• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zbudować własne oświetlenie loka pod DCC

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Jako, że stawiam pierwsze kroki w świecie DCC a elektronika to też dla mnie w sumie dziedzina z pogranicza magii z dużymi obawami zabrałem się za "ucyfrawianie" swojego pierwszego w życiu loka. Na pierwszy ogień poszedł mój swoisty poligon czyli stary poczciwy gagarin przerobiony przeze mnie z Gutzolda. Model pracujący w analogu do tej pory wyposażony był w żarówki Miniatronicsa, jako czerwone oświetlenie diody SMD oraz układ stabilizujący napięcie od Kluby. Pierwsze co to oczywiście wywaliłem układ Kluby i wykorzystując zaprezentowany przez Rotora schemat poskładałem to wszystko do kupy na uniwersalnej płytce i..... zadziałało od pierwszego kopa !! Mimo dodania 2 żarówek układ pracuje stabilnie i bez zarzutu. Stabilizator LM317 dokręciłem do sporego kawałka grubego aluminium (nie mam oryginalnego balastu) i po 5-7 minutach świecenia stał się ledwo ciepły, więc uznałem że to wystarczy i zapakowałem ładnie wszyściutko do środka. Lok jeździ płynnie, świeci rewelacyjnie i jeśli poradziła sobie z tym taka lama jak ja to powinien poradzić sobie z tym każdy.
Przy okazji mam pytanko do fachowców, nie posiadałem szybkich diod i w ramach prób wstawiłem zwykłe diody. Układ działa ale nie wiem co może mi grozić przy dłuższym użytkowaniu i np większych prędkościach etc. Testowałem go jedynie na stosunkowo krótkim odcinku wiec nie miałem szans go mocniej pogonić. Użyty dekoder to ROCO.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ja oświetlenie podłączam bezpośrednio do dekodera (jak trzeba to dokładam tylko rezystory). W każdym razie: prędkość loka nie ma wpływu na oświetlenie, czas jego jazdy też. Dla oświtlenia to bez różnicy czy lok jedzie, czy stoi z włączonym oświetleniem. Też od niedawna walczę z DCC. Fajna zabawka ;)

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Rotor72 napisał(a):
Niezbędny jest kawałek światłowodu, ja używam średnicy 1,5mm zakupionego na jakiejś aukcji Allegro.
A czy można by prosić o podanie choćby samej nazwy tej aukcji lub przedmiotu, abym wiedział o co pytać?

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
pepej napisał(a):
KKL napisał(a):
Rotor72 napisał(a):
Niezbędny jest kawałek światłowodu, ja używam średnicy 1,5mm zakupionego na jakiejś aukcji Allegro.
A czy można by prosić o podanie choćby samej nazwy tej aukcji lub przedmiotu, abym wiedział o co pytać?
allegro -> szukajka -> gwieździste niebo
Dzięki za podpowiedź. :grin:

To ja idąc dalej tym tropem, czyli:
gwieździste niebo -> światłowód polimerowy -> google ...
trafiłem do polskiego producenta światłowodów - firmę OPTEC s.c.
www.optec.pl -> cennik -> CENNIK - światłowody PMMA bez pokrycia świecące końcem :grin:

Trzeba tylko do nich zadzwonić i zapytać w jakich ilościach można to od nich kupić.

PS.
Czasami aby coś znaleźć, trzeba wiedzieć o jakie hasło zapytać.

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
KKL napisał(a):
To ja idąc dalej tym tropem ...
trafiłem do polskiego producenta światłowodów - firmę OPTEC s.c.
www.optec.pl -> cennik -> CENNIK - światłowody PMMA bez pokrycia świecące końcem
:idea: Zadzwoniłem dziś do OPTEC do Dział sprzedaży światłowodów i aparatury medycznej (patrz: KONTAKT) i dowiedziałem się, że:
1) Światłowody może kupić każdy, tj. zarówno firma jak i osoba fizyczna :grin: .
2) Można dokonać zakupu na fakturę VAT lub na paragon :grin:.
3) Detalicznie można kupić każdy typ światłowodu (patrz: CENNIK DETALICZNY) w dowolnej ilości :grin:
z tym zastrzeżeniem, że minimalna kwota zamówienia musi być równa co najmniej 20zł :???: .
4) Preferowanym sposobem zapłaty jest pobranie. Koszt wysyłki pocztą za pobraniem wynosi 16zł.
5) Zamówienia najlepiej składać mailem powołując się na odpowiednie pozycje z cennika (patrz wyżej).

Podsumowując myślę, że firma OPTEC może stać się dla modelarzy atrakcyjnym dostawcą światłowodów, szczególnie biorąc pod uwagę możliwość zakupu detalicznego oraz szeroki wybór średnic światłowodów. Dla przykładu z ww. cennika mamy do wyboru następujący szereg średnic: 0,5mm, 0,75mm, 1,0mm, 1,5mm, 2,0mm, 3,0mm, 5,0mm, 6,0mm, ..., itd.
Ceny chyba też złe nie są.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 7
DCC 7
DCC 10
DCC 10
DCC 2