• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HOBBY Poznań 2023

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.382 504 30
I ja dziś odwiedziłem Poznań. Odczucia mam mieszane, tłum i niewiele widać, ale wśród tego, co zobaczyłem, parę rzeczy było fajnych. Praktycznie nie było producentów z nowościami, w zasadzie tylko Roco (ale nowości nie zauważyłem) I Robo. I tu warto się na chwilę zatrzymać. Nowe modele to oczywiście przede wszystkim "ryflaki" z Wałbrzycha, które schodziły jak ciepłe bułeczki.

Całkowitą nowością jest jednak wagon bagażowy 209C. Pokazano niepomalowany egzemplarz, ale wg zapewnień Roberta produkcja już jest w toku.
Na początek model będzie oferowany w dwóch zestawach:
1. Cztery wagony ze składu "Ost-West" z pierwszych lat 90. XX wieku: bagażowy, kuszetka, 1/2 klasa i 2 klasa/bar - wszystkie wagony oliwkowe.
2. Zapowiadany dawno 2-wagonowy zestaw uzupełniający "Odrę": bagaż i 2 klasa.

Kolejną nowością jest EN57 w efektownym malowaniu Kolei Mazowieckich.

Na razie tylko kilka zdjęć z telefonu, więcej jak już dotrę do domu, ale nie obiecuję, że jeszcze dziś. ;)

20231118_182317.jpg

20231118_174924.jpg
20231118_175240.jpg

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.506 34 1
Pomyśleć, że zaczynał jako manewrowy na podrzędnej stacji :D
Zobacz załącznik 1013935
O rany! Jaki ja kiedyś byłem piękniejszy :eek:
A stacja Królowy Most to była stacyjka na uboczu, do której byłem kierowany z moim małym składem mieszanym najczęściej. To był wielki czas kolejowych imprez. To tu Krzysztof Młodzikowski ulitował się nad moim kolejowym fiołkiem i mnie przyjął pod swoje skrzydła i przedstawił moim przyszłym Dobrodziejom z HAZERO. To wtedy, w 2010 roku była makieta zajmująca całą halę, gdzie połączone ze sobą były wszystkie największe wtedy kluby/organizacje modelarstwa kolejowego od PMM do FREMO (przynajmniej fizycznie, bo rozkłady jazdy były nieco inne). Ach @Misiek. To żeś mi łzę nostalgii wycisnął.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.795 141 0
Tak to ta impreza. całkiem miła.

Tradycyjny podział miedzy PMM a resztą świata wynikł chyba z tego powodu, że czas modelarski we Fremo miał być 1:4, ale na Pomorzu obowiązywał nadal 1:1

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.506 34 1
Super. W Końcu frontem do widzów i młodych. Tak powinno być zawsze!
Ale dla nie wtajemniczonych napiszę, że to właśnie dzięki Karolowi i wybudowanej przez niego fabryce sklejek szkoła maszynistów w ogóle mogła się odbyć! To dzięki Tobie!!! Natomiast dzięki całej Podlaskiej Grupie Modelarstwa Kolejowego udało się pokazać poza Podlasiem część jej wspaniałego dorobku, czyli stację zbudowaną przez Darka, czyli Bielsk Podlaski!
Proszę zwrócić uwagę, że z powodu zainteresowania i zachwytu stacją wjechała na nią lokomotywa elektryczna. Ależ mieliśmy problem aby ją później stamtąd ściągnąć ;-)
Bielsk 1.jpg

Bielsk 2.jpg

Bielsk 3.jpg

Bielsk 4.jpg

Bielsk 5.jpg

Bielsk 6.jpg

Bielsk 7.jpg

No i odbył się pierwszy egzamin na Licencję Maszynisty H0 (1:87). Jeden z uczestników kursu wykazał się taką wiedzą i taką umiejętnością poruszania się modelowym pociągiem po bocznicy, szlaku i po Bielsku Podlaskim, że musiałem wydać certyfikat. Na mojej stacji zawsze znajdzie zatrudnienie ale może zakręcenie tego Młodego Kolejarza zachwyci także Kolegów z innych dyrekcji?
Licencja 1.jpg

Licencja 2.jpg

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.649 8 0
2010 - jechaliśmy wspólnie z Michałem pociągiem, no przynajmniej w jedną stronę pamiętam, może we dwie ...
No tak, teraz sobie przypominam ... Ostatnia impreza która miała "pojednać środowisko" ...

O rany! Jaki ja kiedyś byłem piękniejszy :eek: ... To żeś mi łzę nostalgii wycisnął.
O rany ! A ja jaki byłem brzydki - taki jestem nadal ... :(
Sądzę, że to nie przypadek, że od dłuższego czasu nie mogę dojechać na żadną imprezę - Opatrzność czuwa ... ;)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.202 508 29
Jak zwykle nudy od lat nie potraficie zrozumieć że jesteście na targach dla publiczności, mentalny onanizm i udawanie dorosłej kolei jest dobre na imprezach zamkniętych, tu liczy się ruch i show. Jedynym plusem tej imprezy są spotkania z ludźmi którzy jeszcze mnie poznają w przeciwieństwie do niektórych którzy się odwracali plecami. Buziaki.

Znaczy nuda u kolejarzy bo samochodziaże już dawno złapali o co w tym chodzi, moglibyście się od nich czegoś nauczyć.

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Najnowsza edycja "ryflaków" otrzymała dedykowane "twarde" pudełka.
Czy pudełka mogą być "dedykowane? Kolejne /po "dedykowanych" lokomotywach/ nadużywanie tego czasownika w przypadku zupełnie nieuzasadnionym.
Nie prościej było stwierdzić, że producent zastosował lepsze i trwalsze opakowanie do modelu, co w tym przypadku jest dobrym posunięciem bo stare pudełka od ryflaków rozlatują się samoistnie...

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Jak zwykle nudy od lat nie potraficie zrozumieć że jesteście na targach dla publiczności, mentalny onanizm i udawanie dorosłej kolei jest dobre na imprezach zamkniętych, tu liczy się ruch i show. Jedynym plusem tej imprezy są spotkania z ludźmi którzy jeszcze mnie poznają w przeciwieństwie do niektórych którzy się odwracali plecami. Buziaki.

Znaczy nuda u kolejarzy bo samochodziaże już dawno złapali o co w tym chodzi, moglibyście się od nich czegoś nauczyć.
Ale @mafo sie pojawił że swoją makietą ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.382 504 30
Czy pudełka mogą być "dedykowane?
No oczywiście, że nie mogą. Dedykować to można komuś wiersz albo książkę. Przypominam, że czasownik "dedykować", a imiesłów "dedykowany" w języku polskim nie oznacza "przeznaczyć", "przeznaczony" (czy zaprojektowany lub wykonany) do jakiegoś konkretnego zastosowania.

Ale nowe pudełka rzeczywiście robią bardzo dobre wrażenie. A wracając do samych modeli, to faktycznie, z poręczami jest chyba mały problem. Ja wczoraj zrobiłem parę fotek, ale nie skupiałem się na szczegółach. Ponieważ na stoisku Robo była kolejka po zakup nowych wypustów, sądzę, że wkrótce na forum może pojawić się więcej zdjęć nowych wagonów.

IMG_2020.JPG

20231118_132327.jpg

20231118_132332.jpg

20231118_132354.jpg

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0