• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Italo - najlepszy pociąg Europy

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
172 2 0
Tak mnie nostalgicznie i retorycznie wzielo po przeczytaniu tego artykulu:
http://tech.wp.pl/gid,14437068,img,14437114,title,Italo-najlepszy-pociag-Europy,galeria.html

Czy kiedykolwiek doczekamy takich czasow?
- mknie po torach z prędkością 300 km/h,
- gdyby PKP zainwestowało w podobne maszyny, podróż z Gdańska do Warszawy trwałaby około 1,5 godziny, zamiast obecnych 5,5.
- najdroższe miejscówki oferują skórzane siedzenia, darmowe Wi-Fi oraz montowane w suficie monitory.
- najtańszy bilet na przejazd Italo z Mediolanu do Rzymu (ok. 480 km) będzie kosztował niecałe 200 zł.
Dla porównania podróż z Gdańska do Wrocławia (478 km), pomijając fakt że wymaga dwóch przesiadek i obejmuje
3 rodzaje pociągów - od Expressu po TLK - kosztuje 195 zł i zajmie ponad 10 godzin.

italo-pociag-ntv-06.jpg

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.673 20 1
A kto zainwestuje w prostowanie łuków i przekopywanie pagórków na tej trasie, że o innych głównych jak i pobocznych aspektach takiego zamiaru nie wspomnę? W Brukseli już się z nas śmieją, że chcemy zainwestować w Pendolino bez tilta, które pojadą tą trasą góra 110-160 km/h. Naprawdę świetne wnioski wyciąga autor tego artykułu. A z Krakowa do Zakopca ile by się jechało, gdyby PKP zainwestowało w takie maszyny??

http://www.rynek-kolejowy.pl/32435/Bruksela_dziwi_sie_ze_Pendolino_pojedzie_tak_wolno.htm

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Obecnie pociągi jeżdżą wolniej niż przed II wojną światową.
Jak tylko jakiś pojedzie szybciej - to katastrofa.
Bagno i pięć metrów mułu.
Co roku pociąg z Warszawy do Gdynii jedzie coraz wolniej.
Jak się zrujnowało infrastrukturę, to nic z tego nie będzie.
A że Bruksela się dziwi?
To co u nas normalne - to dla nich postawione na głowie.
Ciekawe dlaczego?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.719 564 30
To jest kolejna odsłona francuskiego TGV, nazwanego teraz AGV (Automotrice à Grande Vitesse), ponieważ jest to zespół trakcyjny, a nie, jak wcześniejsze TGV, skład z tzw. głowicami napędowymi. Prędkość maksymalna określa się na 350 km/h, więc tylko trochę więcej od dotychczasowych TGV POS (320 km/h), czy ICE3 (330 km/h), nie mówiąc o chińskich pociągach dużych prędkości, które rozwijają (podobno) prędkość 380 km/h. Na podanej przez kolegę Krisa stronie są tylko komputerowe obrazki, a przecież te prototypy tych pociągów już istnieją od kilku lat, a do eksploatacji mają wejść już wkrótce (a może już jeżdżą?).

A co dla kolegi Krisa jest w kolei najważniejsze, co teraz się zatraca?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.296 66 5
Dla mnie w kolei najważniejszy jest klimat, kształt, zapach, dźwięk, ruch.
W takich pigułach na torach nie ma klimatu i atmosfery podróży,
-kształt, jak wspomniałem to piguła, nie pociąg,
-zapach, jak w samolocie, albo w hotelu,
-dźwięk-ledwo słyszalny stukot kół,
-ruch-prawie zero kołysania.
No i gdzie to wszystko można znaleźć w pigule? Dla mnie pociąg, to lokomotywa i wagony, ewentualnie "kibelek".

Dla mnie kolej, to stukot kół, wiatr we włosach podczas wyjazdu ze stacji, zapach smarów i metalu, stali, trawy, ziemi i wszystkiego, co można poczuć na stacji. Można to poczuć stojąc przy otwartym oknie w korytarzu wagonu, a w lotniczych siedzeniach w pigule nie czuje się nic...z tych rzeczy (i nie mówię tu tylko o zmyśle węchu).

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.719 564 30
No, trudno się z tym nie zgodzić. Mnie też tego trochę żal, ale trzeba być realistą. Koni też nam żal, ale trudno sobie wyobrazić transport za pomocą zaprzęgów. Taka jest kolej (nomen-omen) rzeczy... Ale znam wielu fanatyków najnowszej kolei, sam zresztą też się tym bardzo interesuję i z wielką przyjemnością jadę TGV czy ICE, jeśli tylko mam (rzadko) okazję. Co nie przeszkadza mi uwielbiać starą kolej. I jeśli tylko miałbym szansę przejechać się AGV, chętnie z tego bym skorzystał. Jedno, co mi nie odpowiada w nowoczesnych pociągach, to niemożność otwarcia okna, przede wszystkim dlatego, że bardzo utrudnia to robienie zdjęć mijanego krajobrazu. Ale taka jest cena bezpieczeństwa i komfortu (klimatyzacja).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.296 66 5
Nie popadajmy w skrajności. Epoki IV i V były OK, jeśli o mnie chodzi. Wiadomo, że nie można zostać w miejscu, ale niech kolej będzie koleją, a nie samolotem (bez skrzydeł) na torach.
Lubię jeździć szybko pociągiem, ale te 140km/h (w niektórych momentach) zupełnie wystarcza, nie muszę lecieć 300. W Niemczech POCIĄGI jeżdżą 200km/h, ale nadal są to pociągi (lok+wagony), w których można otworzyć okno i wyjrzeć na zewnątrz, jak skład się wije po rozjazdach i jak się gnie na łukach, jak ludzie wsiadają i wysiadają, jak listki się kołyszą na drzewach nieopodal... Ach się rozmarzyłem.
W pigule tego nie ma. Wolę jechać wolniej, ale czuć, że jadę.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.719 564 30
Na DB już bardzo mało zostało wagonów z otwieranymi oknami, dopuszczonych do ruchu z prędkością 200 km/h. Już w latach 1970-tych wagony na 160 km/h i więcej miały klimatyzację i zamknięte na stałe okna. Te jeżdżące do dziś niedobitki, to wagony z lat 1950-60-tych.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.296 66 5
Na DB już bardzo mało zostało wagonów z otwieranymi oknami, dopuszczonych do ruchu z prędkością 200 km/h. Już w latach 1970-tych wagony na 160 km/h i więcej miały klimatyzację i zamknięte na stałe okna. Te jeżdżące do dziś niedobitki, to wagony z lat 1950-60-tych.
Tego nie wiedziałem na pewno. Ale dziękuję za info.
Tak, czy inaczej, mam nadzieję, że wie Pan o co mi chodzi z tą koleją :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.719 564 30
Kolega Kris naprawdę nie wie? Sławomir Nowak to minister transportu, który wsławił sie tym, że wstrzymał projekt linii dużej prędkości Warszawa - Wrocław/Poznań (tzw. "Y").

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.296 66 5
Jakoś polityka mnie mierzi i nie zwracam aż tak bacznej uwagi na nazwiska. Ogarniam tych, co się pchają na szkło. Poza tym bardziej kojarzę z pyska niż z nazwiska ;)
Ale dzięki za rozjaśnienie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 17