie mają tu nic wspolnego z adresami lokomotyw, jesli juz to chodzi tu o to, ze jak masz kilka pilotów, musisz w kazdym z nich ustawic inny kanał, aby sie wzajemnie nie zakłócały.

OP
OP
P

Piko

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karol_mar napisał(a):
Kanały nie mają tu nic wspolnego z adresami lokomotyw, jesli juz to chodzi tu o to, ze jak masz kilka pilotów, musisz w kazdym z nich ustawic inny kanał, aby sie wzajemnie nie zakłócały.
Aha.. wiec rozumiem że jak ja będę jednym pilotem sterował pierwszą lokomotywą z adresem 1 (kanał A), to przykładowo drugim pilotem można sterować drugą lokomotywą z innym adresem (z kanału B, C lub D) bez przełączania w pilotach na adres 1... potem 2... potem znowu 1.... ?? :)

Bo jeśli oba piloty będą na jednym kanale (np A), to gdy na drugim pilocie przełączę na adres lokomotywy 2, na pierwszym pilocie zmienia się tak samo?

Reakcje
0 0 0
Ja nie znając niemieckiego mogę się z tej instrukcji domyśleć że aby zmienić adres lokomotywy to: musi ona być jako jedyna na torach. wciskamy klawisz: kreska pozioma i dwie kreski skośne dwa razy; wpisujemy adres jaki lokomotywa ma przyjąć (w zakresie od 0-127); znowu wciskamy klawisz kreska pozioma i dwie kreski skośne , i gotowe.

PKPH0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jestem tu nowy dlatego witam wszystkich.
Kupiłem niedawno wyżej wymieniony zestaw sterowania cyfrowego Piko, niestety bez instrukcji:( Czytając powyższe posty rozumiem już jak programować dekodery (przynajmniej tak mi się wydaje) jednak chciałbym poznać wszystkie możliwości tego urządzenia. Czy ktoś z użytkowników jest w stanie udostęonić mi takową instruckję w j. polskim? może być też po angielsku, ewentualnie po niemiecku.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ja doszedłem do tego:
-ustawiasz 1 lokomotywę na torze;
-wciskasz dwukrotnie przycisk z dwoma ukośnymi kreskami (obrazek);
-wpisujesz adres loka, np.1;
-ponownie wciskasz przycisk z dwoma ukośnymi kreskami.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 2
DCC 17
DCC 4
DCC 7
DCC 2