• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Imitacja czerwonej cegły w H0

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Od jakiegoś czasu rozmyślałem nad stworzeniem jak najbardziej realistycznej imitacji cegiełek w podziałce H0. Dłubałem, dłubałem...i powoli coś zaczyna wychodzić. Na razie jeszcze robię prototypy, nie jest to efekt finalny. Przede wszystkim muszę zakupić porządną lupę 8) Co do metody to na razie się wstrzymam z przepisem, projekt jest jeszcze w fazie zmian i wprowadzania korekt i ulepszeń. Efekty widać na zdjęciach. Trochę mi powybijało niektóre cegły, ale to tylko na razie pierwsze podejścia, myślę, że im dalej tym lepiej. Już nie mogę się doczekać nocnego klimatu: jakiś magazyn z czerwonej cegły, obok niego latarnia na drewnianym słupie rzucająca snop żółtawego przytłumionego światła na lica cegieł... :p Wadą tej techniki jest niestety ogromna pracochłonność...

K.K.

Załączniki

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Te powybijane cegły nadają klimatu rodem z zapuszczonych domów/magazynów z ep. V ;) ... że Ci się chce te cegiełki dłubać ... No nic - powodzenia :!: :)

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
No właśnie czasem poprzez takie przypadkowe odpryski można uzyskać całkiem łudząco przypominające oryginał cegły :) Muszę tylko wprawić się w wytrasowywaniu fug, szczególnie w poziomie (1pas = 1mm). Będę musiał chyba rozrysowywać wszystko. Dzięki za słowa wsparcia :)

K

Kpt.Nemo

Gość
Trochę zaśmiecę Kamilowi wątek, pokazując alternatywną metodę wykonywania imitacji muru ceglanego.Mam nadzieję iż wybaczy mi.Materiał to fotopolimer, czas wykonania bez kliszy około 15 minut.

Załączniki

K

Kpt.Nemo

Gość
xendx napisał(a):
Nie, zwykły fotopolimer, naświetla się przez kliszę, wymywa wodą, ciepłą odrobinę, potem jeszcze raz naświetla w celu utwardzenia, można piaskować, doskonale przyjmuje farbę.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Ładne Kapitanie, ciekawa technika. Ja poprzez swoją chciałem uzyskać nieregularne kształty oraz ceglaną fakturę, jak i wszelkie ubytki, wybicia.

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Kpt.Nemo napisał(a):
...zwykły fotopolimer...
Czy można nieco więcej na temat tego materiału?
- Mniej więcej gdzie i jak to dostać?
- Czy jest dostępne dla zwykłego śmiertelnika?
- Jakim światłem to się naświetla: UV, dzienne?
- Klisza pozytywowa czy negatywowa?

K

Kpt.Nemo

Gość
Doskonale Cię rozumiem Kamilu, sam dłubałem ciosy kamienne w przyczółkach mostowych odlanych z gipsu.
To informacja dla mniej wytrwałych.

Jeden arkusz takiego fotopolimeru o formacie A4 kosztuje 67,50 netto( cena tego którego używam) można kupić w firmach produkujących wykrojniki i oprzyrządowanie dla poligrafi, opakowanie firmowe jest dość duże, zabezpiecza od wilgoci i swiatła.
Naświetlanie UV, w naświetlarce są świetlówki aktyniczne, nienaświetlone się wymywa.
Namiar na producenta ewentualnie na dystrybutora podam jutro.

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Kpt.Nemo napisał(a):
Doskonale Cię rozumiem Kamilu, sam dłubałem ciosy kamienne w przyczółkach mostowych odlanych z gipsu.
To informacja dla mniej wytrwałych.
Chodzi o mostek wąskotorowy zapewne. Moje cegły są "wypalane" w Acryl Putz 8)

OP
OP
14D40

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Kpt.Nemo napisał(a):
Już nie zaśmiecam wątku Kamila.
Ale nie uważam tego za zaśmiecanie. Im więcej ciekawych technologii, tym lepiej. Temat wykonania imitacji cegły w modelu warto zebrać w jednym miejscu a nie w 10 wątkach.

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam, a jeśli ktoś nie umie i nie wie co i jak z wypalaniem, kliszami itp, to czy jest zdany na Auhagena, czy też można takie ceglane mury kupić za nie duże pieniądze? Czytam posty że cegły przeskalowane, że okna za płaskie itd. Może warto, by ktoś obeznany np. w skali H0, robił to dobrze i dystrybuował na zamówienia? Są pewnie tacy, co kupią i zechcą pobawić się w domu. Nie mówię o modelarzach, ale o takich jak ja laikach, kórzy by chętnie skleili i postawili coś na swoją makietę, bez odsądzania od czci i wiary, że za duże, czy nie trzyma skali. No i żeby poprostu cieszyło oko. Sam jestem na etapie wyliczanek wielkości nastawni, jedynie ze zdjęcia i powiem szczerze, że zalewa mnie moja bezradność w wyważaniu pewnie dawno już otwartych drzwi. Pozdrawiam.

pastka

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam, a jeśli ktoś nie umie i nie wie co i jak z wypalaniem, kliszami itp, to czy jest zdany na Auhagena, czy też można takie ceglane mury kupić za nie duże pieniądze? Czytam posty że cegły przeskalowane, że okna za płaskie itd. Może warto, by ktoś obeznany np. w skali H0, robił to dobrze i dystrybuował na zamówienia? Są pewnie tacy, co kupią i zechcą pobawić się w domu. Nie mówię o modelarzach, ale o takich jak ja laikach, kórzy by chętnie skleili i postawili coś na swoją makietę, bez odsądzania od czci i wiary, że za duże, czy nie trzyma skali. No i żeby poprostu cieszyło oko. Sam jestem na etapie wyliczanek wielkości nastawni, jedynie ze zdjęcia i powiem szczerze, że zalewa mnie moja bezradność w wyważaniu pewnie dawno już otwartych drzwi. Pozdrawiam.
Na ebayu są dostępne arkusze A4 z cegłami I płytkami dachowymi. Piszę z komórki wiec nie będę wstawial linków, ale użytkownik everydaygoodz z Chin sprzedaje 5 arkuszy imitacji cegły za 13 $ (szukaj brick plate). Kupiłem I trochę sporawa ta cegła, bo jest w opisie H0 i OO.
Jest też użytkownik 2ktechnologies z Anglii, sprzedają arkusz A4 cegły za 3.99 £, ale dostępne są cegły też w skali 1:100 wiec nie powinny być przeskalowane, plusem jest dostępność arkuszy z cegłami o różnych technikach kładzenia np bok, lico, bok itp. Szukaj pod hasłem brick plastikard.