• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

I jak tu zacząć :)

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, jestem totalnym świeżakiem...kiedyś za bajtla bawiłem się kolejką Piko z moim starszym bratem - lubiłem to, ale tato nigdy nie poszedł za ciosem i zostały tory nabite na płytę pilśniową. Jak zapewne się domyślacie fascynacji nie było.
Brat poszedł w modelarstwo lotnicze, a ja no cóż...
W każdym razie moja latorośl dorosła już do wieku w którym możnaby próbować mu zaszczepić miłość do modelarstwa. Nie chcę zaczynać od jakichś wyjątkowo wybujałych projektów, bo ma dopiero 7 lat i nie chciałbym go zrazić ogromem pracy. Chcę zacząć od prostej makiety (jeden tunel, sporo dróg - lubi bawić się autkami firmy Siku, stacja i jakieś domki). Ogólnie ma to być docelowo makieta "do zabawy", a nie "patrzenia", dlatego oczywiście postaram się ją zrobić najlepiej jak będziemy umieli, ale zależy mi głównie żebyśmy to robili wspólnie.
Na początek kupiłem mu zestaw startowy Mehano Wrecker Crane T741 i zestaw torów F102; da się z nich ułożyć takie zestawy jak na załączonym obrazku (wersja 1-krótsza i wersja 2-dłuższa).
Potrzebuję pomocy ponieważ chciałbym dołożyć jeszcze jedną pętlę jak na załączonym zdjęciu (wersje 1a i 2a choć bardziej by mi zależało na wersji 1a).
Wiem(?), że Mehano nie robi zwrotnic łukowych typu np. Piko BWR-R3. Czy z torowisk jakichś innych firm udałoby się dopasować coś co mógłbym zastosować w takim zestawie?
Jeśli udałoby się zastosować coś na krótszej wersji to pozostają mi wolne 2 proste tory 228,6 mm.

Prosiłbym o pomoc w doborze odpowiednich elementów.

Załączniki

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Posiadam kilka torów Mehano, mogę sprawdzić czy przy pomocy złączek pasowałyby do torów Piko, ale nie jestem zwolennikiem mieszania torów różnych firm. Nawet jeśli szyna będzie tej samej wysokości, to podkład może być niższy/wyższy. Barwa szyny również może odbiegać w zależności od producenta.
Na Twoim miejscu sprzedałbym tory Mehano i kupił Piko, choćby używane.
Dzięki temu nie będziesz miał w przyszłości problemów z kompatybilnością i akcesoriami.

OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rozumiem, aczkolwiek...
Mehano kupiłem, bo jest dostępne cenowo w rozsądnych pieniądzach - ma to być prezent dla 7-mio latka na urodziny...uważam, że prezent w granicach 1000 zł to lekka przesada (już te 500 złotych to moim zdaniem poważna urodzinowa ekstrawagancja)...ale z tego samego powodu nie wchodzi w grę zakup używek...
Dodatkowo - tak jak wspominałem jest to wprawka - raczej zabawa i zachęcenie. Jeśli okaże się że "chwyciło" sprzedamy Mehano (może z całą makietą) i zaczniemy zbierać coś sensowniejszego. Na razie chcę mu pokazać "możliwości"...
Pytanie czy są tory które mógłbym zastosować na tych łukach? Teoretycznie mógłbym próbować wyrównać nierówności niższy/wyższy odpowiednim nasypem (nie wiem czy nie gadam głupot i docelowo okaże się to niewykonalne).
Myślałem o tym, żeby zrobić nasyp pod tory mehano na całej długości a rozjazd innej firmy postawić na "mokrej" masie podkładu - jeśli trzeba będzie odpowiednio się "zatopi"...

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby udało się sprawdzić czy da się to zestawić...

Gdybym kupował dla "siebie" to mogę poczekać i w miarę możliwości mogę zbierać torowisko, tabor, itd... jednak dla takiego malucha po prostu muszę mieć "od razu" coś czym da się bawić - jak mu kupię tylko tory za 500, bądź samą lokomotywę i kilka wagonów to wiadomo co będzie - zniechęci się i lipa :(

Ostatnio edytowane:
OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Teoretycznie wyczytałem, że do mehano (wysokość szyny 2.5 mm) pasują elementy ze "starego ROCO" (ROCO standard 2.5 mm)...
...a potem znalazłem jeszcze to:
http://www.lokomodel.pl/index.php?route=product/product&product_id=2921

A potem jeszcze, że szyny torów PIKO A-Gleis mają też 2,5 mm wysokości...krótko - może nie będzie tak źle :)
Aczkolwiek co spasowane to spasowane...

