• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Jak wymienić szyne na gotowym module/makiecie

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.827 108 12
..a ja się łudziłem że może coś ciekawego kapitan wniesie do dyskusji. A mógł po prostu napisać: " Zgadzam się w przedmówcą"

No ale wtedy nie byłoby takiego mocnego wydźwięku wypowiedzi.

Gole dechy źle, dopasowanie kolorów szutru też źle. I dogódź tu takiemu:)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 53 1
Jako że w naszym hobby jest tak że zawsze można coś poprawić zastanawiam się jak wymienić szynę która już została wbudowana w moduł. Powiedźmy że wyciągnąć to mały problem ale jak włożyć nową?

W moim przypadku robie to żeby zniwelować "dziury" które zbyt zachowaczo pozostawiłem przy szynach rozjazdówprzy których nastepuje polaryzacja.

Zobacz załącznik 1050201
Michał, nic nie lutuj, bo po pierwsze ponownie zrobisz przejście, którego chciałeś uniknąć, pozostawiając odstęp między szynami, poza tym cyna pomimo że nie jest czymś bardzo twardym, musisz ją (nadmiar) mimo wszystko potem usunac bądź zeszlifowac, co niesie nieśmiało, potencjalne ryzyko uszkodzenia czegoś dalej.

Ale ja nie o tym.
Dawno temu kupiłem takie złączki izolujące do torów (takie szare z tworzywa, chyba Roco). Spróbowałbym po odpowiedniej "obróbce" wsunąć w szczeline - najprostsze rozwiązanie.

Inne to wyciąć kawałek szyny z końca jakiejś plastikowej podstawki z imitacja toru, pod model na przykład, albo starej gablotki np Roco.

Ostatnio edytowane: