• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Hala peronowa

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ostatnio trafiłem na temat "makieta X". Została w niej użyta hala peronowa firmy Faller nr kat. 120199. Jej cena to 300 zł, a żeby to fajnie wyglądało to musiało by się połączyć ze 4 takie. Czy są jakieś techniki modelarskie, dzięki którym można by wykonać wszystkie elementy konstrukcyjne / oczywiście w 3d takie słupy / takiej hali we własnym zakresie? Czy tylko fototrawienie wchodzi w grę, a jesli tak to czy taka hala / 4x fallera / nie bedzie za ciężka?

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Trawienia w tym wypadku nie polecam - będzie drożej niż model fabryczny i choćbyś nie wiem jak się starał będzie się od niego różniło. Jeżeli koniecznie chcesz skopiować halę Fallera, możesz ew. spróbować odlewów żywicznych w formie silikonowej, ale czy w ten sposób radykalnie obniżysz koszty - nie byłbym taki pewien.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
...Jeżeli koniecznie chcesz skopiować halę Fallera, możesz ew. spróbować odlewów żywicznych w formie silikonowej, ale czy w ten sposób radykalnie obniżysz koszty - nie byłbym taki pewien.
No chyba że zrobisz kilkanaście kompletów , to może wyjdzie taniej . Bo jak policzysz koszt żywicy , silikonu i czas poświęcony to tak jak pisze (mówi) kol.Terebesz , niewiele zaoszczędzisz .

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzięki za zainteresowanie Panowie. Źle określiłem moje plany. Właściwie to nie chcę budować dokładnie takiej samej hali. Chcę tylko skopiować jej elementy konstrukcyjne. Cena może też nie jest taka istotna, bo tego co chcę wykonać i tak nie kupię. A czy metoda odlewów żywicznych jest gdzieś przystępnie opisana? A po drugie dlaczego trawienie takich elementów będzie się różniło od oryginału?

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
To może zdradź, co planujesz, żebyśmy mogli ogarnąć, o co Ci chodzi.
O odlewach żywicznych było tu w paru miejscach pisane, musisz poszukać. Akurat robię duży obiekt architektoniczny w tej technologii, więc mogę też podpowiedzieć to i owo.

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Cóż nic konkretnego nie mam na myśli, ale chce wykonać taką / tego rodzaju / halę peronową w przyszłości. Koszt nie gra roli aż tak bardzo, liczy się efekt. A możesz po zakończeniu projektu lub nawet w jego trakcie pokazać efekty swojej pracy?

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Jeszcze nikt nie wspomniał, że jeśli się dobrze przygotuje projekt, to można sobie wykonać szablony z twardszego materiału, a elementy modelu wyciąć z polistyrenu lub kartonu, który niestety wymagałby utwardzenia - wiem, że moja propozycja jest sposobem pracochłonnym, ale nawet gdyby chciało by się robić formy pod odlewy, to i tak trzeba wykonać z czegoś matki, więc tej roboty i tak się nie uniknie - coś za coś, bo nie zawsze da się iść lub nie warto iść na skróty.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Jeżeli np. z kartonu tak jak pisze kol. Maxeus ,to można to utwardzić rzadkim klejem cyjanoakrylowym . Wbrew pozorom zwykła kartka z bloku technicznego z której zrobiona jest ta konstrukcja pokazana na zdjęciach i zaimpregnowana tym klejem naprawdę jest wytrzymała .
003.JPG 004.JPG 005.JPG

OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak jak wspomniałem wyżej koszty nie są aż tak ważne / oczywiście w granicach rozsądku / czasochłonność przedsięwzięcia też mnie nie przeraża. Proszę o pomoc w wyborze technologii wykonania i nie ukrywam, że zależy mi raczej na solidnych rozwiązaniach typu trawienie. Ale jak są inne techniki w których konstrukcja hali peronowej nie była by ze zbyt wątłego materiał to też ok.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Prawdę rzekli Koledzy :)
"Matek" do odlewów nie robiłem nigdy z kartonu nasączanego klejem, ale to nie znaczy, że nie spróbuję.
Zwykle używam do tego celu polistyrenu albo spienionego PCV.

"Matka" posklejana z kawałków tworzywa

DSCN1681.JPG

a tak wygląda "córka" z żywicy przed pomalowaniem

DSCN1739.JPG

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Nie trzeba trawić, bo to da się zrobić ręcznie z wymienionych przeze mnie materiałów - szybciej, taniej.
A jak Ci jeszcze czegoś brakuje do pełni szczęścia, to może druk 3D ?

W ramach uzupełnienia wcześniejszej wypowiedzi Matti, karton można impregnować jeszcze lakierem bezbarwnym (natryskowo np. sprayem) lub rozcieńczonym wikolem (pędzlem), co zapobiega mechaceniu, czy rozwarstwianiu się materiału i daje możliwość wykonywania elementów giętych takich jak np. łuki itp.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
mair81

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No tak ale ja nie potrafię sobie tego wyobrazić bo stawiam pierwsze kroki w tym temacie. Znasz może jakiś poradnik opisującu metodę przez Ciebie przedstawioną?

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Nie znam żadnego poradnika, swoje doświadczenia wyniosłem z kilkunastu lat zabawy w modelarstwo kartonowe, które świetnie uczy pracy z materiałem - zawsze możesz podglądnąć prace innych modelarzy, tych kartonowych na Kartonworku lub Konradusie - może to Ci pomoże ?
W modelarstwie atutem jest wyobraźnia przestrzenna, ale bez tego też da się coś zrobić, tylko musisz sobie wszystko dobrze rozrysować, czyli model rozłożyć na poszczególne elementy z których złożysz całość i tu niezbędna jest dobra dokumentacja pierwowzoru.

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
i moje 3 grosze - postawiłbym na karton i tekturę - bo jak dla mnie jest łatwiejsza w obróbce i kształtowaniu. Ważne jest to co napisał MAXEUS: "niezbędna jest dobra dokumentacja"

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
mattia ma rację z tego zrobić gotowy model, jakoś nie widzę większego sensu na robienie form i odlewów dla 4 zestawów

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Każda technologia jest dobra do czego innego, a wszystko zależy od tego, co chcesz zbudować: żywica i fototrawienie to metody uzyskiwania elementów powtarzalnych, żywica jest bardziej masywna, trawionka bardzo precyzyjna, ale płaska.
Gdybym na przykład miał wykonać to:

poznan4.jpg

to dźwigar łukowy zrobiłbym jako odlew żywiczny, a boczną ścianę w technologii pleksi frezowanej cnc z fototrawionymi szprosami w oknach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0