I teraz jeszcze problem z wyborem łuku...
Teoretycznie te tory mehano były wstępnie okręgiem o średnicy 95,5 cm...to daje nam promień 477,5 mm...choć promień na torach jest wskazany 457.2...hmm, plasuje się centralnie w środku pomiędzy R2 i R3...i kurcze, że niby jak? :(

R1 tor łukowy 30°, r = 360,00 mm
R2 tor łukowy 30°, r = 421,88 mm
R3 tor łukowy 30°, r = 483,75 mm
R4 tor łukowy 30°, r = 545,63 mm

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Co do promienia luków ciężko będzie dopasować. ale zawsze można pokombinować - ewentualnie przyciąć.
Zrobiłem zdjęcia, tory różnią się od siebie, ale na wysokość pasują.
W torach Piko złączki będą do wymiany.

20161019_165447.jpg 20161019_165459.jpg 20161019_165637.jpg

OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję baaaaardzo za pomoc :)
Ściągnąłem SCARM-a i się trochę pobawiłem dostępnymi torami PIKO i Mehano i wyszło mi coś takiego...oczywiście bez docinania torów się nie uda, ale chociaż wiem jaki promień skrętu jest możliwy...tak czy inaczej potrzebuję jeszcze 12 torów R1 piko i jeden rozjazd mehano i uda się sklecić coś takiego...
Faktycznie mehano nadaje się co najwyżej jako zabawka - torów jak na lekarstwo, o różnych promieniach skrętów można zapomnieć, że nie wspomnę o rozjazdach...no cóż jak już mówiłem coś z tego sklecimy, a jeśli połknie bakcyla wymienimy na coś sensownego...
Jakieś uwagi do tego co wyszło...może lepiej zostawić tak jak było na początku?

Oczywiście SCARMA się dopiero uczę, więc proszę bez chichotu :D

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
Jak już będziesz robić wewnętrzny okręg na Piko, to odcinek prosty też na Piko możesz zrobić.
Albo na krótkich odcinkach
szesio-1.jpg
Albo możesz użyć G940 (flex)
szesio-2.jpg
Można też zastosować łuki R1 i R2 i zbliżyć oba okręgi do siebie, a na dole zrobić stację
szesio-3.jpg szesio-4.jpg

OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję bardzo wszystkim zaangażowanym :) Faktycznie, później wpadłem na to żeby pomieszać R1 i R2, ale coś mi się tory nie schodziły :(
Myślę, że wykorzystam 4 propozycję Marqus-a, ale jednak do połączenia na dole skorzystam z flexa PIKO.
Co prawda wielkim urbanistą nie zostanę, ale coś takiego mogłoby być (musi być dużo dróg, żeby było jak jezdzić autkami :D), a przy okazji gdzieś się trafi czarna trawa i kilka kikutów drzew żeby straż pożarna się nie nudziła :podstepny:

Pozdrawiam

Załączniki

Reakcje
2 0 0
Jak chcesz się bawić z młodym proponuje tory Roco geoline. Robisz swoją makietę ale zostawiasz wyjście na możliwość dobudowywania torowiska w przyszłości np. Roco geo line. Przejściówki z piko są. Jeśli będziesz miał mate trawiastą - dobrą do zabawy autami możesz zostawić na makiecie miesce gdzie młody dobuduje kawałek torów wg swojego pomysłu bo gwarantuje Ci ze kółko mu się znudzi tak jak mojemu (6 lat) i teraz budujemy większą ale z miejscem do zabawy w układanie torów roco geoline.

OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Żebym dobrze zrozumiał - po prostu zostawić z jednej strony wyprowadzenie w postaci toru do krawędzi makiety, żeby w przyszłości ewentualnie była możliwość dodania dodatkowego modułu? Teraz to jednak trochę lipa, bo cała zewnętrzna pętla to tor z zestawu Mehano. Ale tak czy inaczej faktycznie wyprowadzę zwrotnicą taki łącznik w postaci "zamkniętego" toru z Mehano z kozłem oporowym na końcu...Potem jakieś przejście się zorganizuje (Mehano->PIKO->Roco geoline)...dzięki...

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Jezeli to ma byc bardziej do zabawy to polecam jakas stacje do manewerow - minimum 1 tor tak zrobiony zeby dalo sie "obleciec sklad".

