@slavko1111 paręnaście lat temu stałem przed podobnym dylematem. M62 Roco czy Gutzold. Wtedy wybór padł na Roco i z perspektywy czasu stwierdzam, że to była słuszna decyzja.
O większości różnic pomiędzy modelami inni koledzy już wspomnieli ja jeszcze dodam jak w obu lokach rozwiązana jest kinematyka krótkiego sprzęgu...a w brew pozorom to istotne!
O ile w Roco jest dziura w zgarniaczu (jak w większości modeli), a w zestawie w razie potrzeby do wymiany pełny zgarniacz to w Gutzoldzie już nie jest tak normalnie.
Tam całym gniazdem NEM jest... kompletny zgarniacz. Tzn. W zgarniaczu masz gniazdo sprzęgu a wychylanym elementem na boki jest cały zgarniacz. O ile w przypadku jazdy na wprost wygląd loka jest do zaakceptowania o tyle już przy jeździe ze składem po łuku, lepiej odwrócić głowę i nie patrzeć by nie zwymiotować... Co tu gadać. Efekt odchylanego na boki zgarniacza i to jeszcze o pół szerokości lokomotywy jest tak odrażający i nierealny, że mnie skutecznie on zniechęcił do Gagara Gutzolda