• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Imadełko

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Nowe srebro jak masz podtrawione to w łapie się da, czasem jak bardzo długie to linijka stalowa i stół. W zaginarkę chyba też zainwestuję bo fakt że łatwiej, ale na chwilę obecną na już potrzebne jest mi imadełko.
Dzięki za info. Tylko czasami jest problem gdy linia gięcia jest długa ale szerokość części wyginanej mała. Pewnie to kwestia doświadczenia.
Co do wyginarki to poszukaj na modelworku, ktoś się ogłaszał, że może zrobić na zamówienie.

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Do zaginania blaszek idealna jest suwmiarka, chwytając element szczękami bez problemu można wyprowadzić kąt prosty. W sumie dopuki nie pojawiły się zaginarki do blaszek suwmiarka była podstawowym narzędziem do tego typu prac.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Tylko czasami jest problem gdy linia gięcia jest długa ale szerokość części wyginanej mała.
Tak to jest problem, wtedy musi być zaginarka, ale ja takich elementów nie mam więc nie była mi niezbędna.
PS. Dzięki za namiar, poszukam.

Co do suwmiarki - tak zgadza się, też czasem używałem.

A imadło ma służyć m.in. do gięcia czegoś takiego, bez imadła jak wydać wyszło mi lipnie (to miał być stojak kotła Pt47, ale niestety niespecjalnie go przypomina):
1.jpg

rurka

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
0 0 0
Miałem taką zaginarkę .Wygina bez podtrawień z jakością jakby były. Zrobiłem sobie większą 320 bo do jednego projektu będzie potrzebna .

Załączniki

rurka

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
0 0 0
Tak dokładnie nie wiem ,zaginarka robiona z odpadków które miałem w warsztacie . Ale koszt wykonania spory , dwa dni pracy (jakoś tak zeszło).
A i nie wykonuje na zamówienie , brak czasu .