• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

GUTZOLD 50800 a ROCO 62767 Rail Polska

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Czy ktoś mógłby porównać oba modele pod względem wykonania , posiadam aktualnie tylko model produkcji Roco , ale interesuje mnie wykonanie firmy Gutzold . Chciałbym zakupić taki model , ale nie wiem jaką kwotę mam przeznaczyć , nie wiem po ile takie modele chodzą na rynku wtórnym .Proszę o podpowiedź .

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Sławek, Roco zdecydowanie jest bliższy oryginałowi niż Gutzold i to nie zależnie w jakichkolwiek barwach by nie był...
Rocowski gagar jest wiernie odwzorowany i maksymalnie (idealnie wręcz) zbliżony do swojego pierwowzoru, a w szczególności widoczne różnice są w kształcie czoła,
gdzie Gutzold jest jedynie zbliżony i "udaje" oryginał.

OP
OP
slavko1111

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
dzięki za wyjaśnienie , co do przodu to zauważyłem to na fotkach modelu , mam już 2 sztuki na oku powiedzcie jaka jest obecnie cena rynkowa modelu , bo oba w totalnie różnej cenie .Jeszcze jedno czy model posiadał jakieś dodatkowe elementy do samodzielnego montażu , obje sprzedający twierdzą że nie ale chciałbym się upewnić

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
@slavko1111 paręnaście lat temu stałem przed podobnym dylematem. M62 Roco czy Gutzold. Wtedy wybór padł na Roco i z perspektywy czasu stwierdzam, że to była słuszna decyzja.
O większości różnic pomiędzy modelami inni koledzy już wspomnieli ja jeszcze dodam jak w obu lokach rozwiązana jest kinematyka krótkiego sprzęgu...a w brew pozorom to istotne!
O ile w Roco jest dziura w zgarniaczu (jak w większości modeli), a w zestawie w razie potrzeby do wymiany pełny zgarniacz to w Gutzoldzie już nie jest tak normalnie.
Tam całym gniazdem NEM jest... kompletny zgarniacz. Tzn. W zgarniaczu masz gniazdo sprzęgu a wychylanym elementem na boki jest cały zgarniacz. O ile w przypadku jazdy na wprost wygląd loka jest do zaakceptowania o tyle już przy jeździe ze składem po łuku, lepiej odwrócić głowę i nie patrzeć by nie zwymiotować... Co tu gadać. Efekt odchylanego na boki zgarniacza i to jeszcze o pół szerokości lokomotywy jest tak odrażający i nierealny, że mnie skutecznie on zniechęcił do Gagara Gutzolda

OP
OP
slavko1111

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
mam już Rocowskiego ,ale ze względu na fakt ze ich ceny (Roco ) poszły strasznie do góry , a chciałem dokupić drugiego - padło na konkurencyjny model. Ale po przeczytaniu powyższych postów -pasuje ,dokładam i zakupuję drugi -Rocowski ,Dzięki za cenne uwagi

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
M
Tabor 6
Tabor 9
Tabor 3
Tabor 1
Tabor 9