• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Imadełko

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Panowie używa może ktoś z Was imadełka takiego jak w załączniku czyli takiego z przyssawką do blatu? Jak się pracuje z tym ustrojstwem, nie przesuwa się podczas roboty? Rozważam zakup albo właśnie takiego na przyssawkę albo klasycznego przykręcanego do blatu ale ni chu chu nie mam pojęcia które będzie wygodniejsze.

proxxon-precyzyjne-imadlo-fms-75.jpg
imadlo_precyzyne_proxxon_fmz_75mm_.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.277 16 2
Ja używam przykręcanego i takie polecam. Kiedyś miałem z przyssawką Ale było o tyle nie wygodne, że było jakby za daleko od brzegu stołu. Ponadto stół roboczy nie zawsze jest pierwszej czystości i wtedy " ni chu chu" nie chce się trzymać przyssawka.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Dzięki Mateusz. Jakoś też ciągnie mnie w kierunku takiego przykręcanego, te z przyssawką obawiam się, że nie będzie zbyt stabilne.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Tak jak kolega napisał stanowisko pracy powinno być czyste. Przyssawka również. Poza tym do prac wymagających "siłowego podejścia" przyssawka może być za słaba. No i rzeczywiście jak się zamocuje dalej od brzegu stołu to czasami może to utrudnić pracę.
Natomiast gdy ktoś jako warsztat wykorzystuje meble codziennego użytku o przeznaczeniu celowym innym niż modelarstwo przyssawka może być dobrym rozwiązaniem, lub np. grubość stołu na rancie jest większa niż możliwa do wsunięcia między zacisk.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Przyssawka dobrze dziala, ale na blacie bardzo gladkim. Na plycie wiorowej laminowanej z fakturka juz nie zadziala. Kup przykrecane i bedziesz miec stabilne narzedzie.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Dzięki Wam wielkie :) ja pracuję na położonej na blacie stołu płycie ze sklejki 10 mm, jej powierzchnia nie jest gładka tzn nie lakierowana więc ta przyssawka raczej marnie wypadnie. Jeszcze jedno pytanie: używał ktoś tego imadełka topexa widocznego poniżej?

5588-8401.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.277 16 2
Dokładnie takiego używam kulka jest skręcana mocno imadełko stabilne. możliwość przekręcenia o 90 stopni do poziomu nadzwyczaj przydatne.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Dzięki za opinie :) wciąż kusi mnie ten proxxon, wydaje się konkretny i zapewne taki jest, tylko różnica cenowa jest znaczna. Ale na sprzęcie nie ma co oszczędzać.

Z

Zv

Gość
ja używam alutopexa kilka lat, proxxon z przyssawką porażka a za przykręcanego szkoda wywalać tyle kasy.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Zvolacku drogi, dzięki za dobre słowo na korzyść tego imadełka topexa. Jutro w takim razie jadę do budowlanego się zaopatrzyć :) macałem to imadełko, jest ok, ale ostatnio jakoś jeszcze ten proxxon się pojawił i tak nie mogłem się zdecydować.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.416 31 1
Kamil też używam tego Topexa i jestem zadowolony -polecam
Jednocześnie podzielam zdanie Zvolacka po co wyrzucać kasę na proxxona lepiej zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na coś innego:podstepny:

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
309 10 1
Krzychu, podjedź do jakiegoś Praktikera, pomacaj jakieś z takich żeliwnych i oceń jakość, tak ze zdjęć to ciężko ocenić czy jest to to warte uwagi. Sam się zastanawiałem ale nie wydają mi się jakieś górnolotne te sprzęty.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Podłączę się pod temat, także poszukuję imadełka, ale z gładkimi szczękami (to na zdjęciu TOPEXa ma szczęki ząbkowane). Mógłby ktoś coś polecić? Jedyne co znalazłem z przykręcanych to takie coś http://allegro.pl/imadlo-stolowe-70mm-zeliwne-9612-precyzyjne-i3356167515.html tylko jak dla mnie ciut wątpliwa jest jakość tego przyrządu.
Kupiłem takie jakiś czas temu z myślą o gięciu blaszek i jest to straszne g...., szczęki podczas dokręcania przesuwają się względem siebie, o precyzji nie ma mowy. Również szukam dobrego z gładkimi szczękami.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ja blaszki trawione gnę kombinerkami i łapami, zaginarka mi nie potrzebna. Imadło ma być do gięcia blach grubości 0,5-1mm bez podtrawień, zaginarkę gorszą szlag trafi a lepsze z tego co widziałem są strasznie drogie. Do tego ja potrzebuję silny ścisk.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Ja blaszki trawione gnę kombinerkami i łapami, zaginarka mi nie potrzebna. Imadło ma być do gięcia blach grubości 0,5-1mm bez podtrawień, zaginarkę gorszą szlag trafi a lepsze z tego co widziałem są strasznie drogie. Do tego ja potrzebuję silny ścisk.
A jak gniesz blaszki o większych długościach, na raty? Pytam, bo kilka dni temu potrzebowałem zagiąć blachę długości ok. 12 cm i właśnie naginałem odcinkami.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Nowe srebro jak masz podtrawione to w łapie się da, czasem jak bardzo długie to linijka stalowa i stół. W zaginarkę chyba też zainwestuję bo fakt że łatwiej, ale na chwilę obecną na już potrzebne jest mi imadełko.