• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Irokez46 1/18

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.237 49 0
Po wersji Sport z 1985 oraz wersji GT z 1984 przyszła pora zaprezentować kolejnego Citroena BX.
Tym razem BX 16 TRS z roku 1983. Przyznam szczerze że coraz częściej myślę też o zakupie jakiegoś BX w 1:1.:rolleyes:

20240516_171418_001.jpg
20240516_171430.jpg
20240516_171447.jpg
20240516_171502_001.jpg
20240516_171526_001.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.012 388 20
Po opływowych kształtach CX-ów jakoś ten kanciasty BX nigdy mi się nie spodobał w realu. Model wygląda ciekawie.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
20 lat temu mój wujek takiego miał. Pamiętam, że jak nas odwiedzał z rodziną to pół godziny przed wyjazdem już chodził do auta bo kiepsko się podnosił.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.237 49 0
Kolegi ojciec takiego BX miał i sporo za dzieciaka nim się najeździłem. Zawsze chwalił sobie ten samochód i nigdy nie miał z nim problemów. Ja szukam powiedzmy klasyka, ale takiego którym będę mógł te 11 kilometrów dziennie do pracy zrobić a nie takiego, który będzie spod pokrowca w słoneczne dni wyciągany. Chcę auta, którym nie będzie mi szkoda jeździć tak jak w przypadku W123 czy W115 gdybym miał.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
a szukam powiedzmy klasyka, ale takiego którym będę mógł te 11 kilometrów dziennie do pracy zrobić
W takim wypadku jedyna droga do żmudne poszukiwanie nie zgniłej Toyoty Corolli, Nissana Sunny, Hondy Civic, Accord. Byle nie niemieckie bo w takim wypadku to se lawetek kup oraz myjkę parową do usuwania plam oleju.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.237 49 0
W takim wypadku jedyna droga do żmudne poszukiwanie nie zgniłej Toyoty Corolli, Nissana Sunny, Hondy Civic, Accord. Byle nie niemieckie bo w takim wypadku to se lawetek kup oraz myjkę parową do usuwania plam oleju.
Mam Mazdę, żona Toyotę i nie chcę więcej żadnego Japońca. Tym bardziej że ani Corolla ani Civic czy Sunny nie są to samochody, które chociaż przez chwilę siedziały w mojej głowie jako auta do kupna. Nie mają w sobie kompletnie nic co by mi sprawiało przyjemność z ich posiadania. Byłyby to kolejne samochody do przemieszczania się z punktu A do B tak jak teraz moja Mazda. Niby niezawodna, niby nic się w niej nie psuje, ale to tylko samochód, w który wsiadam jak muszę gdzieś jechać. Czasem umyję, czasem zatankuję, czasem wymienię olej czy kupię nowy zapach do wnętrza i nic więcej mnie z tym autem nie wiąże. Wybór padł na BX i wcześniej czy później znajdę odpowiedni egzemplarz.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
A to trzeba było mówić, że ma mieć charakter. Ja miałem przez 5 Lat infiniti EX37 z 2008 roku auto z jajem. 3,7 V6 320 kucy 6,4 do setki. Jak wolisz sedana to brat miał G37. Ten sam motor ale lesze osiągi zważywszy na mniejszą masę o 400kg. A jak w coś bardziej wypasionego to Lexus GS430, Silniczek V8 i napęd na tył daje radochę że aż ślina zasycha. Ale to wszystko jeszcze nie "młodytajmer" Brat jako klasyka ma Audi 100 cygaro i gęba mu się cieszy już 8 rok.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.237 49 0
No widzisz te Lexusy to też nie moja bajka a i ilość kucy to mnie nie jara. Na mojej trasie do pracy to nawet nie mam możliwości do 90-ciu dobić, więc jak dla mnie może mieć i 15 do setki.:ROFL: A jeśli chodzi o Audi cygaro to tak. To już jest klasyk dla mnie i samochód jak to mówią z duszą.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
no to przyjacielu to se kup. kanapa na kołach. Auto które jakością zaorało merca bemke i audi
lexus-ls400-03.jpeg

Wybacz tą Japonię ale ja jestem z obozu motoryzacji Japońskiej. Żaden wieśwagen, żaden żabojad. Ma być samuraj i takumi.

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.389 35 1
E nie jest tak źle z bx. Kule sfer kupowałem już za normalne pieniądze. Jedyny problem to regulatory wysokości. Jak mi zamienili w serwisie na stare to dostałem po kieszeni. Ogólnie miałem 2 Citroeny z aktywnym zawieszeniem i tylko raz xantia mi się nie podniosła bo zamienili(ukradli) mi regulatory wysokości w serwisie. Jedyny i największy problem to przesiadka do zwykłych aut. Jedziesz i się zastanawiasz co tak tutaj tłucze i dlaczego na światłach przód nurkuje do dołu :D Zresztą w Warszawie kiedyś prężnie działał klub citroena i mieli fajnych zaufanych mechaników którzy bardzo dobrze je robili. Co do wycieków nigdy mi się nie zdarzyło aby ich zielona krew gdzieś kapała :D
Za mną chodzi XM, może uda się spełnić kiedyś tę zachciankę bo prawie nie używam auta i bez sensu aby stał i niszczał ;).

Spojrzałem na ceny w necie - regulatory i sfery są teraz za grosze ... Nic tylko się bawić :LOL:

Ostatnio edytowane:

maxilopez

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 0 0
Mam Mazdę, żona Toyotę i nie chcę więcej żadnego Japońca. Tym bardziej że ani Corolla ani Civic czy Sunny nie są to samochody, które chociaż przez chwilę siedziały w mojej głowie jako auta do kupna. Nie mają w sobie kompletnie nic co by mi sprawiało przyjemność z ich posiadania. Byłyby to kolejne samochody do przemieszczania się z punktu A do B tak jak teraz moja Mazda. Niby niezawodna, niby nic się w niej nie psuje, ale to tylko samochód, w który wsiadam jak muszę gdzieś jechać. Czasem umyję, czasem zatankuję, czasem wymienię olej czy kupię nowy zapach do wnętrza i nic więcej mnie z tym autem nie wiąże. Wybór padł na BX i wcześniej czy później znajdę odpowiedni egzemplarz.
Rozumiem o czym piszesz. Ja na co dzień jeżdżę Kangoo 2. To dopiero jest samochód, który nie wywołuje żadnych emocji. Wół roboczy, poruszający się z punktu A do punktu B. Japońską motoryzację lubię, szczególnie z lat 80, 90 i 2000. Ty pewnie masz nowsze roczniki, które są już bardziej komputerami na kołach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:18 49
Skala 1:18 53