• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak uzyskać pył ???

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
311 24 5
Może i mam banalne pytanie ale nigdzie w postach nie moge znaleźć dobrej recepty na uzyskanie pyłu. Np z wegla lub piasku.
Używając sitka wychodzą za duże ziarenka. Nie wiem czy z moim sietkiem jest coś nie tak ale szukałem w AGD i nie ma z mniejszymi oczkami a mówią że to do mąki.
Prosze o Pomoc !!!

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
LAPIE , :!: Wikol jest na bazie wody,moze tylko zmienic nieznacznie kolor na jasniejszy.Przetestowane,efekty bardziej niz zadowalajace. :idea: :D

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
690 6 1
Ja osobiście biorę "matkę ziemię" (np. piasek z polnej drogi) wysypuję cienką warstwę na papier ścierny o gradacji 100. Następnie zsypuję z papieru, a to co zostanie między ziarnami papieru jest idealnym pyłkiem na makiety. W kilka minut idzie "wyprodukować" spory pojemniczek. No i produkt naturalny ziemia z ziemi :)

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Poczekaj aż śnieg stopnieje. Jak sypali u ciebie piachem to będziesz miał do koloru do wyboru :D

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
986 82 5
To może i ja napiszę jak produkowałem sobie pył.
Trzeba zdobyć tkaninę stosowaną w meblach tapicerowanych, nazywa się chyba fizelina.
Najlepsza jest o większej gramaturze. Wygląda jak tkanina z okrągłymi perforacjami. Nie przepuszcza wody. Aby nadawała się do użycia w laboratorium trzeba szmatkę uprać w ciepłej wodzie i wysuszyć. Bierzemy jakiś pojemnik, najlepiej przeźroczysty z nakładanym wieczkiem. W wieczku wycinamy otwór, tak by został sam brzeg. Do pojemnika wlewamy ciepłą wodę, fizelinę kształtujemy w lejek i zanurzamy 1/3 w wodzie. Nakładamy wieczko. Tkanina musi być dokładnie sucha, bo inaczej woda będzie się odsączała na zewnątrz. Wsypujemy np. potłuczoną szlakę, grys kamienny, węgiel. Mieszając uzyskujemy tak drobny pył, że idealnym porównaniem jest widok herbaty w saszetce odciągającej w szklance wody. Po wypłukaniu iluś tam porcji, wyciągamy tkaninę, pozostawiamy wodę aż się wyklaruje, zlewamy i suszymy osad.
Suchy kruszymy w jakimś moździerzu, ale tak by grudek było objętościowo ok.1/2. Dlaczego?
Bo wsypując do filtra od wody będzie się nadmiernie przesypywało.
Wszystkie pyły na mojej makiecie były robione tą metodą.
Jakieś pytania?

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
373 17 0
Co do uzyskiwania pyłu to należałoby jeszcze wspomnieć o klasycznej metodzie mielenia gliny młynkiem do kawy.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ziemniaczki gdzie kupujesz? U mnie na osiedle przyjeżdża auto z warzywami także ziemniaczki nie płukane jak w marketach a więc mają na sobie dużo pyłu.

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Najlepsza metoda na uzyskanie pyłu przez modelarza, jest wkopać się około 800 metrów pod skorupę ziemi.Na tej głębokości jest pył podobny do wulkanicznego.Po wydobyciu należy zrobić otwory w nowym stalowym garnku,dziurki nie mogą przekraczać więcej niż 1,004 mikrona.Po wykonaniu otworów należy wsypać pył i kopytem szewskim, zamachem zza lewej łopatki, uderzać intensywnie z zamkniętymi oczami około godziny.Wikol powinien złapać bez problemu.

Ja stosuje trochę inna metodę.Kupuje kredkę, suchą pastele i ścieram na pył lub kupuje puder w sklepie dla plastyków. :D :D

OP
OP
Iguanabrat

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
311 24 5
Ziemniaki u mnie są zbyt czyste już o tym czytałem na forum i próbowałem ale żeby uzbierać słoiczek musiałbym z 20 kg kupić.
Pastele to mam ale nie jestem do końca z nich zadowolony,chyba że do patynowania,prawdziwy pył to prawdziwy, wygląda jak w realu.

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Iguanabrat napisał(a):
Ziemniaki u mnie są zbyt czyste już o tym czytałem na forum i próbowałem ale żeby uzbierać słoiczek musiałbym z 20 kg kupić.
Pastele to mam ale nie jestem do końca z nich zadowolony,chyba że do patynowania,prawdziwy pył to prawdziwy, wygląda jak w realu.

To musisz kopać. :D

Użyj pigmentów.Naprawdę wyglądają jak pył.

K

Kpt.Nemo

Gość
KPEV1884 napisał(a):
1,004 mikrona
Z całym szacunkiem, jeden mikron dla niektórych to już prawie nic, a tu jeszcze cztery tysięczne, nie mogłeś zaokrąglić, a czym ma ten otwór zrobić młody lub nie adept siania pyłu i to w garnku.