Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
W Krzyżu stacjonuje jeszcze SU45-089, chyba najładniejsza ze wszystkich obecnie czynnych pod względem malowania:
Niestety jakoś na jesieni doszło do uszkodzenia silnika (zatarcie albo pęknięcie bloku - nie pamiętam). Zapadła decyzja, aby przełożyć do niej silnik z SU45-074 w malowaniu PR która jest sprawna technicznie acz nie ma rewizji (ostatnia jej praca była chyba jeszcze przy Regio Poznań - Frankfurt(Oder) na odcinku Rzepin - Frankfurt). Czy wymiana została już dokonana tego nie wiem, ale stawiam, że nie, gdyż w przeciwnym wypadku 089 zapewne byłaby w ruchu.
Chcących ustrzelić fiata na szlaku informuję, że z okazji Woodstocku wszystkie Regio na odcinku Kostrzyn - Krzyż są obsługiwane przez SU45 z Bohunami i 4-członowym Bhp. Widziane SU45-079, SU45-089, SU45-115 i SU45-241. Trafiają się też SU42 i SP32, ale i to lepsze niż szynobusy
Odświeżę trochę temat. Gdzie można w tym roku spotkać SU45-079 ewentualnie inne w malowaniu PR? Chodzi mi tu nie tylko o planowe kursowanie, ale także pociągi specjalne. Wiem na przykład, że w tym roku była z pociągiem specjalnym we Wrocławiu.
No to się spóźniłem . Nigdy jej nie widziałem na żywo, a niewykluczone, że nigdy nie widziałem w ogóle tej serii lokomotyw. A gdzie można na nią popatrzyć, gdzie jest odstawiona ?
Toć może jeszcze będzie.Na stacji to zawsze ta lokomotywa robiła na mnie największe wrażenie,przez dźwięk silnika i charakterystyczną bryłę.Człowiek miał z pięć lat ale do dzisiaj jest pewien że to SP45,chociaż wtedy tego nie wiedział.A rok temu widziałem u siebie w Toruniu i sfociłem 089.
Tak trudno jest utrzymać jedną lokomotywę w spółce osobowej nie nastawionej aż tak na zyski jak to niektórzy mówią?
Dziś to już chyba nieosiągalne aby je zobaczyć w czasie pracy na żywo...
Pamiętam do dziś ten dźwięk silnika na stacji Cieplice kiedy wjeżdżała na stacje i odjeżdżała relacji Szklarska Poręba -Wrocław.
Zostały tylko wspomnienia a miałem wtedy kilkanaście lat ...
Nie mogę tego przeboleć. Z 270 lokomotyw nie została w PKP ani jedna czynna i normalnie eksploatowana sztuka. Jakieś Nurki, jakieś Gamy........
A tak to kiedyś bywało: Olecko 4.10.1997 Pociągi do Ełku i Suwałk. Foto: W.Stasiewski
jeszcze kilkanaście stoi w krzakach m in w Krzyżu, Chojnicach, Lublinie i Brzesku...... dwie w PKP CARGO otrzymały status pojazdów zabytkowych (213 i 228)