A co do laczenia piko i mechano - szyna mechano ma szersza stopke szyny niz piko i zlaczki piko nie pasuja, zlaczki mechano zeby siedzialy dobrze na szynie piko trzeba scisnac na szerokosc szczypcami ale najlepiej i tak i tak zrobic sobie tor przejsciowy z jednego toru piko i jednego mechano zlutowanych na stale lutownica.
W Twojej sytuacji - stacje z rozjazdami lukowymi bym zrobila cala z torow piko, reszta ukladu torowego z torow mechano.

Co do ciecia torow - tez sie kiedys tego balam bo material torowy byl trudno dostepny a teraz robie co chce, proxxon/dremel najleprzym przyjacielem toromistrza modelarskiego.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
483 8 0
Aby przejść z torów Mehano na tory Piko, można zastosować złączki niwelujące szerokość stopki szyny - Piko 55293, lub tor przejściowy - Piko 55208.

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.457 0 0
Ja natomiast proponuję dokupić tory PIKO, zrezygnować z MEHANO i mieć święty spokój w przyszłości z przejściówkami. Będzie to zupełnie inny wygląd torowiska z możliwością rozbudowy twojej makiety.
Lepiej odłożyć zakup pozostałych elementów makiety i skupić się na torowisku.Tory to podstawa każdej makiety.

OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Carte blanche dla synka gotowa...teraz czas poczekać na urodzinki i wręczyć mu cały zestaw do samodzielnego montażu :)
Powiem szczerze, że wielkie to...mam nadzieję, że nie za wielkie...:)

A dla początkujących jak ja...jeśli uważasz, że zbudujesz lekką makietę, taką co da się ją odstawiać np. do pionu na ścianę (po to są te wystające narożniki - teoretycznie będą to najwyższe punkty terenu) to po pierwsze pomyśl o rozmiarze...:gwizd:
Ta ma wielkość 1730mm x 1030mmi jest ze sklejki 8 mm wzmacnianej kantówkami 28 x 40 mm - dodatkowo obudowana sklejką również 8mm (planowałem węższą, nawet 3mm), ale zostało tej płyty 8mm i nastąpiło cięcie kosztów... Tak czy inaczej sama płyta w komplecie waży tyle, że dosyć ciężko to podnieść, więc odstawianie po zabudowie może się okazać niemożliwe...tak czy inaczej teraz będę musiał wykorzystywać najlżejsze możliwe techniki modelarskie...
Tak nawiasem mówiąc to nieco przegiąłem - myślę, że wystarczającą sztywność uzyskałbym ze sklejką 6 mm i odpowiednią kratownicą pod spodem z kantówek 30x30 mm z obrzeżami 3 mm...

Jeśli chodzi o nogi to z rozmysłem ich nie będzie z dwóch powodów:
1. Odstawianie na ścianę "za szafę" byłoby niemożliwe...no chyba, że składane nogi...zresztą pomyślę, bo sama budowa byłaby znacznie wygodniejsza...
2. Ma to być głównie zabawka dla dziecka, a tym najlepiej bawić się bezpośrednio na podłodze (zrobię jeszcze najazdy ze sklejki aby mógł dostać się autkami z dywanu na makietę - 48 mm ).

Dziękuję wszystkim za dobre rady...pozdrawiam...;)

Załączniki

OP
OP
S

szesio

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeszcze jedno pytanie...wpadłem na taki pomysł i teraz potrzebuj wyprostowania jeśli jest głupi...;)

Pomyślałem, że podzielę makietę na kilka części...pytanie czy ktoś się w taki sposób bawił...pomyślałem, że ukształtuję np góry z tunelem, itd. a potem zamiast wykańczać to np. papierem z wikolem czy gazą z gipsem nałożyć na całość matę szklaną i pociągnąć żywicą poliestrową...zrobi się wtedy z zewnątrz warstwa plastiku i teoretycznie moduł będę mógł bezpiecznie ściągnąć z makiety...oczywiście liczę się z tym, że żeby np. "zasadzić" drzewka będę musiał nawiercać zewnętrzną powłokę z żywicy...
Wtedy mógłbym moduły ściągać (np tunel z górami, czy inne wzniesienia) żeby odciążyć makietę i odstawić ją na ścianę...pytanie czy potem nie będzie problemów z mocowaniem na wikol krzaczków, trawy czy posypki?