Witam wszystkich,
co do BR 84 to jeszcze jedno. Model parowozu mial szklane światłowody z przodu i sprężynujące zderzaki. Jest dostępny na e-Bayu, ceny od 150 Euro w górę w zależności od stanu. Mała Hruska była w 3 wariantach: DR, SNCF i SNCB. Po likwidacji firmy (plotki krążyły, ze zniszczono formy od BR 84) formy BR 91 przejął DMV i produkował jako model małoseryjny z silnikiem od BR 66, a więć trzypolowym. Po zjednooczeniu pojawiła się replika dużej z oznaczeniem BR 84 002. Sam numer był co do wymiarów większy od 001. Ja miałem dwie duże, jedną prawie nówke i nic złego nie można było na nią powiedzieć, druga używana i jeździeła gorzej.
Co do form Pikowskich z lat 60-tych, to praktycznie jak powstało nowe PIKO to wszystkie wagony były produkowane na starych formach, tylko zmieniono w formach podwozia gniazda sprzęgu na kinematyki i cały układ zawieszenia koła jako osobna wkładkę (przykład Villach i Klagenfurt w barwach PKP). Dodając do tego porządne malowanie i napisy wagony te zyskały na jakości. Niestety w tamtych czasach także myślano o pieniądzach i niektóre wagony są fikcyjne, bo dopasowane do jednej długości podwozia. Należy jednak pamiętać, że w DDR przemysł modelarski związany z PIKO miał swój Instytut Rozwojowy, dzięki któremu powstały tamte modele.
Co do katalogów w języku polskim także mam pierwszy współny dla wszystkich firm z DDR katalog z 1962 roku pod szyldem Demusy.
Pozdrawiam Robert