• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Jaką użyć farbę do patynowania

Adas92

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ja na modelarni jak patynowałem modele pastelami to nawet fajnie wyglądały. zresztą nie tylko ja nawet sam kierownik modelarni, który był w tym mistrzem. ;)

Adas92

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
nie. tylko chce powiedzieć, że jak ktoś poćwiczy to nawet będzie wyglądać świetnie. a dużo od farbki nie będzie odbiegać. tylko wiadomo- farbka zawsze lepsza tylko trzeba wiedzieć jak ją dobrze wykorzystać, i trzeba mieć już jakieś doświadczenie w malowaniu modeli.

Reakcje
0 0 0
a co mają farby do pudrowania pigmentami?
doświadczenia nabrać trzeba tak czy siak, tylko że lepiej nabierać go korzuystając z dobrej jakości materiałow- szczegołnie ze są łatwo dostępne, i w przystępnych cenach.. więc nie wiem po co wywarzać otwarte drzwi

Adas92

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ja poprostu lubie paćkać pastelami ;) , a trzeba też mieć te modele żeby na nich poćwiczyć. farbki to się już tak nie pozbędzie. Ja uważam że to i to jest dobre według swojego uznania.

Adas92

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wie pan co, nie powiem Panu tego, ponieważ już tego nie pamiętam :???: . Ale wiem że tymi pastelami nam się najlepiej patynowało. Był wtedy okres że próbowaliśmy wszystkiego co było pod postacią pudru, (proszku) a ci najlepsi zostali przy farbkach i aerografie.

Adas92

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może, w końcu to nie była bogata modelarnia ;) ale tanimi kosztami też się dało coś zrobić, ale jezeli ktoś ma dostęp do lepszych materiałów to wiadomo co wybrać ( te lepsze materiały oczywiście). ;) Wiem że oni z czymś tam kombinowali, ale też to były tanie produkty, a te lepsze to tylko dla ,elity" były co chodzili tam już długo