• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Hornby – od czego zacząć jako zupełny nowicjusz?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.059 131 86
@piottrw "Niestety samochody to na razie pięta achillesowa TT" - hmmm... fakt, że nie gotowce (trzeba je samemu poskładać i pomalować) ale sporo jest już zrobionych żywicznych (UV3D).
Jest jeszcze trochę osób, które robi w TTm (1/120 po torze 9mm). I na przykład jest takie NZ120 - kolej Nowozelandzka i Australijska (Queensland} - tor przylądkowy (1067 mm).

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
498 9 0
Druk 3D niestety ale mam średnie doświadczenie. Posklejałem zestaw od GPM - Polonez, mały Fiat i Syreny oraz Żuki i Nysę i niestety pękają cienkie słupki między okienne, są po prostu mega delikatne.
Z doświadczenia wiem, że żywice, też te z druku, bywają mało stabilne, nie lubią wahań temperatury.
Poza tym powiedzmy, że modelarstwem jest już prawidłowe doklejenie części dodatkowych i ja należę do tych "modelarzy".

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.059 131 86
Z żywicami to jest tak, że jest ich kilka rodzajów. Tak szczerze mówiąc to do druku w TT powinny być wykorzystywane specjalne np. Rigid 100, ABS-like Pro 2 (Anycubic). Ale zapewne te z manufaktur są ze względu na cenę żywicy drukowane ze standardowej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.710 564 30
Koledzy, dajcie spokój z dyskusją o samochodach w TT, bo kompletnie zamącicie w głowie nowemu koledze. Niech się najpierw zdecyduje, czego chce w modelach kolejowych, a potem będziemy doradzać w sprawie dodatków. ;)

4Rings

Znany użytkownik
Reakcje
1.314 1 0
Mogę tylko powiedzieć że Hornby modele TT teraz są sprzedawane z dekoderami ich systemu HM7000, który działa na DCC ale też bezprzewodowo na bluetooth za pomocą aplikacji na telefonie, co nie tylko daje bardziej niezawodne jeżdżenie ale o wiele łatwiejszej programowanie.

Ja używam ten system w skali H0 już prawie rok i muszę powiedzieć że jest doskonały, dał mi z powrotem chęć kontynuacji tego hobby, którą prawie straciłem po próbach użycia zwykłych systemów DCC.

Prawie zapomniałem powiedzieć że oczywiście modele TT z wbudowanym systemem HM7000 mają też dźwięk.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 0
Mam pytanie 3