• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

FSO Polonez w 1:8

Luck

Użytkownik
Reakcje
17 0 0
Wnętrze super, brakuje tylko niebieskiej strzałki nad suwakami od ogrzewania, musieli coś pominąć.
Strzałkę dorobisz sam.. gorzej z popielniczką i ramką pod zapalniczkę
jest z późniejszego okresu
elementy są owalne z szeroką ramką powinny być prostokątne z ostrym rantem
popielniczki często się przepalały były wymieniane przez palących właścicieli na bieżąco..
przy okazji aby ładnie wyglądało wymieniano i ramkę zapalniczki

ale generalnie środek super

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.235 49 0
z czego wykonałeś te klucze i co to za wykładzina?
Klucze są wytrawione z blaszki, złożone w całość i spięte w pęk. Co do wykładziny to jest to folia samoprzylepna welurowa. Na Allegro można tego trochę znaleźć między innymi. Niestety przez długi czas szukałem odpowiedniego koloru i nic nie znalazłem. Ten do końca mi nie odpowiada, ale przynajmniej podłoga nie świeci gołym tworzywem.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.449 38 4
@Irokez46, w agencjach reklamowych mają takie folie na których tną prasowanki na koszulki itp. Nie pamiętam teraz jakich marek to było, ale warto może poszukać? Folia to "Flock" i jest wklejona jedną stroną na sztywna folię transparentną, którą się zrywa po w prasowaniu na koszulkę (2 strona to specjalny klej który topi się w prasie termotransferowej). Z reguły jest sporo odcieni i co najważniejsze wygląda to własnie podobnie jak jakiś zamsz/welur. W dużych agencjach wywalają tego całe pudła bo plotery tnące nie chwytają małych formatów. Sam brałem ścinki ze swojej byłej pracy i robiłem różne własne wzorki na ciuchach.
Nie ma pojęcia jak to wygląda względem skali 1:8 ale zapewne w którejś skali modelarskiej może się przydać.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.002 388 20
Świetnie to zaczyna wyglądać, choć powiem, że takie mocno pogięte pokrycie siedzeń jakoś mi nie pasuje.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.235 49 0
Ja za to jestem bardzo z nich zadowolony. Jak dla mnie to najlepiej wykonany element tego modelu jak do tej pory. Różne fotele pamiętam z tych pojazdów, ale i takie właśnie wyglądające jakby ktoś je przeżuł i wydalił. Szkoda że boczki drzwi z kolejnych numerów już nie będą trzymały tego poziomu.

Załączniki

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.235 49 0
Kolejne numery doszły. Im głębiej w składanie tym bardziej myślę że ten model zrobili na szybko żeby trochę pieniędzy przytulić nie dbając o detale czy przemyślane rozwiązania.
Klamki wyglądają tragicznie a mechanizm opuszczania szyby jest zbędny bo szyby i tak nie da się opuścić do końca a raptem tylko kawałek.
20201102_172955.jpg
20201102_172938.jpg
20201102_172917.jpg

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Napompować się nie da, ale model swoje waży i opony są zdrobione z miękkiej gumy. Chodzi o to, że ta dentka robi za "ogranicznik" ugięcia opony pod ciężarem modelu.
Weź kompletne koło i przyciśnij je do twardego podłoża. Zobacz, że ugnie się tylko trochę a dalej już nie, choćbyś nie wiem ile siły w to włożył.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
jak już temat został napoczęty i wygląda ciekawie to dlaczego nie jest kontynuowany, naprawde jestem ciekawy jak to dalej wygląda. Ponoć mają sporo zwrotów i po zakończeniu serii jest szansa to kupić połowę taniej.

adamslod

Użytkownik
Reakcje
86 1 0
Dzisiaj przyszły kolejne numery 104-106. Niestety bez numeru 103 (karoseria). Z informacji od infolinii karoseria będzie wysyłana prawdopodobnie z kolejnymi numerami w przyszłym miesiącu.