• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Gablotka "S"

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.954 45 3
Od pewnego czasu buduję gablotkę, mającą być ciekawym akcentem w salonie (nie u mnie). Pomysł był taki, że na torze ma stać jakiś tabor, co pewien czas zmieniany dla urozmaicenia, przy czym do ochrony m.in. przed kurzem całość ma być zabezpieczona "korytkiem" z plexi. Ze względu na ograniczenie miejsca wybrałem prosty, a przy tym nie nudny motyw: peron przy linii jednotorowej. Będą ławki, pasażerowie, kosze na śmieci, donice z kwiatami (a raczej z trawą zamiast kwiatów) itd. oraz oczywiście latarnie - to jest clou, bo wieczorem stworzy wspaniały nastrój.

Całość ma wymiary (dł/szer/wys) ca. 120 x 15 x 17 cm. Wysokość korytka z plexi umożliwia montaż słupów sieci trakcyjnej, ale zasadniczo nie planuję tego, zostawiając jako opcję. Na ten moment wykonana jest płyta gablotki (ze sklejki), podłączona elektryka do szyn (przewody schowane w rowkach wyfrezowanych od spodu płyty) oraz przyklejony i pomalowany został tor.

d1.jpg

W połowie płyty jest szczelina, która służy do przełożenia kabla zasilającego na jedną ze stron gabloty. Dzięki temu podłączenie zasilania będzie ukryte za szafką, na której gablotka będzie stała, a jednocześnie bezproblemowe będzie odwrócenie gablotki (więc i przełożenie kabla na druga stronę).

Tory posprejowane, ale jak widać, konieczne są drobne podmalówki. Po pomalowaniu, powierzchnię szyn przeszlifowałem (jeden - dwa "przejazdy") kostką ścierną 180, oczywiście zrobiłem tak również na wewnętrznych ściankach główki szyn. Tor jeszcze będzie waloryzowany.

d2.jpg

No i ostatnie zdjęcie: przymiarka peronu i koloru szutru. Chyba taki zostanie (Polak 5492). Peron zrobiłem dawno temu, mozolnie przyklejając pomalowane własnej produkcji farbą "betonową" tekturowe płytki chodnikowe. One by one... Zajęło mi to dużo czasu, ale efekt jest świetny. Peron został zdemontowany z modułu, który zakończył swój żywot, dlatego konieczne są jego drobne naprawy. Przezornie, nie przykleiłem wówczas tego peronu "na amen".

d3.jpg

Zasilanie prowadzę niezależnie dla toru i dla latarni, ale pytanie co dalej z tym zrobić? Chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem jest ich równoległe połączenie (latarnie najchętniej poprzez mostek Graetza albo przynajmniej diodę, za którą będzie duży kondensator, aby podczas filmowania nie "trzęsło" się ich światło) i zasilanie całości z 16V zmiennego (albo opcjonalnie z boostera podłączonego do centralki). Jeśli na torze ma stać lok analogowy, to niestety trzeba będzie z niego wyjąć kosteczkę krosującą. Z lokiem cyfrowym nic nie trzeba robić, ale nie będzie miał zapalonych światełek, dopóki nie nakarmi się go sygnałem DCC. Co myślicie o takiej koncepcji?

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.954 45 3
Wobec przytłaczającej liczby porad ;) nie pozostaje nic innego, jak budować dalej :)

Krawędź peronowa wykonana jest z tektury pomalowanej farbą akrylową, więc obawiałem się szutrować tor metodą "mleka wikolowego"... Zrobiłem zatem tak: okleiłem krawędź półki ze sklejki izolacyjną taśmą elektryczną, przymocowałem półkę mocno - i dokładnie - w miejscu peronu, a po odczekaniu na związanie wikolu (ok. doba), ostrożnie odspoiłem półkę.

r1.jpg

Przymiarka peronu wygląda tak:

r3.jpg

Jest git.
Więc teraz zatem zajmę się renowacją peronu.

Aha, aha, do odsysania nadmiaru szutru skleciłem sobie taki "łapacz" z plastikowego (ABS) słoiczka na przyprawy, kawałków rurki kanalizacyjnej i osłonowej elektrycznej i kawałka pończochy. Działa świetnie, ale podczas pracy powietrze wpada w rezonans i cholernie gwiżdże w karbowanej rurze, która służy jako "szutrociąg", per analogiam do stomatologicznego ślinociągu. Pamiętacie w latach 80tych takie karbowane "grające" rurki, które generowały dźwięki podczas szybkiego kręcenia nimi w powietrzu?

r2.jpg

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.954 45 3
Dziękuję, nabyłem więc drogą kupna takową kostkę. Wypróbuję przy najbliższej konieczności.
Tymczasem wymieniłem krawędź peronową na nową i zazieleniłem jedną z krawędzi segmentu. To tak w ramach update. Dalsze prace trwają.

maksu1.jpg

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.954 45 3
Teren zazieleniony i w zasadzie nie przewiduję już jego upiększania.

sf1.jpg

sf2.jpg

Elektryka od spodu gotowa. Teraz czas na wyposażenie i małą architekturę peronu.

PS. Zdjęcia robione "deską", która uniemożliwia mi ustawienie dużej głębi ostrości.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 7
Buduję makietę 4
Buduję makietę 23
Buduję makietę 9