• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak odwzorować konstrukcję szachulcową z wypełnieniem cegłą?

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Czy ktoś z Państwa może podsunąć w miarę prostą technikę pozwalającą na odwzorowanie specyficznej konstrukcji szachulcowej z wypełnieniem cegłami? Znalazłem w sieci kilka przykładów:
1. np. polegający na wykonaniu szkieletu modelu budynku z listewek, a następnie wypełnianiu przestrzeni wycinanymi fragmentami styroduru lub plastiku z odwzorowanymi cegłami. Obawiam się jednak o kruchość takiego modelu. Poza tym, nie widziałem u nas w handlu płytek styrodurowych z fakturą cegieł.
2. A może najlepiej będzie wytrasować rowki w plastikowych płytkach odwzorowujących cegły (np. materiał auhagena do scrach-buildingu), a potem wklejać w nie listewki imitujące drewno?
3. Albo tylko nakleić bezpośrednio na ściany cienkie paski papieru lub fornir, imitujące cegły?
Jakieś sugestie...?

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Re: Jak odwzorować konstrukcję szachulcową z wypełnieniem ce

Ja czerwoną cegłę robię tak: viewtopic.php?f=11&t=6464 Myślę, że szachulec nie był by problemem. Wyrysować położenie belek i wyciąć na żądaną głębokość pod paski forniru/balsy. Albo robić fragmenty muru, którymi można by wypełnić przestrzenie pomiędzy listewkami...

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0

@Kamil Kopera

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Ciekawi mnie Pańska technika. Choć pracochłonna, warto ją przetestować. Rozumiem, że materiałem budulcowym była w Pańskim przypadku tektura, a trasowanie fug odbywało się nożem?

@OLF
Również dziękuję serdecznie za odpowiedź. Technika ze zdjęcia wygląda na dość prostą. Zastanawia mnie tylko kwestia zachowania faktury cegieł w wypełnieniu. Pozostaje albo pracochłonna technika p. Kopery, albo wklejanie fakturowanej tektury z nadrukiem ceglanym (naturalnie nie wyobrażam sobie w tym przypadku cięcia płytek plastikowych imitujących cegły).

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1

Żaden Pan, Kamil jestem. Moja technika to karton, ale pokryty masą szpachlową, na niej trasujesz fugi itd

OP
OP
yahya

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0

@Kamil Kopera

Dziękuję za wyjaśnienie!

@OLF

Ciekawa technika "kartonowa": zdecydowanie przyjemniejsza niż przycinanie plastiku. Dziękuję za załączony "instrukcjo-obrazek"!