• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzieś w Niemczech 1928 rok

OP
OP
speedylelek

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Re: Plan makiety

Z tego Berlina, to ciągle jakieś inne rozkazy.
Kierownik budowy już kilka razy na plecach targał te rozjazdy, tam i z powrotem.
I ciągle koncepcje się zmieniają.
Na razie taka jest koncepcja.
Tor nr 2 jest nowym torem, powstaje wraz z nowym dworcem i peronem.
Być może nawet ta linia zostaje zelektryfikowana.

Koncepcje się ścierają, bo muszę pogodzić realia kolei z realiami makiety.

Załączniki

OP
OP
speedylelek

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0

Założeniem była linia jednotorowa. I tak zostanie.
Na razie będę budował 3 moduły ze stacją na dole.
Góra zostanie na później.
Poza tym linia dwutorowa powoduje rozbudowę układu torów, rozjazdów, a tego bym chciał uniknąć.

OP
OP
speedylelek

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0

Powoli buduje się to i owo.
Na razie przyklejone tory do korka.
Teraz napędy Conrada i powoli teren.
Inspekcja z Berlina powiedziała, że skład węgla wygląda, jakby go Polacy budowali za 30 lat i kazali wywalić, a zbudować od nowa.
( wystawię na giełdzie, może ktoś z Was będzie chętny - klimat typowo polski, dorzucam gratis węgiel )

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
357 2 0

Naprawdę fajnie że coś ciekawego się dzieje :D
Z całej siły popieram jednotorową linię. Jednotorówki maja klimat, lepiej wyglądają, zajmują mniej miejsca i dużo więcej jest zabawy z mijaniem się składów na stacji itp. :D

Ale mam dwie drobne uwagi do których nie musisz się zastosować. ;)
Ja bym nieco podwyższył tory i zastosował zbocza, jakiś tunel, mosty, doliny. Dużo lepiej to wygląda. Jak dasz tor na desce to może i zrobisz górę, ale co np. z rowami? Uniknij tego "syndromu płaskiej deski" a makieta na pewno się będzie lepiej prezentowała :D Ja jestem z Krakowa więc mi bardziej leżą górskie tereny a Ty z Warszawy więc pewnie wolisz jak jest płasko ;) , ale jak kto woli :p

Po drugie, mając tyle miejsca na części naprzeciwko stacji pokusiłbym się o jakiś zakład przemysłowy, np.: kopalnię stolarnię, browar, wytwórnię mebli, cukrownię. ;) Miałbyś radość z manewrowania i mógłbyś gdzieś i skądś transportować towary np. Do magazynu na stacji. Będzie dużo więcej zabawy niż jazda pociągami towarowymi w kółko :D

OP
OP
speedylelek

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0

Tory na prawej części makiety są około 2,5 cm powyżej powierzchni , więc starczy miejsca na rów i inne drobne zagłębienia.
Po lewej stronie makiety będą góry, nasypy, tunele, a także małe zakłady przemysłowe. I tutaj będzie sporo manewrowania.
Prawa część makiety ma zawierać rozbudowana stację na szklaku, więc tutaj będzie trochę płasko.
Stacja będzie rozbudowana o jeszcze jeden tor bliżej ściany i trochę torów od środka pokoju.
Stacja ma pełnić rolę przeładunkowej i ekspediującej dalej towary.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0

Grunt to wygodne fotele... :!:
Bardzo fajnie to wygląda...
Niepokoi mnie połączenie z przodu - jakoś bym wzmocnił i poszerzył, aby przypadkiem pociąg jak spadnie, nie spadł na podłogę...
:D

OP
OP
speedylelek

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0

Browar będzie obowiązkowo, bo powoli jest kompletowany skład złożony z wagonów z różnych browarów.
Co do foteli - skoro ma być browar , to już degustujemy , coby wybrać najlepszy.
A jak degustacja, to obowiązkowo w fotelach, wygodnie.
Mnie też niepokoi ten kawałek makietki z przodu. Oczywiście to prowizorka, bo faktycznie tutaj będzie wiadukt , prawdopodobnie około 50 cm - w jakiś sposób ruchomy, żeby leniwi nie musieli śmigać pod wiaduktem.
Coś muszę solidniejszego postawić, żeby faktycznie mi nic nie spadło.

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
357 2 0

No widzę że ładna makietka się szykuje, pewnie miło się ją będzie oglądało w wygodnych fotelach z ...piwkiem w ręku (z własnego bowaru :twisted: ) a i pewnie owe piwo będzie dowożone wagonami :D No to ja musze wpaść :D

OP
OP
speedylelek

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0

Długo kombinowałem, żeby zrobić ścianę z cegieł.
Niestety nakłady czasu chyba nie zrekompensują efektu.
Dlatego przeprosiłem się i drogą zakupu stałem się posiadaczem magazynu od Auhagena z cyklu pruska cegła ( te od Krakowa ).
Pierwsze podejście do uczynienia rzeczywistości z wyprasek firmy.

Załączniki

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

Planujesz umieścić tam wiadukt ?

Mam identyczny problem przy mojej makiecie, z tym, że potrzebuje uzupełnić lukę o długości 1 metra i nie wiem jaki produkt (gotowy) dobrać .

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
357 2 0

proponuję:
a) zakupić kilka takich samych mostów jak np.: tenhttp://www.lokland.com.pl/pl/p/Most-kratownicowy-1-torowy-H0-Faller-120560/1163połączyć to w jedno. Nieraz zdarzało się że most składał się z kilku identycznych częsi i miał budowę segmentową, ale występowały podpory. Podpory można usuną(brak realizmu :? ) i wzmocnić konstrukcę mostu. Pozwoli to na usunięciu wąskiego modułu. Można specjalnie wyprofilować końce i może to ładnie wyglądać skład na tak długim moście :D
b) zrobić coś w tym stylu
http://forum.modelarstwo.info/viewtopic.php?f=43&t=8872&hilit=wisła+most
:D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.922 577 30

Mosty metalowe. W grupie Kastenbrücken, na samym dole jest most jednoczęściowy, dostępny w kilku długościach, do 108 cm. Jeszcze dłuższy jest most w grupie Zügelgurtbrücke, pokazany też na stronie głównej, ale po pierwsze jest 2-torowy, a po drugie, wypadałoby zrobić dwa filary, bo taki most zawieszony tylko na przyczółkach będzie dość dziwnie wyglądał:

http://www.hack-bruecken.eu/index1.html

Proponuję też przejrzeć inne produkty. Problemem może być sprowadzenie tego do Polski, ale może warto spróbować?

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
357 2 0

Ten most co ma ponad 1m jest naprawdę fajny :D
A te hulackiego też mają po 60cm więc będziesz musiał zastosować 2, poza tym i tak bardziej opłaca się wiadukt fallera (tamte po 2x ok.170zł, ten ok.260zł) Plusem jest to że hulackiego są z metalu(są wytrzymalsze), ale jeśli ich wykonanie jest takie jak semaforów hulackiego to nie kupuj choćby nie wiem co :twisted: Poza tym hulacki wymaga podpur, a faller nawet ma już przyczółki :D Poza tym most falllera ma swój klimat i można go ewentualnie wzmocnić i... jest extra. :D