• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak poradzić sobie z porysowanymi szybkami w modelach lokomotyw?

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
czytając Wasze wypowiedzi .. napiszę tak .. wszystko zależy od użytego rodzaju plastyku .. czy to plexi czy zwykły plastyk, o ile nie ma problemu z plexi bo jest cholernie twarda o tyle już z naszymi szybkami bywa problem, trzeba próbować zarówno pasta do ząbków czym gorsza tym lepsza, pasty polerskie TEMPO tu polecałbym FARECLE czy 3M o niebo lepsze niż TEMP czy papiery ścierne, w żadnym wypadku nie robic tego patyczkami higienicznymi :) !! bo efekt odwrotny tylko irchą .. można się posiłkować też lakierami GLOSS czyli błyszczacymi ale nie modelarskimi tylko do lakierowania aut, czasami też się sprawdza na koniec polerowania nałożenie płynu do paneli SIDOLUX nabłyszczacz .. czesto stosowany w modelarstwie lotniczym, tak czy owak .. próbować i wypracować trzeba samemu sobie technikę i metodę ..

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
To nie sa 'kołeczki do uszu' zwane tez potocznie 'patyczkami do uszu'. To sa patyczki higieniczne i sluza do nakladania/zdejmowania makijazu lub zmywania paznokci. A do uszu to sie ich nie powinno stosowac - chyba, ze te specjalne z ogranicznikiem.

haha dzięki za wykład ;) ... ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi ...

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Mam porysowane szybki w starych ES499 od Piko.
Spróbuję każdego ze sposobów (oprócz rozpuszczalników).
Ciekawy jestem jakie będą tego efekty.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.965 5 0
Do polerowania szybek w modelach wystarczy pasta polerska do lakierów samochodowych. Oczywiście w przypadku, kiedy rysy są tylko płytkie, powstały np. przy ruszaniu wycieraczką. Pasty polerskie samochodowe są dostępne w różnych grubościach, od mniej do mocniej zużytych lakierów. Używam takiej jak na załączonym zdjęciu. Przewidziana jest do bardziej zużytych lakierów. Ma konsystencję mleczka.

9174d6d987c5ae3303b65eba35fd709e_600x600.jpg

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Ile tu ludzi, tyle technik, ja uwazam ze jesli model ma cieszyć oko i wygladać dobrze to szybki (ja robie samochody) lece papierem wodnym 2000 na mokro, potem miniszlifiereczka z filcem i pasta (tempo albo tamiya), moment i szybki są eleganckie, a jesli model ma być wystawowy, ma byc efekt wow to wtedy robie pastami menzerna.

OP
OP
Podem

Podem

Użytkownik
Reakcje
12 2 0
Dziekuję Panowie za tyle patentów odnośnie szybek. Problem z tym modelem jest taki, że przy próbie zastosowania tych technik, zetrę ramki okien i wyłamię wycieraczki. Szybki są chyba nie wyciągalne.
Nie pozostaje mi chyba nic innego jak zaakceptować te ryski.
Może patyna postarzająca u kolegi Telewizora, pomoże jakoś je zamaskować.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.278 16 2
To bardziej zacierki niżeli rysy. Myślę, że w tym przypadku podstawowa pasta do zębów ( za wyjątkiem tych z mikrogranulkami) powinna pomóc. Weź odrobinę na patyczek kosmetyczny i ręcznie spróbuj za polerować kulistym ruchem.